Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žádost o výchovné

Od: ludmila* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
Chtěla bych se tady poradit.
Moje maminka má 69roků, vychovávala 2 děti.
Může i ona žádat o výchovné nebo je tam nějaká i jiná podmínka? Nevztahuje se to pouze třeba na ty co do důchodu teprve půjdou? Děkuju za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud je maminka starobní důchodkyně, dostane výchovné k důchodu 1/2023 automaticky bez žádosti.

Opravdu? Myslíte že i já, 76 let něco dostanu? Že by? Konešně budu "za vodou"?

nov

Ženy s dětmi v důchodu

Automatický nárok získají současné ženy důchodkyně (s řádným i předčasným důchodem). Podmínkou ovšem je, že se jim díky dětem snižoval důchodový věk. Tyto ženy totiž již jednou při žádosti o důchod výchovu dětí dokládaly, takže o tom ČSSZ ví a důchod zvýší automaticky. Těmto důchodkyním přijdou pouze oznámení o zvýšení důchodu a od ledna 2023 se jim důchod automaticky zvýší. Stejné to bude u žen, které požádají o důchod do konce roku 2022. ceskeduchody.cz/...

Děkuji. Jsem celá zvědavá, protože za 2 děti se věk snižoval. ;)

id
hodnocení

1x
Pokud maminka nepřecházela z ID do starobního, nemusí nikde o výchovné žadat. V opačném případě musí podat žadost a výchovné dostane jen pokud splní podmínky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]