Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Množství bílkovin ve stravě

Od: kajuska odpovědí: 12 změna:
Zdravím!
Sleduji na netu různé profily o hubnutí a zdravém stravování a pořád se všude strašně řeší bílkoviny. Všechno co je "fit" je s tvarohem a proteinem, proteinové pečivo a proteinové těstoviny. K svačině proteinové tyčinky, proteinové nápoje. Vesměs to jsou normální holky, žádné fitness korby z posilky. Když mají ovesnou kaši tak s proteinem, k obědu pizzu z tvarohového těsta, šunka, sýr (65g bílkovin porce).
Já mám postavu úplně normální 170/67, hodně chodím, teď trochu běhám, nějaké cviky doma spíš na protahování. Nemám takovou tu rozteklou postavu, spíš normální z běžné práce (zahrada atp). Jím běžně málo masa, mám to od dětství. Klidně mám těstoviny jen s houbovou omáčkou nebo rajčaty, k večeři chleba a 1-2 plátky sýra. Když jsem si ze zvědavosti počítala co sním, tak mi vyšlo okolo 7500kj a bílkovin třeba jen 70g/denně. Podle pleti, vlasů atp nemám pocit že by mi něco chybělo.
A tak mě zajímá - je ve stravě podíl bílkovin opravdu tak důležitý? Nebo proč se teď tak propaguje cpát do sebe bílkoviny horem dolem (holky, co do sebe cpou večer vaničku odtučněného tvarohu, protože podle tabulek mají málo) a naopak pečivo je sprosté slovo. Máte třeba někdo vlastní zkušenost že s vyšším podílem bílkovin je to v něčem lepší? Pořád čtu jídelníčky, kde děvčata honí 130-160g bílkovin denně. Já mám okolo sebe spíš lidi méně masožravé a nikdo nemá problémy s váhou. Tak mě jen překvapuje, že je dostatek bílkovin dáván dohromady se štíhlostí a hubnutím. Já jsem si vždycky myslela, že je to o kcal příjmu/výdeji. Pokud si dám k obědu jídlo co bude mít 2000kj a budou to špagety, bazalka, olej, rajčata a trochu sýra tak se tloustne a když to bude za 2000kj kuřecí prso, rýže a zelenina tak se hubne? Jsem z toho nějaká zmatená:-D

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michalverner
hodnocení

3x
Hodně stručně...bílkoviny=svalstvo,sacharidy=palivo pro svalstvo,tuky=zásobárna.Někdo se chytil těch bílkovin a stala se z toho obrovská móda (něco jako jeden čas bio).Když se tuky a sacharidy přehání tak Vám roste "rosol".Všichni tedy nahrazují tuk a sacharid bílkovinou a čekají zázrak.Co ovšem sleduji tak spousta lidí jí dál to co jedla a navíc si dopřejí tučný tvaroh či jogurt.Jiní zase sledují sacharidy a bílkoviny u výrobků co jedí aniž by vlastně věděli kolik mají čeho sníst.
Je třeba brát v potaz vše.Pohyb,celkový příjem sacharidů,bílkovin a tuků.Samotné pozorování bílkovin je na nic.Stejně jako tvrzení že se po špagetách či chlebu tloustne.
Jinak 160g bílkovin je dle mého u "běžné" ženy fakt těžký extrém.
kajuska
hodnocení

Michale, díky moc za váš názor. Ještě mě zajímá, jestli dokážete říct tak od oka - jaký je tedy podle vás takový normální příjem bílkovin pro úplné průměrnou ženu? Chápu, že záleží na mnoha faktorech, ale prostě jen nějaké průměrné číslo. Třeba na těch mých 170/67, věk 30, v práci většinou půl směny sedím a půl chodím (žádná zátěž). Denně tak 7km rychlejší chůzi se psem. Jinak běžná práce na zahradě a kolem baráku. Žádný extrém. Těch mých 70-80g bílkovin je hodně málo?
michalverner
Takové orientační-pro běžného smrtelníka...2×váha a to v gramech.Vy máte 67Kg ×2=134 gramů bílkovin,ale není třeba to brát tak vážně a nějak to hrotit.Pokud se cítíte dobře...
Problém by byl kdyby v té váze byla hlavně váha tuku,ale to asi Váš problém nebude.
liska5

Michale, u chlapů 75kg stejné věkové kategorie kondičně posilujících je to podle těch tabulek 95g živoč. a 35g rostlinných bílkovin. Celkem tedy 130g. To jen pro úplnost nebo pro zajímavost. Zajímavé je to u žen středních a starších, že přemíra bílkovin vede k osteoporoze. Myslí tím asi ty masojedky a "zakyselení" organismu.

kajuska
hodnocení

Michale, díky. To nesplňuji ani náhodou :) ale je to mě zajímavé slyšet nějaký názor. Zvažuji, že se nechám někde odborně zvážit, jen abych měla představu, jak na tom to mé tělo je se složením. Spíš tak ze zvědavosti,protože se cítím dobře

hodnocení

2x
Normální podíl bílkovin je 0.8g na kg živé hmotnosti. Tukové zásoby nepocitat, takže do 50 gramů denně ideál, přičemž ze zdravotního hlediska jsou lepsi ty rostlinné, jelikož do těla dostáváte i ty zasadite látky. Živočišné bílkoviny jsou zdrojem nemocí, zánětů a dalších civilizačních chorob, takže méně znamená lépe, je to silně okyselující strava.
michalverner
Koukám,že dnes způsobuje choroby kde co.Jestli to samo o sobě není choroba.
Výtah z toho o čem jsem slyšel že způsobuje různé choroby...čokoláda, mouka,droždí,vše co není bio,káva,ovoce,zelí,chléb,rohlík,hovězí,vepřové,soja,jogurty,mléko,tvaroh,brambory,těstoviny,luštěniny,veškeré tuky,knedlíky,necvičení,moc cvičení,nedodržování cvičení,poslouchání hudby,neposlouchání hudby,stres,nedostatek spánku,moc spánku,přerušování spánku,zvířata v domácnosti,absence zvířat v domácnosti,suchý vzduch,mokrý vzduch,chlad,teplo,výkyv teplot,pyl,smog,voda,přejídání,bydlení ve městech,bydlení na vesnici,stýkání se s lidmi,nestýkání se s lidmi,stavařské výrobky,alergie na stovky druhů zvířat,choulostivost,otužování,přátelé,dopravní prostředky,topení v komínech,zákeřný hmyz,přemíra učení,nevzdělanost,klasický způsob vzdělávání, alternativní způsob vzdělávání,tělesná výchova ve škole nedostatek tělesné výchovy,kotrmelec,stání na jedné noze,plavání,návštěva koupaliště a rybníků,chlór,azbest ve střeše,umělé světlo,nedostatečné světlo,moc světla,tma...
Dnes aby se člověk bál najíst a vytáhnout paty z domu.Všude čekají miliony nástrah.Jak jen to má člověk přežít?...no a to už je vlastně také psychická choroba.
liska5

To v tom výčtu nezpůsobuje choroby. Jen to nemoci nahrává. Bacil, plíseń či parazit má lepší podmínky na množení v těle, které je něčím předávkované /př. cukr, sůl, těžké kovy../ nebo mu něco chybí / př. pohyb, voda, Mg.../

PH krve udržují pufrovaci kapacity ve velmi úzkém rozpětí v rovnováze. Čím více kyselinotvorne stravy, tím dříve je tělo vyčerpá. A živočišná strava je kyselinotvorna, bílkovina ke svému natraveni potřebuje velmi kyselé prostředí pH 1-3. Znám spousty kulturistu, kteří mají ledviny v háji, ty to odnesou jako první.

liska5
hodnocení

0x

Tady vládne kšeft. když se na tyčinku připíše Protein, tak po ní hrábne plno puberťaček, které ani nevědí, že se jedná o bílkovinu a že by udělaly líp, kdyby si daly rybu, krůtí plátek, vajíčka, sýr, luštěniny... Prostě v časopisech se radí, necpi se sladkostma, vybuduj si tělo z proteinů a budeš mít břišáky, jako pekáč buchet... Za nás nebyly posilovny, ani hypermarkety s proteinovou nabídkou a jezdili jsme republikové závody. Že by nám chyběly proteiny nikdo neřešil, snad jen kulturisti, co se ládovali tvarohem. Jedno vím, že přemíra bílkovin zatěžuje ledviny a že vegetariáni by měli znát stravu tak, aby bílkoviny nechyběly, čili konzumovat rostlinné bílkoviny všeho druhu /luštěniny, ořechy, některé cereálie, s mírou mléčné produkty./a event. doplňky. Ono v těch proteinových tyčinkách je vlastně jen přisypáno sušeného mléka nebo sojového granulátu ap. a už je to prodejnější.

liska5

Kajusko, já vás obdivuji, že si to umíte ve své stravě za den spočítat. Záleží na věku, pohybu, typu spalování... Pokud budete žena kategorie 19-31, tak doporučená denní dávka s vaší aktivitou bude asi tak 1g na kilogram Vaší tělesné váhy.

Pro kondičně posilující 60 kg ženu uvedeného věku se doporučuje celkem 90g bílkovin, z toho 50g živočiš.bílkovin + 40g rostlinných bílkovin. Toto jsem našla v tabulce v knize Petra Fořta: Výživa nejen pro kulturisty. Vy jste lehce těžší, ale zase nemáte takovou fyzickou zátěž. To by snad stačilo na odpověď, kolik zhruba...

kajuska
hodnocení

Lisko, děkuji za vaše přínosné rady. Spočítat to je jednoduché, jen je to "opruz". Prostě jsme vážila všechno, z čeho jsem vařila a zadala do kalorických tabulek.
Já tedy jídlo nějak neřeším, jim na co mám chuť, ale ty chutě mám spíš takové jednoduché - těstoviny s rajčaty, brambory s tvarohem, dobrý chleba a sýr, rýže a fazole... Nemyslím si, že by mi to nesvědčilo, nejsem hubená ani tlustá, mám dost síly, nemám žádné zdravotní problémy... Jen mi to tu vrtá hlavou, protože protein, kam se podíváš. A přitom národ tloustne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]