Nejste přihlášen/a.
Hlavně aby to byl dobrý král, ať už je jeho jméno v různých zemích vyslovováno jakkoli.
Krátce po úmrtí královny Alžběty II. se na internetu začaly ve spojení s titulem král střídavě objevovat obě varianty. Ze zvědavosti jsem si hledala, jak královnu pojmenovávaly ostatní evropské země. Francie, Itálie, Maďarsko, Polsko, Slovensko. Tam všude se užívá místní varianta jména Elizabeth. Pak jsem si hledala, jak se v jiných zemích píše o novém králi. Polsko a Slovensko Karol, Itálie Carlo. Nejsme tedy jediní, kdo základní jméno komolí.
Berme to jako tradici (a ke šlechtickým rodům se tradice opravdu hodí), že jména papežů a panovníků se v mnoha evropských zemí upravují do místní varianty. Důležité je slovo panovníků, případně panovnic. To je v každé zemi jedna jediná osoba. Proto se jména jejich partnerů a příbuzných nechávají v původní podobě.
Často je zmiňován Juan Carlos, případně sverští králové. Berme to jako výjimky potvrzující pravidlo .
To nechápe nikdo. Prostě jména panovníků se počešťují, dokud není někdo králem, tak se to nechává tak. Až bude jednou králem William, tak prý bude Vilém. Divné.
Karel je v němčině Karl, v italštině Carlo, ve francouštině i angličtině Charles, polsky i slovensky Karol, španělsky Carlos, atd. https://cs.wiktionary.org/wiki/Karel
Počešťování, nepočešťují se jenom vlastní jména, i města... Londýn je v angličtině London, Bratislava je Pressburg.
Neděje se to i u nás... I ostatní si přibližují naše názvy... Např. Olomouce je Olmütz.
O Valašském Meziříčí se říká na Valachách "Valmez", Kroměříž je na Hané "Kronec".
Alžbětu známe všichni celý život (náš) s oběma jmény, chápeme to a nepřijde nám to divné. Ale taky mě zmátly novinové titulky typu "Princ Charles přijal jméno král Karel III. ". Spousta novin mělo podobně hloupě nadepsané články, anglicky i překlad v jedné větě, bez dalšího vysvětlení. Vždyť to vyznívá že se na Karel změnil i v Anglii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.