Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dokazování odpracovaných let pomocí různorodých způsobů

Od: adamcova odpovědí: 8 změna:

Dobrý den , chtěla bych se zeptat zdali mezi vámi není někdo kdo má zkušenosti s dokazováním let odpracovaných u české správy .Vím že se mají dokazovat hlavně pomcí výplatních pásek ,smluv pracovních atd.. je ale někdo mezi vámi kdo toto dokazovala jinak ajak?Děkuji předem za všechny užitečné typy

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pracovní smlouva nedokazuje pojištěnou dobu. Když podepíšete pracovní smlouvu, neznamená to, že jste do práce skutečně nastoupila. Podle pracovní smlouvy je OSSZ schopna dohledat zaměstnavatele (často si lidé nepamatují nebo ani neznají přesný název, obvykle z divokých 90. let, kdy vznikaly a zanikaly firmy živelně, kdo chtěl, otevřel si obchod, zaměstnance nepřihlásil, platil ho na ruku, člověk řekne, že pracoval u Franty Nováka a ona to byla ABC s.r.o.). Některé OSSZ (naše např.) uchovávaly záznamy o přehledech pojistného déle než předepsanou dobu, našli jsme kolikrát v archivu úplné poklady a mohli jsme zrekonstruovat chybějící ELDP.

Výplatní pásky jsou lepší, je tam vyměřovací základ a období. Pokud má OSSZ aspoň částečné záznamy o zaměstnání žadatele u té firmy, výplatní pásky výrazně pomohou.

OSSZ mají seznamy zaniklých firem podle okresu a jejich archivačních míst. U nás to mělo v kompetenci kontrolní oddělení. Zjistili jsme adresu archivu, kde byly podle zákona uloženy mzdové listy. Bohužel se ukládají pouze 30 let. Archivní služby jsou placené - jak uchovávání, tak i vyhledávání. Archiv Vám na požádání vyhledá a ofotí mzdové listy za chybějící dobu a zašle Vám je. Mzdové listy jsou relevantním dokumentem pro vystavení rekonstruovaného ELDP a pro zápočet vyměřovacích základů a pojištěné doby na důchod. Byla to kolikrát veliká detektivka, kdysi se vedly ML ručně, tužkou, přepisované, opravované... rekonstrukce musela být naprosto jednoznačná, protože toto byla agenda, na kterou se soustředily tzv. dohlídky - každé dva roky přijeli metodici z nadřízeného pracoviště, pročmuchali podklady a vystavené rekonstrukce, a pak terve se mohly ELDP použít pro zápočet. Pochopitelně, důchod jsou státní peníze a ty Vám nikdo nedá bez správného podkladu.

Zkuste návštěvu OSSZ, zeptejte se, kdo tam dělá rekonstrukce ELDP a domluvte se.

Poslední možnost je sehnat dva svědky, kteří ve firmě pracovali s Vámi a dosvědčí Vám to. Je na to tiskopis, na OSSZ Vás poučí.

petrst
hodnocení

2x

Dobrý den, zkuste navštívit zdravotní pojišťovnu, u které jste byla v dané době vedena, pokud zaměstnavatel řádně za Vás platil zdravotní pojištění, bude tam o tom záznam a díky němu dokážete, že za Vás firma ABC odváděla zákonné zdravotní pojištění.

hanap
hodnocení

Dobrý den ,obávám že ani toto vám nepomůže mluvím z vlastní zkušenosti z velkou slávou jse mi toto podařilo najít(byla jsem takřka ve stejné situaci jako vy ) a na správě mi řekli to že musím sehnat ještě jeden dokument by který potvrzoval a to z toho důvodu že pojišrovna vs správa mají neco jiného .Takžka řádně odpracoanné léta mama zatím vedena jako kdybych nic neděla *cert*)

@adamcova a @hanap, proč o sobě píšete, jako byste byla dva různí lidé? Ztrácí se tím Vaše věrohodnost.

Je pravda, že na záznamy zdravotních pojišťoven ČSSZ pohlíží jako na nerelevantní ohledně dob důchodového pojištění.

petrst

@inzinyrka to tak oni opravdu na OSSZ fungují, že toto berou jako nevýznamný důkaz? Vždyt podle výšky odvodu na zdravotním pojištění lze i lehce zjistit, kolik kdo měl mzdu na měsíc, je to mnohem významnější důkaz než nějaký svědek.

Každá zdratovní pojištovna navíc přece eviduje nejen to, kolik peněz zaměstnavatel poslal, ale i dobu pojištění a platby ze strany firmy ABC pro určitou dobu, to je přece jasný důkaz o tom, že člověk u dané firmy pracoval. Toto opravdu nechápu.

Svědek sice může přisvědčit, že daný člověk v dané firmě pracoval, ale silně pochybuju, že si přesně vzpomene od kdy do kdy tam ten jeho kolega, co teď má problém prokázat dané doby, pracovala a hlavně výši jeho mzdy. Spíše se mi to jeví jako neochota některých OSSZ se do problémů více vložit, toto přeci není chyba zaměstnance, který řádně pracoval, ale firmy, která nerespektovala zákon.

Jinak dle odkazu : cssz.cz/... bych řekl, že za důkaz o tom, kde člověk pracoval může sloužit jakýkoliv důkaz, který by daného člověka mohl spojit i firmou např. i doklad od lékaře o provedené vstupní lékařské prohlídce, ta by měla být v dokumentaci zaměstnance u jeho ošetřujícího lékaře.

Uznávám ale, že pokud firma už neexistuje, tak se bude nutné obrátit na archiv, tam by mělo být lehce dohledatelné, že u firmy ABC člověk pracoval a jak píše @inzinyrka bude to pro Vás asi dohledatelné jen do roku 1992 (je tam tuším příznak S30) možná ale až do roku 1990, tady ale bude záležet, jak moc rychle ke skartaci ne/došlo.

Je pravda, že v dnešní době, která je více informační a člověk díky internetu si může zajistit a zjistit i to, že může podat na OSSZ žádost o zaslání přehledu pojistných dob. Nicméně zaměstnanec nemá žádnou povinnost si doma archivovat pracovněprávní dokumentaci (chudáci lidé, kteří si ji třeba uchovávali a zničil ji přírodní živel) i když v dnešní technické době zase není tak těžké si všechny smlouvy naskenovat nebo ofotit a mít je uložené na CD, DVD, HDD, USB flashce, mít je nahrané na cloudovém úložišti apod. Fantazii se meze nekladou a finanční náročnost na tuto archivaci ze strany zaměstnance není vysoká.

Takže závěrem pro budoucí lidi, kteří půjdou do důchodu se dá doporučit si nechat posílat 1x ročně, na což je nárok, přehled o pojistných dobách z OSSZ. Pokud Vám tam něco bude chybět, ihned tedy kontaktovat předchozí firmu, je zde vysoká pravděpodobnost, že bude existovat, navíc bych si jako zaměstnanec pořádně tedy ohlídal ELDP, které bych vyhodil jen v tom případě, že bych na přehledu od OSSZ viděl, že mám danou dobu řádně započítanou. V tomto pjediném případe je ELDP již bezpředmětný. Každopádně si myslím, že tento boj s dobou pojištění nevedete jenom Vy, ale je to poměrně běžný jev.

Kdyby to šlo opravdu do extrému a měla by ta doba oppravdu velký vliv na výši Vašeho důchodu, tak bych se obrátil přímo na porad černé ovce (vím, že tam nějaké takové případy někdy řešili) a nebo rovnou na ombudsmana. Ten by měl popohnat možné řešitele a asi by se obrátil Vaším jménem na předmětné instituce.

Jsem s pozdravem, Petr

Petře, OSSZ nevyřeší nic, když o firmě není záznam v rejstříku zaměstnavatelů. Pokud firma zaměstná (a přihlásí) prvního zaměstnance, je povinna podat přihlášku do tohoto rejstříku, na základě ní dostane přidělenný variabilní symbol. Když posledního zaměstnance propustí a odhlásí, je povinna se z RZ odhlásit. Na základě toho se provede tzv. likvidační kontrola a dopracují se všechny ELDP. Když ale firma zam-ce nepřihlásí, OSSZ o ní neví. To je problém práce načerno. Na zdravku je možná přihlásí, ale na socku ne, sociální pojištění je dost vysoké, zam-nec 6,5 %, to se strhne z hrubé mzdy, ale zam-tel ze svého zaplatí 24,8 % z hrubé, a to je navíc, je to mzdový náklad. A problém je na světě.

Co se týká svědků, tam v žádném případě nejde o vyměřovací základy, započte se pouze doba pro vznik nároku, a o tom zápočtu rozhoduje ČSSZ na základě toho, že svědkové berou důchod, mají pojištěnou dobu, která žadateli chybí a čestně prohlásí, že s ním v té době pracovali. Není to jenom tak.

Celá ta agenda (jako vždy) je mnohem složitější, než si laická veřejnost dovede představit. Běžní občané vidí jen povrch, jednoduché ano / ne, často se řídí tím, co řekla sousedka a podobnými zdroji, nedej bože co bylo na internetu. Popsala jsem tazatelce vlastně nejpravděpodobnější cestu, jak se své pojištěné doby dobrat. Jestliže ale nejsou v archivech o jejím zaměstnání žádné záznamy (máte pravdu, S30), může to být konečná. Není v tom neochota. Rekonstrukce ELDP jsou jednou z obvyklých agend, není důvod ji nevykonávat. Každé podání je zaznamenáno a musí mít prozkoumatelný výsledek, na to právě chodí dohlídky. Je nemyslitelné, že by se referentce "nechtělo" a shodila to ze stolu. OSSZ má své předpisy, podle kterých musí postupovat, a jestli jde nebo nejde zohlednit záznamy zdravotní pojišťovny, o tom nerozhodne žadatel.

Ano, jakýkoli dokument může sloužit ke spojení člověka s firmou, ale pak se pokračuje tím archivem... jinak se k pojištěné době a vyměřovací základům nedostanete. Určitě ne z dokladu o vstupní prohlídce.

adamcova
hodnocení

Dobrý den , v prvé řadě se musím omluvit že v jednom ze svých komentářu jsem uvedla špatné jméno což nebylo účelné .Ohledně pojištovny je tomu opravdu tak že pojištovnu berou jen jako jeden důkaz kde je nutné ho doložit ještě nečím jiným na otázku toho tyu ale kde ho mam sehnat když jsem sotva sehnala jeden to mi už nikdo neřekne ( nejvíc mě pobavila jedna z úřednic když se mně zeptala zdali si po 20 letech nepamatuji své osobní číslo u zaměstnavatele ).Je docela uměsvné @ petrst že jste měl pravdu jedno z mýh zmaměstnaců opravdu postihla povoden v roce 2002.Celkově mi díky těmto zaměstnacům poté chybí cca 5-6 let což je poměrně bohužel dost přes všechny pokusy to tedy stále tedy vypadá jako kdybych nic nedělala .

adamcova
hodnocení

Dobrý den ,děkuji za příspěvek s tímto vším vámi popisovanými mám též bohužel zkušenost a ve všech případech neúspěšnou (byly to právě že ti zaměstnavatele z divokých 90 *zed* ) proto se tedy ptám nemá zde náhodu někdo zkušenost s prokazanovanim let jiným než způsobem zde uvedeným?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]