Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co na štípnuti vosou?

Od: vlastovicka odpovědí: 24 změna:

Dnes odpoledne při zvedání jablka ze země mne štípla do prstu na ruce vosa. Trochu to boli a mám ten prst i trochu oteklý. Nevíte někdo nějakou radu co a jak by se na to dalo použít aby se to rychleji zahojilo bez oteku a bolesti? K lékaři se mi kvůli tomu nechce jít. Z minulosti kdy mne už několikrát šípla vosa do ruky vím, že to trvalo i dost dlouho než se to úplně zahojilo.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Místo po štípnutí vosou nebo včelou důkladně prohlédněte. Pokud je v ráně žihadlo, vyndejte ideálně dezinfikovanou pinzetou.

Místo omyjte pod tekoucí studenou vodou. Můžete jej chladit namočeným kapesníkem nebo ledem nebo dle receptů našich babiček přiložit rozkrojenou cibuli či octový obklad. Nověji se používají různé gely, např. Fenistil gel, Psilo-balsám apod., které jsou běžně dostupné v lékárnách.

Pokud bolest, svědění a otok přetrvávají, je potřeba podat antihistaminikum s již celkovým působením ve formě tablet či kapek – např. Fenistil, Dithiaden, Claritin, Zyrtec. Vhodná je i kontrola u lékaře, zvláště u dětí.

Pokud je člověk alergický nebo se objeví dechové potíže, celkové otoky nebo vyrážka, je nutné vždy ihned vyhledat lékaře případně v závěžných komplikacích zavolat záchrannou službu.

stod.nemocnicepk.cz/...

Zpět

hodnocení

3x

Já mám zkušenost, že když se to maže a natírá, jen se podráždí kůže a ta se pak špatně vrací k normálu. Když není reakce na žihadlo nějak fatální, pak je dobré si postěžovat, pofňukat a počkat, až si s tím tělo poradí a patogeny zlikviduje.

09.09.22 07:09
Přesně.
vlastovicka
hodnocení

Kromě toho, že jsem to po štípnuti opláchnul studenou vodou jsem s tím nic nedělal. Žihadlo jsem v tom prstu neměl a bylo to pouze štípnuti. Ze začátku to bolelo a svědilo, ale nyní po několika dnech už to téměř nebolí, ale občas ještě trochu svědi a i oteklost na tom už téměř není. Pokud se na to nesoustředím tak ani nevnímám, že s tou rukou se něco děje. Předpokládám, že do několika málo dnů s tím bude úplný klid. Z minulosti ale vím, že mne štípnutí vosou trápilo i více jak týden.

Štípnutí, to znamená kousnutí. Ani vosa ani včela nekoušou. Vosa má hladké žihadlo, které vytáhne. Včelka ho má "zubaté", zůstane v ráně, včelka si ho vytrhne z těla a zahyne. Takové žihadlo má na konci váček, takže při vytahování se nemá brát prsty, protože se stiskem vymáčkne do těla jed. Má se vyškrábnout. *hej*

vlastovicka
hodnocení

bablazov: Možná mi nebudeš věřit, ale já jsem na tom prstu žádné žihadlo neměl. Když jsem ucítil silnou bolest tak jsem jablko pustil na zem a vosu která byla na prstu druhou rukou setřel. Byl jsem už v minulosti vícekrát poštípaný na ruce vosou a nikdy jsem tam žádné žihadlo nenašel. Co přesně mi ta vosa udělala to nevím, ale já to nazývám štípnutím a jak to nazveš ty to je mi jedno.

Vlaštovičko vy neumíte číst? Vosa žihadlem píchne a něco málo jedu se vtkačí do bodnutí, do ranky! Včela protože má na žihadlu protihrot si žihadlovytrne a to zůstane v daném místě bodnutí. Takže je jen normální, že se po bodnutí vosou nic mimo vpichu do daného místa nic nenajde!

Vaštovičko, omlouvám se ti, že jsem tě tak, svým, dobře míněným, výkladem, tak rozhodila. *mir*

vlastovicka
hodnocení

bablazov: Možná to byl záměr mne rozhodit, ale bohužel mne nic nerozhodilo. Pouze jsem reagoval tak jak to vidím a vnímám já z mého pohledu.

mon
hodnocení

2x
Po štípnutí...dát okamžitě ocet...ale chce to hned..
vlastovicka
hodnocení

Po štípnuti jsem si ruku opláchnul studenou vodou a to je vše. Po delší době ten ocet už asi nebude mít smysl dávat? K čemu nebo jak ten ocet pomáhá?

hodnocení

2x

Na vosí štípnutí je účinná cibule.

vlastovicka
hodnocení

A jak se ta cibule na to používá a jaký účinek to má?

jm
Cibule stačí proužek, ať je vlhká... Pokapat, přiložit a aspoň deset minut necháme působit.
vlastovicka
hodnocení

Ten proužek cibule přiložít na postižené místo? Pokapat co a čím? Ten proužek cibule něčím pokapat nebo vytlačenou šťávou z toho proužku cibule pokapat postížené místo? Omlouvám se, ale mám rád konkrétní rady ze kterých je dostatečně patrné co a jak.

jm
Podle velikosti cibule.
Rozkrojit, zmáčknout kousek a pokapat tekutinou z cibule, nevymačkanou přiložit.
Ona i ta zmíněná moč je dezinfekce.

makk
hodnocení

2x

Rad existuje asi 1000. Ocet, cibule, česnek, Aloe, Fenistil..., ale vše je třeba aplikovat ihned. Za půl dne už asi jedině něco na tišení bolesti (na otok to nepomůže).

vlastovicka
hodnocení

Takže v mým případě už asi nemá smysl se tím zajímat a nechat to tak až to po několika dnech samo ustane?

Přesně tak-Okamžitě ihne jinak se míjí účinkem nebo se hooodně snižuje, zejména u cibule.

ulysses
hodnocení

2x

Používal jsem jedlou sodu. Po vetření na postižené místo bolest okamžitě zmizela. Podle mého vosí jed je sodou neutralizován.

zam

Souhlas,vosí jed je vlastně kyselina (mravenčí) a soda ji neutralizuje.

mnd®
hodnocení

0x

Okamžitě počůrat vlastní močí *smich*

To je ale účinné jen pokud je ještě panna!*smich*

mnd®
hodnocení

0x

Vosa nebo včela? Je to už jedno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]