Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes jsem ukončil práci na HPP, kvůli přijetí na VŠ, kam se začnu chodit za 4 týdny.
A chci se zeptat, zda-li se mám přihlásit na úřad práce po tu dobu, než nastoupím na VŠ, aby bylo odváděno pojištění? (jde mi o to, abych nemusel platit pojištění, když jsem bez zdanitelných příjmů)
A až teprve nastoupím na VŠ, tak se odhlásit? Či se nemám přihlašovat na úřad práce?
Jde mi o to, že zatím nemám status studenta, až teprve když nastoupím na VŠ.
Děkuji.
Pokud jsi dnes ukončil pracovní poměr, tak to jsi v září pár dnů pracoval a jsi pojištěn na celé září. Když nastoupíš na VŠ v říjnu, jsi pojištěn za říjen. Pokud jsi v září nepracoval (nebudeš mít alespoň částečnou výplatu), tak si musíš zdravotní platit sám nebo se jít zaregistrovat na úřad práce.
Nutno se přihlíásit na úřad práce a nebo si těch 14 dnů platit zdravotní pojištění ze svého.
Neplacením zdravotního pojištění řádně a včas vzniká i vysoký dluh na penále, neboť sazba penále činí 0,05 % denně z dlužného pojistného.
Nemusí se hlásit hned druhý den. Myslím, že do 7 dnů, ale pokud pracoval několik dní v měsíci, tak možná má pravku rumicek. jinak já jsem v roce 2005 taky byl několik dní bez pojištění a když jsem se pojištovny ptal jak to vyrovnat, tak mi bylo řečeno, že to nemám řešit. Ale od té doby se pravidle mohla změnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.