Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat zpaměti příklad na trojčlenku?

Od: tebi odpovědí: 23 změna:
V práci v obchodě potřebuji přepočítat ml na litry, jenže tempo je celý den vražedné, zřejmě to znáte. Takže příklad mám 345 ml nápoje, kde musím krom ceny - 40 Kč, připsat cenu za litr- 116. A já to potřebuji spočítat z hlavy- nemám kalkulačku a nemám mobil, ten je dle firemního předpisu přísně zakázán. Ano, umím to spočítat pomocí trojčlenky, jen musím dělit 1000, to bohužel z hlavy nezvládnu, když si vypočtu 5 ml napoje- 345:5=69,tak zas musím dělit 40: 69x 100=116,jenže to taky z hlavy nedám, umíte to nějak zjednodušit, abych to mohla spočítat z hlavy a přitom nemusela mít IQ 150?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tebi
hodnocení

Je tam chyba 345:5=69,40:69x2x 100=116

runner2
hodnocení

0x
Delit tisicem? Spise nasobit ne? Cena za litr = (40:345) * 1000
Jinak pokud bych pocital ceny ve vetsim mnozstvi tak pouziju excel, kalukacku ap.

tebi
hodnocení

40000:345x=116

tebi
hodnocení

Chtělo by to nějaký fígl, jak to pokratit, nebo zmenšit, tak aby se to dobře z hlavy počítalo. Prostě nevím
petrm

345 je špatné číslo na počítání. Já bych udělal cenu za 100 ml 11.60, tu bych pak vynásobil 3.5 a 1 litr vypočítal x10.

tebi
hodnocení

To je právě to, neumím se bez kalkulačky dostat na cenu za 100ml.
petrm

Kde se vzala cena za 345 ml?

tebi
hodnocení

Cena za 345ml je cena, za kterou se prodává nápoj, tj.40kč.Prostě tu cenu mi dali ..
petrm

A to je špatně. V každém obchodě se uvádí cena za jednotku ( 1 kg, 1 litr...). To je povinnost ze zákona.

tebi
hodnocení

Vy mi tu zminujete zákon, já chci znát výpočet -jste dost daleko od podstaty otázky, proč?
petrm

To je přesně naopak. Vytvoříte si zbytečný problém a pak vymýšlíte, jak ho řešit dělením šíleným dělitelem zpaměti.

tebi
hodnocení

Já problém nevytvářím, dají mi zboží a řeknou mi, stojí 40 Kč, jako na jiné pobočce, musí tam ale být cena za litr. Zákazník chce znát cenu za výrobek.Ja chci příklad zjednodušit, místo toho se dozvídáme naprosto podružné informace.
petrm

Vysvětlím vám to matematicky. 345 rozloženo na prvočinitele je 3,5,23. Pokud se naučíte zpaměti dělit 23, tak to zvládnete. V tom je ten problém. Pokud vám stačí přibližný výpočet, tak 1000 je přibližně 3*345, takže stačí cenu vynásobit 3x, tj. 40*3=120.

tebi
hodnocení

Super, konečně první vlaštovka:) a přibližná cena nestačí, zákazník nemůže být uváděn v omyl. Asi budu muset počítat na papír. S tím, jak výrobci " nenápadně" zmenšují obsahy, bude pro mne cena za litr nevypočitatelná z hlavy. Třeba 210 ml za 25...Uvidíme, jaké obsahy se ještě objeví...Někdy si říkám, že trochu sladké vody s příchutí za 40 Kč je opravdu Desná cena a přesto se jich dost prodá, a další zboží , z mého pohledu, tolik zbytečností, lidé kupují, že to vypadá , že velmi hodně lidí neumí vůbec šetřit, je sice fakt, že já kupuji zbytečností také, zase jinde...No jo, když já chci být dokonalá a nejsem...

runner2
hodnocení

0x
Tomu figlu se rika nalezeni nejvetsiho spolecneho delitele, ale jak jsem psal ve velkem takto pocitat ceny na krame bych nechtel. A nechci verit tomu, ze to po vas nekdo chce.
tebi
hodnocení

My nesmíme mít mobily, firma to zakazuje, mohu použít tužku a papír, jasně, jen jsem chtěla nalézt nejjednodušší způsob, který bych zvládla z hlavy. Firma chce na nápojích uvádět cenu za litr, když mi dají jen konečnou cenu výrobku, prostě si ji musím zjistit. Já původně napsala 130,protože mi to počítal zákazník s mobilem, a ten se spletl -druhý den to bylo opraveno, tzn. že se tím někdo zabýval...
runner2
Kde to pracujete? Obchod ma seznam vyrobku a cena za ktere prodava. Spocitat v Excelu cenu za jednotku pro vsechny vyrobky je okamzite a bezchybne.
tebi
hodnocení

Cenu zjistím na pokladně, je zadávána centrálně, máme víc poboček. Napíše mi to cenu za jednotku nikoli za litr .

tebi
hodnocení

Nepočítám ceny ve velkém, máme dohromAdy asi 10 nápojů...nejsme běžné potraviny.

hodnocení

0x

Dělení dvou dvou až tříciferných čísel z hlavy je pro normálního člověka neřešitelný úkol. Až na výjimečné příklady to nelze univerzálně zjednodušit. Takový požadavek zaměstnavatele se mi zdá nesmyslný. Pro spočítání ale nemusí být mobil. Snad by bylo možné mít po ruce malou kalkulačku ve tvaru kreditní karty, přívěsku, v hodinkách nebo malé logaritmické pravítko.

tebi
hodnocení

Kalkulačku mít mohu, kouknu, a koupím nějakou maličkou, to je pravda, to výrazně zjednoduším práci, logaritmické pravítko ani nevím jak vypadá - logaritmy jsem nikdy nepochopilA...Ale je mi skoro 50, už jsem dost věcí zapomněla...
tebi
hodnocení

Děkuji za krásné kalkulačky , ale ta data dodání jsou hrozná:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]