Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finanční podvod s kartou

Od: adis odpovědí: 8 změna:

Zdravím, chtěla bych se zeptat. Mám v mobilu internetové bankovnictví a všechny platby co posílám potvrzuji v něm. Pokud se hackerům podaří získat údaje k mé kartě (její číslo, datum expirace a CVV kod), mohou poté provádět platby přes internet z mého účtu i přes to, že by nedošlo k tomuto potvrzení v mé bankovní aplikaci v mobilu? Nebo to mají smůlu, pokud k potvrzení nedojde.

Děkuji za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

0x

Ano, ověření je jenom divadlo. Evidentně pro obchodníka není problém strhnout jakoukoli platbu bez ověření, viz Aliexpress a jiné zahraniční platby, u nás třeba Lidl e-shop a další, nikdy to po mě nechtělo potvrzení i když to bylo řádově třeba i ve vyšších tisících. Rozumné je mít účet jenom na platby kartou na internetu a přesouvat si na něj jen nezbytné peníze na zaplacení konkrétní věci a ostatní karty mít k placení na internetu zablokované.

Máte v tom slušný guláš. Takto to nefunguje. Platbu bez ověření je třeba při první platbě povolit. Používá se u důvěryhodného obchodu.
lojza
Máte to nějaké popletené.

hodnocení

0x
Musíte poprvé platbu potvrdit dvoufázovým ověřením. Vyjímkou jsou obchodníci, kterým při první platbě udělíte (volitelně) možnost stáhnout příští platby již bez ověření. Pokud toto nepovolíte, vždy bude vyžadováno potvrzení v bankovní appce.
krtek6

žádný povolení není potřeba...nedávno jsem to řešil...to prostě vyhodnotí ta aplikace jestli je důvěryhodný...aspoň u ČS...malé částky to pouští

Dá se nějak toto povolení uživatelsky odebrat? Můžu si dám dohledat, kdo všechno má povolení platit mojí kartou bez dvoufázového ověření?

hodnocení

0x
Pro myslíte, že je v aplikaci možnost zablokování plateb na internetu nebo nastavení limitů? Před nákupem jednoduše povolite, po nákupu jednoduše bloknete.

hodnocení

0x

V první řadě platba z účtu je něco jiného jako platba kartou. Platby v shopech (vstupenky, zboží) se nepotvrzují v bankovnictví (samozřejmě kromě platby převodem na účet)

Ano, mohou, ale semého by mě to zajímalo, prootože to má evidentně několik způsobů chování. Například paypal funguje na platby a není potřeba pin ani e-pin po přidání karty

Na druhou stranu při platbě kartou to někdy po mě chce OTP kód a zároveň e-pin, někdy ne / i když jde o podobnou částku u stejné společnosti)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]