Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájem bez smlouvy

Od: bettyna odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,prosím máte někdo zkušenosti s tímto? Byt byl v dědickém řízení přepsán na dceru pozůstalé matky, která tam zůstala však bydlet a to pouze na dobré slovo dcery,bez zápisu věcného břemene. Není sepsána žádná smlouva,ani nájemní. Nyní chce dcera po matce platit nájemné,za to,že ji tam nechá dožít. Může to vyžadovat?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Podla prijmovej a socialnej situacie matky a dcery, priklady :

- dcera slobodna matka, predavkcak v potravinach, jej matka pobera velky dochodok plus vdovsky po nejakom KSC sudruhovi

- dcera uspesna podnikatelka, matka s biednym dochodkom a tazkou chorobou, kde vela doplaca na lieky

liska5

Přesně tak *palec*

Přesně tak a zaslouží si bod?

liska5
hodnocení

5x

Matka by se podílet měla, pokud to dcera táhne sama a ceny energií stoupají. Záleží, jestli je dcera pracháč, tak by to řešit nemusela, to by jí bylo i blbé, ale jestli obrací každou korunu, tak já být matkou přispěju z důchodu na energie a údržbu určitě. Matka by měla znát kolik se protopí, kolik sežerou elektrospotřebiče a kolik vody se prosplachuje,co stojí malování, odvoz odpadu ap..Prostě hospodařit spolu. I když její podíl účasti bude jen určité procento.

hodnocení

3x
Pokud matinka bydlí v cízím(ano - už jí to nepatří), tak je nájemné vpořádku. Navíc teď může protopit a prosvítit desetitisíce, sám jsem viděl těch 26 stupňů v topné sezóně u mé babičky. Morální hledisko nechť si každý ohodnotí sám...

Náklady na bydlení ano, ale nájem, chtít po matce?

To bych asi nedal...

Já taky ne. To už je ale na žaludku potomka. My to tady nevyřešíme. Každopádně já nikdy nic za svého života přepisovat na děcka nebudu a bohužel, ač to bude znít sobecky - ani bych nikdy nimomu neručil svým bytem.

hodnocení

1x

@bettyna - Tedy otázka zní,zda má dceři platit nájem,když vlastně platí nájemné ve SVJ?

Ale ona nájemné neplatí - platí "energie a všechny služby", což je něco jiného - v podstatě cizí byt užívá (a s nadsázkou "vybydluje") zdarma. Chce-li dcera nájemné, ať nejdřív matce předloží návrh smlouvy - klidně za např. nižší nájemné a s doložkou dožití.

etana*

No, je to nápad hodný sprosťáka, tohle slušná dcera, notabene ta, která přišla zadarmo k bytu prostě neudělá. Nebo by jí pak matka mohla naúčtovat nájem za ty roky, co bydlela dcera u ní. Služby, energie, to je jiná, tam je to v pořádku. Tyhle nápady mě utvrzují v tom, že svůj byt na děti nepřepíšu, i kdyby se postavily na hlavu. A to mám hodné a slušné děti.

Domnívám jsem se, že řešíme otázku "může dcera požadovat?", ne zda je její chování etické. Ono už tu někde padlo, že záleží na situaci obou stran, o které my nic nevíme.

hodnocení

0x

Asi to potřebuji přeložit.

Po smrti matky, byt byl přepsán na dceru. Kdo tam teď bydlí bez věcného břemena?

Na bydlení není vždy třeba nájemní smlouva.

doplněno 31.08.22 14:22:

Děkuji za vyjasnění.

Matka může bydlet v bytě dcery, která zdědila byt po zemřelém otci i bez smlouvy. To je naprosto normální v normálních rodinách. To, že bude matka přispívat na chod domácnosti je asi vhodné, pokud to dcera sama neutáhne.

Ale vše je o vztazích rodinky a výchově dětí.

liska5

Já to chápu tak, že matka zůstala a byt je napsán na její dceru a dcera ji tam nechává bydlet, aniž by měly nějakou smlouvu. Teď chce dcera po matce platit. Je to tak, nebo jinak?

Prostě zemřel otec. (Manžel pozůstalé);)

bettyna
Ano, zemřel otec,matka zůstala v bytě,ale přepsala jej na dceru...

bettyna
hodnocení

0x
Matka platí sama ,to co vždycky platila,tedy energie a všechny služby ve společenství vlastníků jednotek domu.Bydlí v bytě sama( umřel manžel,být po dědickém řízení přepsala na dceru,dcera bydlí ve svém domě s rodinou.
Tedy otázka zní,zda má dceři platit nájem,když vlastně platí nájemné ve SVJ? Proč platit 2xza byt?
Nebo má za služby , energie platit dcera, když je to její ale nebydlí tam?

Matka dceři platit nájem? Za mě nepřípustné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]