Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam slova pakáž

Od: sony* odpovědí: 7 změna:
Zdravím,prosím o vysvětlení významu slova .pakáž.
Pokud by někdo znal nejen význam,ale také puvod to vyrazu,budu ráda.
Dekuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pakáž - z německého Bagage - lůza, sebranka, nář. též Bagasche nebo Packasche (pod vlivem Pack zavazadlo), z fr. bagage - zavazadla, přen. oddíly táhnoucí se za vojskem. Hanl. význam získalo slovo až v němčině, spolu se zásobovacími oddíly a nemocnými vojáky se za vojskem táhla také rabující lůza.

sony*
hodnocení

Děkuji za detailní vysvětlení. Vůbec jsem netušila,ze původ je spojen s vojskem.

hodnocení

2x

Pakáž je sebranka, banda holota. A myslím, že původ bude od slova pakt - seskupení.

sony*
hodnocení

hodnocení

0x

Pakáž je něco, co vadí, překáží. Častěji slovo pakáž používáme pro skupinu lidí než pro věci. Jinak sebranka, holota... Vysvělení původu zde ve druhém odstavci od spodu. Bagáž - zavazadlo.

hodnocení

0x

Dobrá vysvětlení! Mi se také líbí slovo z ruštiny svoloč.:-D

doplněno 31.08.22 17:35:

Jedulko, děkuji. To jsem nevěděla. ;)

Tak speciálně pro vás :)

(hanlivě) sebranka, skupina lidí, kterými mluvčí z nějakého důvodu opovrhuje

Převzetím ruského сволочь přibližně téhož významu. Původně tak byli označováni burlaci, nikoli však v hanlivém smyslu. (Burlaci vláčeli lodě - vláčet, rusky voločit)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]