Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a kde nakupovat zlato?

Od: hektor odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, chtěl bych začít s investováním do zlata a jiných komodit. Nemáte prosím nějaké zkušenosti kde a jak dobře nakupovat?
Chtěl bych spíš vyčkávat na postupný pád u jednotlivých komodit.
Díky znalým

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karlik*
hodnocení

2x

Nemám zkušenost s nákupem fyzického zlata. Pokud ale chcete obchodovat s CFD (contract for difference) na zlato i jiné komodity, což je vhodné spíš na krátkodobé spekulace, můžete zkusit třeba XTB. Sám XTB využívám jako jednoho ze svých dvou brokerů.

Výhodou je, že se dá vydělávat na růstu i poklesu ceny, podle toho, zda otevřete long nebo short pozici. Ale jedná se o vysoce rizikové maržové obchodování využívající pákového efektu na kterém se dá i s malou částkou rychle hodně získat, ale také hodně ztrait.

A při zbrklosti bez potřebných znalostí to pravděpodobně častěji bude ta druhá varianta.

hektor
hodnocení

To by mě zajímalo,jak vy zkušení dokážete vydělat i na krátkém poklesu nebo naopak růstu?
Využíváte čeho aby jste odhadli jestli půjde zrovna nahoru nebo dolů? To jsou pak jen odhady?
Nebo pravděpodobnost?
karlik*

Zkušenej rozhodně nejsem a někdy mě trhy pěkně vypláchnou. Ale držím se v plusu a je to příjjemnej přivýdělek . A ani ti nejlepší tradeři nemají ani zdaleka 100% úspěšnost.

V principu se dá vydělávat s velku i malou úspěšností jednotlivejch obchodů s různejma přístupama k risk/reward.

Při rozhodování koukám na svíčkové grafy v různém časovém měřítku, nejvýznamější současné korelace mezi instrumentana + nejdůležitější ekonomické události a reporty. Ale všechno beru spíš okometricky, než že bych se snažil o nějaké pravděpodobnosti.

Prostě když třeba vidím, že ropa má sestupnej trend, udělala vlnku nahoru, plácá se u nějaké významné rezistence, svíčkové formace ukazujou odraz směrem dolů navíc přišla nějaká událost, která má potenciál snížit cenu a je to třeba ještě podpořené výkyvem dolaru nahoru, tak zkusím short (spekulace na pokles ropy).

Pokud některé faktory ukazujou, že by to mohlo vyjít, ale v něčem to malinko smrdí, třeba to někdy zkusím taky, ale s malou částkou.

A když nějaké trhy vypadají tak, že v danou chvíli fakt netuším, co by mohly udělat, tak to v tu chvíli prostě "nehraju"

Ale postupy mám různé.

Zásadní pravidlo je nehrát o částky, jejihž ztráta by mě nějak výrazně bolela nebo ohrozila můj rozpočet.

Ale krom tohoto hraní také držím různé akcie a ETF, u kterých na nějaké krátkodobé výkyvy nekoukám a hodlám je držet roky a v těch akciích a ETF držím výrazně větší částky, než se kterejma "gambluju".

hodnocení

2x
Tak ono zlato už půl roku klesá, nahoře v českých korunách ho drží jen silný dolar, ale ten silný pořád nebude. Pokud tedy zlato, tak akcie těžařů, např Barrick Gold, Anglo Ashanti, Newmont atd, případně etf s podkladem na zlato. V případě poklesu se to dá vysedet vždy, jen zlato se chová jako normální komodita a komoditní cykly můžou být různě dlouhé a taky je třeba vzít v úvahu delší recesi, takže já osobně zlato nee...
hektor
hodnocení

Na těžaře se zaměřit mě teda nenapadlo,ale co když zkrachují?Pak bych neviděl už vůbec nic.
karlik*

Ty ETF jsou určitě jednou z rozumných cest. Ale teď bych je asi nenakupoval. Zlato sice kleslo proti maximu, ale pořád je hodně vysoko.

Proto jsem vyjmenoval jen ty bez dluhů nebo dluhy minimálními. Je určitá cena, od které se těžit vyplatí a od které už ne. Pak se důl zavře a otevře se zase, až se poptávka po zlatě zvýší a s tím i jeho cena. Jak říkám, zlato je normální komodita, už dávno neplatí, že bankovky jsou kryté zlatem. Takže buďto si vybrat několik těžařů a rozprostřít riziko nebo pořídit ETF, kde jsou defakto všechny společnosti navázané na zlato. U ETF ale pořád platí, že s tím dobrým kupuješ i to špatné. Je to jako jít do autobazaru a koupit všechny auta a doufat, že většina bude bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]