Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děti - prodej svých výrobků

Od: lentik odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
Takový nevšední dotaz. Dcerka s kamarádkou (9 let) přes prázdniny tvořily náramky, prstýnky, přívěsky z gumiček, korálků..
Chtěly by mít stánek, kde by své výrobky prodávaly, ok, řekněme stoleček.
Mluvila jsem s živnostenským úřadem ve městě, na jejich pozemcích je nutné schválení, atd, což, vzhledem ke konci prázdnin, nestíháme, ale, že by to problém nebyl, spíš, jestli by si holky vůbec vydělaly. Papíry by šly za mnou, jakožto OSVČ s platným živnostenským oprávněním...v pohodě.
Druhý návrh byl na území obchodu, respektive v prostorách, majitel nemovitosti, zároveň provozovatel s tím nemá problém, klidně je tam nechá...ŽL mám, kancelář mám ve stejné budově, takže v pohodě..
Ovšem provozní obchodu má problém...jelikož, kdyby přišla ČOI, kontrola, že přeci děti nemohou něco prodávat a že bych to já měla hodně drahé.
Ok, možná jsem naivní.. od dětí bych byla asi tak minutu, jak známe děti, stejně je to bude bavit max hodinu, nikomu neublíží...
Nemáte někdo náhodou s něčím podobným zkušenost? Respektive konkrétně s tím, když si děti prodají své výrobky? Bavíme se o cenách 10-30kc.. aspoň by se holky naučily trochu hospodařit a pochopily by, že peníze nepadají z nebe.
Předem děkuji za názory

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, toto "smrdí" průšvihem. Bude to něco mezi dětskou prací (která je zakázaná), žebrotou a citovým vydíráním kupujících (kdo by odolal holčičkám). Nejsem v této oblasti odborník, ale také by to mohl někdo nahlásit na OSPOD. Zdravím!

doplněno 26.08.22 18:16:

lentik - pokud při tom prodeji zboží nebudou holčičky přítomny, tak o způsobu, jak ho prodat, víte. Ovšem, zde jde primárně o to, že si holčičky chtějí hrát na prodavačky a inkasovat peníze. Ale, ona to není hra, což jim snad vysvětlíte.

lentik
hodnocení

Děkuji,
Fakt jsme jako společnost už takhle klesli? Myslíte? Koukám, že jsem hodně naivní...
lentik
hodnocení

Chápu, jak to myslíte..
Primárně jde o to, že holky si chtějí přivydělat nějakou kačku na další tvoření, na parádu.
Jaksi... Dcerka je vedena k tomu, že doma žije a o práci se tu dělíme.. vynést koš, umýt umyvadlo, pomoct mi v kuchyni, a za tohle fakt nedostávají peníze. Stejně tak , ani u babiček. A, že to není hra? Celý život je přeci hra, stejně tak ta čísla, co vidíme třeba na účtech, snad si někdo nemyslí, že ty peníze někde opravdu jsou.
Zřejmě z Vás mluví zkušenost, že lidi opravdu dementní a přibližují se americkému standardu, kde zažalují výrobce pračky, protože v manuálu nebylo, že se v ní nesmí prát kočka...
Inu, buď holkám řeknu, že nic prodávat nesmí, tudíž v nich podkopnu jejich snahu i pro budoucnost a nebo... Budu věřit, že ve městě nejsou lidé tak hloupí.
Každopádně děkuji za odpověď

raton*
hodnocení

0x

Jako malý jsem prodával pohledy a jiné nesmysmy v centru Prahy. Bylo to cca kolem roku 2008 (tehdy mi bylo 6).

Zkoušel jsem zámecké schody, karlův most a další místa v centru. Někdy s tím měl někdo problém a vyhodil mě... nic víc se ale nestalo... nebudou posílat zásahovku na malého klučíka.

vydělal jsem si asi 600-800 kč za pár hodin... což pro mě bylo neskutečné :D

takže rada: vyslat je, max je vyženou

pantatabateku*
hodnocení

0x

Nepořádá obec (nebo přilehlé) nekdy jarmarky? Jestli-ne pak se můžete domluvit se sousedy a přesvědčit obec. Možná by zajistila prostory, "reklamu".

lentik
hodnocení

Nepořádá. Obec je.. malá vesnice.
Město, kde jsem se dotazovala s tím v jádru problém nemá, jen, že je to narychlo. Plus, paní z živnostenského mi sama řekla, že kdyby chtěly místo ofiko v centru, kde to opravdu možné je, že by se to vzhledem k nájmu nevyplatilo. A prodávat na půdě třeba obchodu po dohodě, že by úřad ani nijak neřešil...zisk by šel do mého daňového přiznání, atd. Jen mne vykolejila paní správcová, nebo jak ji napsat, když začala o ČOI, kontrolách a jakou pokutu za to.. a že za z živnostenského asi není normální, když mi něco podobného řekla.
A jinak.. jo.. leda při akcích typu pivní slavnosti, atd, domluvit se s tím, kdo akci provádí, na podmínkách, že tam to pak je v jiném režimu než klasický tržní řád.. zase... Na pivní bych děti nepustila a..tam by mi to spíš zavánělo prů...

liska5
hodnocení

0x

Kdysi jsem byla na třídních schůzkách svého nejmladšího potomka. A jelikož byl na škole kroužek keramiky, tak se v rámci toho dne konala v jídelně burza vystavených dětských výrobků, aby si děti vydělaly na další výtvarný materiál. Na výrobcích byla vyvolávací cena a rodiče se předháněli a trumfovali. Tehdy jsem tam koupila / za 90,- Kčs/ kouzelný malý betlém stvořený dětskýma rukama. Kdo z žáků ho vytvořil, nevím. Výrobky byly značeny jen čísly, aby to nesvádělo k nějakému protěžování. Přes třicet let je tenhle milý betlémek to první, co vytáhnu každé Vánoce... Tak až začne škola, tak naveďte učitele, n. lépe přímo vedení školy, k takovéto prodejní výstavce.

ben®

liska5 - to bylo asi ještě "za socíku" nebo v "devadesátkách". Doba (byrokracie) je už jinde.

lentik
hodnocení

Ve škole jarmark mají, tedy, býval, jenže covid... Peníze utržené šly škole... To je v pohodě, pouze, holky si to chtějí vyzkoušet na vlastní pěst a pro sebe

hodnocení

0x

Možnost jako východisko z této situace by mohl být Fler. Udělejte si tam účet na sebe a holky tam můžou prodat svoje výrobky.

https://www.fler.cz

martin45
hodnocení

0x
Zavolal bych na ČOI, tam by Vám mohli poradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]