Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektronický podpis - smlouvy

Od: slecnam odpovědí: 22 změna:
Ahoj,
prosím, potřebuju poradit - pokud druhá strana podepíše smlouvu elektronicky, můžu ji já vytisknout a podepsat ručně? Myslím si, že ne, ale pro jistotu se ptám. Díky moc.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Samotná platnost jednání učiněného v písemné formě je dále podmíněna vlastnoručním podpisem, který vystihuje jedinečnost jednající osoby. Právo se muselo vývoji technologií přizpůsobit i v tomto ohledu, a vlastnoruční podpis tak může být v obvyklých případech nahrazen mechanickými prostředky (např. razítkem), reprodukcí (naskenováním) či elektronickým podpisem, pokud bylo k jednání použito elektronických prostředků.

Mělo by platit obojí.

ben®

jola - to, co jste zde odněkud nakopírovala, je pravda. Ovšem, dotaz je na situaci, jestli jedna osoba může podepsat stejný dokument (smlouvu) elektronicky a druhá osoba na papír (tedy, každý jinak).

hodnocení

2x

Já si myslím, že oba podpisy budou platné. Proč si myslíte, že by mohl být problém?

ben®

suzymon - když si doma k podpisu vytisknete na papír smlouvu, kterou dříve podepsal druhý účastník smluvního vztahu elektronicky, tak u jeho jména bude něco vidět (kód, číslo)? A funguje to i opačně (já podepíší papír a druhá strana někde učiní el. podpis)? A např. k notáři přinesu papírovou smlouvu, podepši (tím bude ověřen podpis) a notář si někde stáhne tu smlouvu podepsanou druhou stranou elektronicky? Dotaz je zajímavý.

No já jsem podobně podepisovala novou smlouvu s ČEZem. Šlo o změnu produktu a také dobu. Napřed mi poslali emailem novou smlouvu, která byla podepsaná ředitelem. Tu jsem si vytiskla a ručně podepsala, vyfotila a poslala jim to zpátky jako přílohu také emailem. Ale je dost možné, že já mluvím o něčem jiném.

etana*
hodnocení

2x

Ano, jde to.

ben®

etana - popište nám (stačí stručně), jak to jde (ten postup)? Díky.

etana*

Eh? Někdo mi mailem pošle listinu s elektronickým podpisem, který je zaznamenán přímo v tom pdf, já ji vytisknu a podepíšu perem/propiskou. Kde je problém?

ben®

etana - a co je na tom vytištěném papíře u jména (číslo, kód)? Jo, po Vašem doplnění/opravě už to vidím.

mate59
hodnocení

2x

Již delší dobu takto podepisuji např. smlouvu o dovolené.CA mi pošle k podpisu smlouvu,kde je podepsaný někdo oprávněný a místo mého podpisu je prázdné.Mám odkaz ,na který kliknu a obratem mi dojde email, že smlouva byla elektronicky podepsána a uzavřena,nic neskenuju,nepodpisuju,nekopíruju.Dokonce když nastane i změna ve smlouvě,můj email nebo SMS platí zde jako podpis.

hodnocení

1x

Ano jde to. Smlouvu vytisknete , podepíšete , oskenujete a vašim imailem pošlete spět. Pokud nemáte el.podpis.

ben®

zolik- jenže, jako pronajímatel nebo nájemce bych vyžadoval u jmen smluvních stran jasné a viditelné podepsání. Abych se dohadoval později (v případě problému), že někdo má v mobilu SMS, tak to tedy ne. Já zůstanu u papíru (nejsem přesvědčen o tom, že je toto vhodné např. pro nájemní či kupní smlouvy).

Jasné a viditelné podepsání? Když smlouvu stáhnu z emailu a vytisknu tak ji ručně podepíši. Pak mou smlouvu s mojim podpisem naskenuji zpět do počítače a odešlu svojim emailem.Ten skener má skoro každá tiskárna Ten email je brán jako doporučený dopis. Máte ho jištěný svojim heslem.A dokument máte ještě v odeslaných jako doklad o odeslání. Mužete si ho pak uložit do nějaké složky Jednodušeji už to napsat nejde. Naposledy jsem tak komunikoval s ČEZem

Bene, ale Vy to přece na tom papíru máte. Mám tu smlouvu přesně tak. Mám ji dokonce dvakrát, tu první, kterou jsem si sama vytiskla a pak mi poslali ještě vyrozumění, že můj podpis vzali na vědomí a že podepsanou smlouvu v pořádku dostali. Žádná čísla se nikde neobjevují, je to opravdu jednoduché, když to dokážu i já. ;)

A potvrzuji co tady píše "zolik", já jsem to přesně takto měla také s ČEZem. Psala jsem o tom ýše.

inspa*

Takže kdokoli si naskenuje váš podpis, tak za vás může vesele podepisovat jakékoli smlouvy a posílat obyčejným emailem? To myslíte vážně?

Jinak email rozhodně NENÍ brán jako doručený dopis.

ben®

suzymon - mně šlo o smluvní vztah pronajímatel vs. nájemce (nájemní smlouva) nebo kupující vs. prodejce (např. prodej nemovitosti). A tam, jako staromilec, zůstanu u (někdy i ověřených) podpisů na papír.

Bene, u těchto smluv se asi lidé sejdou na místě a podepíši to každý osobně.

Ale právně lze i takto.

ben®

milancukrar - to já vím. Dělal jsem to takto přes 20 let.

Inspa, nevím jak to myslíte. Kdokoliv si asi může z té smlouvy naskenovat ten můj podpis, to by určitě možné bylo, ale v tom případě by si ho mohl oskenovat kdokoliv a kdekoliv na úřadě, kde po mně chtějí, abych něco podepsala třeba bych byla přítomna osobně. Jakmile bych lejstro podepsala a odešla, může si to dotyčný úředník zkopírovat a vyvádět co mu libo. :-D Jinak se totiž nikde na potkání nepodepisuji, neboť nemám proč. A takto jsem tu smlouvu podepsala, byl mi tento způsob nabídnut přímo tou pracovnicí u ČEZu, abych tam nemusela jezdit. No a jak je vidět, tak jim to stačilo. A do emailu mi poslali smlouvu se vším všudy a tu jsem si mohla vytisknout. A zřejmě to oni to za doručený dopis považují. A to je pro mne podstatné, ne to, že Vám se to nějak nezdá. ;)

@zolik asi si pletete email a datovou schránku. Je to zásadní rozdíl. Email rozhodně není brán jako doporučený dopis a nemá vlastně žádnou váhu, ani Vám na něj nemusí nikdo odpovědět. Pokud chcete, napište mi svůj mail a já vám z něj pošlu zprávu. Aspoň uvidíte, jak je snadné se vydávat za něčí email.

Naopak zpráva z datové schránky je brána jako doporučený dopis.

inspa*

@zolik Ale datová schránka není email. A naskenovaný podepsaný papír není digitální podpis. Nelze u něj zaručit, že to opravdu podepsal ten, kdo to podepsat měl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]