Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach ze tmy

Od: mariela odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit, co dělat. Když jdu večer spát, je vždycky něco, čeho se bojím. Mám strach z různých příšer, duchů a tak a někdy musím párkrát rozsvítit lampičku než usnu. Někdy spím i za světla, protože se fakt bojim. Naštěstí se mnou usínají v pokoji kocouři, takže můj pocit strachu trošku utlumí, ale stejně se bojím a spát za úplné tmy, kdy není vidět na krok, je pro mě nemyslitelné. Nevíte, jak se tohoto strachu zbavit? Je mi už 18 a nedokážu si představit, že jednou, třeba ve 30ti, budu usínat se světýlkem do zásuvky.

Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stafan*
hodnocení

2x

Já myslím, že to zanedlouho přejde. Pořídíte si spoluspicího a nebudete mit čas na nějaké duchařiny.

2kedar*

*smich* *palec* JO..! To je lék.

Myslím však, že vzhledem ke stáří dotazu už to slečna dávno vyřešila. :)

hop®
hodnocení

2x

Marielo, pokud spíte v úplné tmě, nedivím se Vašim obavám, pokud máte trošku fantazii, věřím že máte strach. Akorát nevím, proč se bráníte tomu minimálnímu "světýlku", které Vám dodá klid ke spánku a pocit jistoty. Mám o něco starší kamarádku, která si s sebou na jakékoli výlety bere kromě zubního kartáčku i malé LED světýlko, takovou bludičku na baterky nebo do zásuvky, aby nemusela spát v totální tmě. Naprosto ji chápu, a když musíme spát v jedné místnosti, tak si prostě hodím přes xicht ručník, aby mě to světýlko nebudilo a všichni jsme O.K., prostě není problém, holt jsme každý trošku jiný. Jinak, bydlím v Praze a jsem zvyklý spát s hadrem přes oči, protože v Praze by nebyla tma ani kdyby vybouchnul Temelín...

malvinka*

Hope, tomu hadourku, kamarádky synek říkal *smich*deka mazlilka.

Doporučuji k přesídlení Krkonoše.*afro*

hop®

Malvínko, já na to mám speciální jednoúčelový ručník s logem ČKD Bohemians, zkus si představit, jak dlouho už s ním spokojeně spinkám! ;)

Jinak jsem asi před deseti lety byl na půlroční brigádičce na Šumavě (osamělý mlejn za Horažďovicemi). Bydlel jsem tam s pejskou pod stanem (mimochodem super odreagování z pražského shonu), a přiznávám, že pokud zrovna nebyl úplněk, dával jsem si přes oči ten ručník opravdu jen ze zvyku! *nevi*

malvinka*

*ua*úplně si tě dovedu představit. Do Horažďovic jsem kdysi cestovala se spolužačkou vlakem v kabině strojvedoucího. Nápad vznikl z hecu a mačkat čudl u lokomotivy bylo tehdy super. Oslnily jsme tehdy strojvedoucího na nádraží. Také jsme tehdy brigádničily v Kašperkách.

K idylce ti scházely pouze Šumavské holky. Zde jsou:

Posílám hit tiskového mluvčího, Pražského šumaváka s přesuny tam i zpět doufám, že se povede stáhnout. :D

Vlastimil Lenz
Starej dobrej rokenrol - Andílci

Starej dobrej rok/...
délka: 32:05, zvuková ukázka:

marenka*
hodnocení

1x

Já bych to pořešila nenápadně, i přes noc může svítit lávová lampička, nebo solná. ;) Pro ostatní je to dekorace a jenom Vy, budete vědět, oč jde.

A že to přetrvá do 30ti? Já si myslím, že s příchodem prvního děťátka si po půl roce sama uvědomíte, že už se nebojíte tmy, ale o miminko. Nebo až budete bydlet s přítelem, usínat v něčí náruči, cokoliv, jakákoliv změna.

jajaii

Dobrý den,

je mi 26 let. S manželem bydlím 5 let a ani mužské tělo vedle mě mi nepomůže k tomu, abych neměla noční děsy. Špatně usínám, v noci se budím. Jsem paralizovaná v jedné poloze, protože mám strach se vůbec otočit. Musím spát úplně zachumlaná. Nebej bože jít v noci na záchod. Všude musím rožnout a když zasínám a odcházím, tak mám panickou hrůzu z toho, co je zamnou... až pocit, že mi někdo dýchá za zády... Komplikuje mi to život a čím jsem starší a můžu si to racionálně vysvětlit, tak se dostávám do paradoxu, že se bojím víc a víc. A problém nastává v tu chvíli, kdy jsem doma sama... nikomu bych tyto pocity nepřála... je to opravdu hodně stresující... poslední dobou ( asi 1,5 roku ) mě začali bolet záda a nic mi nepomáhá... obstřiky, cvičení atd. Takže moje rada zní... navštívit odborníka. Myslím, že tohle není normální. Začala jsem se o to zajímat a říkala jsem si... jsem naprosto v pořádku, proč bych ho potřebovala, ale myslím, že už chci prostě normálně žít a nebát se jak malé dítě...

milisek*

jojo tak tyhle pocity moc dobre znam a taky bych to nikomu neprala, uz mam 14 mesicniho chlapecka je mi 27 a stejne se porad bojim, nejvic toho ze kdyz zavru oci, tak ze mi nekdo ublizi, ze me nebo maleho bude strasne mucit a tak...zasla jste si s tim k psychologovi nebo tak neco?dostala jste se toho pomoci ceho?

chelsi*
hodnocení

1x

Je pravda, že mě tohle taky děsí, já usínám s lampičkou taky, i když to musim omezovat kuli sestře, bo ona pak nemůže usnout, když tam svítim.*bum* Tady u nás jsou pořád nějaký duchové a kdo ví co všechno, hrůza. Snad mě to jednou přejde, bo když mam pak jít na WC v noci, tak všude koukám a raději všude rozsvicim, aby na mě něco nehopslo..*mala*Je to divný, ale musim se pořádně zabalit do peřiny, abych měla jistotu, že jsem ze všech stran v bezpečí před příšerama :D Jsu posera, fakt že jo*haha*

Raději bych tomu říkal fobie, hned to zní líp. A přidal bych ještě obsesi.

mariela
hodnocení

Přesně, to dělám taky. Nikdy bych neusnula jen s přehozenou peřinou, musim se zabalit. Mě to už někdy štve, mývám mžitky světla před očima, jakože mi třeba připadá, že je něco u stolu nebo na záchodě. Děs :)

karina*
hodnocení

1x

mariela, pokud je strach ze tmy nepřekonatelný, pak už jde o fobii. Konkretně strach ze tmy se jmenuje nyktofobie. Je to porucha myšlení a emocí, charakterizovaná chorobným strachem z noci a tmy a neschopností usnout ve tmě. Vyskytuje se nejčastěji prý u neurotických lidí. Děti tím trpí často, ale postiženi jsou i dospělí. To dobré na konec: dá se to léčit. Karina

zkoc2076*
hodnocení

0x

Dobry den,

Mi je taky 18 a taky nemam rada tmu. Mam 3 lampicky takove ktere meni barvy. Osobne mi pomaha zakryt si okna zaclonama atd - nevidet na tmu ven mi pomaha. A mit kocoura zni jako dobry napad. Strach mi snizuje kdyz si dam klapky na oci protoze pak neni videt jestli je ci neni svetlo. A taky mivam roznute v predsini, a taky relaxacni cdcko jako zvuk ptaku nebo neco uklidnujiciho..

Nevim jak se strachu zbavit uplne ale tyhle veci mi to trochu snizily..

jita*
hodnocení

0x

Je mi 47 let a v celou noc nechávám svítit lampičku.Ne že bych se přímo bála tmy ale mám lepčí pocit líp se mi usína.Zatoáhnout žaluzie a nechat svítit něco malého ale ne svíčku-ta dělá stíny a to ses mohla bát.

pt®

Úplná tma není pro člověka přirozená, pokud se nenarodí slepý. Ve tmě se člověk špatně orientuje a nesprávně odhaduje, chce to cvik.Nic si z toho nedělejte, že si svítíte v noci lampičkou, asi bych na tom byla stejně. Nám, ale svítí do oken v ložnici pouliční osvětlení, že i přes tmavé závěsy, je v pokoji světlo, jako když svítí lampička. Akorát, budete mít malinko větší spotřebu elektriky. PT /stařenka/

malvinka*
hodnocení

0x

psyx.cz/...

a zde zajímavé počteníčko

dobry-spanek.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

Tmy se sice nebojím ale celou noc mám zapnuté v zásuvce malou výbojku- světýlko abych v noci viděla na cestu a je mi 50.

frame*
hodnocení

0x

Zpočátku se mi toto téma zdálo lehce úsměvné, ale musím říct, že bych neváhal a skutečně navštívil odborníka. Rozhodně se není za co stydět. Máme-li problém - jsou tu od toho. Řešení používání malého světýlka? Proč ne, ale co když je člověk někde na dovolené, na nějaké akci s přáteli a podobně, kde si to nemůže dovolit. To celou noc nebudete spát a bude se klepat strachy? Jako snad každý dítě jsem bojoval s podobným problémem, ale postupem času jsem přemýšlel a říkal si, že v absolutní tmě se mi nemůže nic stát, protože i případná osoba vidí to co já - nic. Pokud máte bujnou fantazii v podobě duchů a příšer - je to problém. Myslím si, že má zkušenost dokáže z psychologického hlediska váš strach značně zmírnit.

lilii
hodnocení

0x

mě pomáhá když je někdo se mnou

micinka123*
hodnocení

0x

Je mi 14 let a mám úplně stejný problém, ale to jen, když se podívám na nějaký strašidelný film. Pá několika dnech to přejde. :)

mili3478*
hodnocení

0x

Ja si skocim na jedno a pak me zadny duch ani strasidlo nezajima,jedine strasidlo jsem tam ja.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]