Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď - zkušební doba

Od: petr20 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, dnes jsem dostal v práci výpověď ve zkušební době ze strany zaměstnavatele. Ve výpovědi je napsáno, že ukončení je k 31.8. Resp, bych měl do konce měsíce chodit do práce. Bohužel nemám sebemenší chuť se na to místo vrátit. Je možnost si vzít do konce měsíce neschopenku? Jde mi o to abych nedostal neomluvenou absenci nebo tak něco. Dekuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

molly
hodnocení

9x
Pokud jste podepsal zrušení PP k 30/8 tak napište ještě vlastní zrušení PP k zítřejšímu datu, ráno to dejte nadřízenému (nechat stvrdit kopii) a jděte. Ve zkušebce můžete skončit hned, nebo taky být ihned ukončen. Bohatě stačí, když napíšete: Ruším tímto s okamžitou platností pracovní poměr uzavřený dne XY, ve zkušební době. Vaše nacionále, adresa firmy, datum a podpis.
etana*

NO, s tím bych trochu polemizovala. Nemůže zrušit něco, co už je zrušené druhou stranou. Nejspíš to bude všem jedno, ale kdyby došlo na právnické lámání chleba, tak jednoduché by to nebylo.

hodnocení

2x

Výpověď jste nedostal-byl Vám ukončen pracovní poměr ve zkušební době. Neschopenka se nebere tu může napsat jedině lékař na základu zdravotního stavu.. Jinak neomluvenou absenci? Nevím ale každopádně Vám firma může strhnou či požadovat náhradu ztráty za těch pár dnů do konce smlouvy, co nebude pracovat.

Upřímně - neschopenka je poměrně rozšířený nástroj, jak zaměstnanci řeší potřebu volna. Až jsem se tedy divil a nevěřil, dokud jsem to neviděl a neslyšel na vlastní oči a uši. Je faktem, že šoupnout obvoďákovi nějaké všimné není zas tak velký problém a on už vymyslí nějakou rozumnou diagnózu. A doktor proti doktorovi nikdy nepůjde, takže je to naprosto nepostižitelné.

To by sa asi každý divil :) Veru máte pravdu, pracujem s ľuďmi a ich neschopenkami a inými neprítomnosťami už dlhé roky, a verte mi, že 9 z 10 sa po ohlásení ukončenia PP "hodí" na PNku štýlom po mne potopa - tj. dokonca si neodnesú vlastné veci, súkromné či pracovné, ktoré u nás mali, neodovzdajú kľúč od skrinky a tak podobne, proste v ten deň sú preč a šup na PN. Len jeden z mnoha má toľko slušnosti, uvedomelosti a charakteru, že si zvyšok normálne odrobí, veci si usporiada, normálne sa rozlúči. Ťažko je to, ťažko.

Tazatelovi by som odporučila - nevieme síce, prečo sa tam tak silou mocou nechcete vrátiť, ale ak je to len nejaký pitomý dôvod typu nechce sa mi, načo, som na nich naštvaný a tak podobne, ukážte že ste chlap a uvedomelý pracovník a tých pár dní si dorobte tak ako to má byť. Ak je v tom niečo vážnejšie, o čom netušíme, skúste si dohodnúť buď to okamžité ukončenie ako radila molly, alebo dohodnúť so zamestnávateľom neplatené voľno - i keď netuším aké sú pri tom podmienky ešte v skúšobnej lehote - to sa musíte uňho informovať.

Pekný deň.

petr20
hodnocení

Takže jde napsat nové ukončení k zítřejšímu datu?
rodic

Jde, viz. moje odpověď dole.

rodic
hodnocení

2x

Ve zkušební době může smlouvu vypovědět zaměstnanec i zaměstnavatel, a to bez udání důvodu. Není zde ani žádná výpovědní lhůta, kterou by zaměstnanec musel dodržet a nevzniká mu ani nárok na odstupné. Výpověď musí být zaměstnanci anebo zaměstnavateli doručena do konce zkušební doby. Pracovní poměr jejím doručení končí. Výpověď musí mít vždy písemnou formu, jinak je neplatná.

Právě proto, že pracovní poměr v podstatě skončí ihned doručením výpovědi, nemusí být v dokumentu uvedeno žádné datum, ke kterému by měl pracovní poměr skončit. Pokud by však zaměstnanec anebo zaměstnavatel ve výpovědi uvedl konkrétní datum ukončení pracovního poměru a dokument by byl druhé straně doručen ještě před zmíněným datem, pracovní poměr skončí k tomuto datu. Jestliže by však byla výpověď doručena až po tomto datu, pracovní poměr končí doručení

Vzory výpovědí včetně těch, které oznamují ukončení pracovního poměru ve zkušební době, můžete zdarma stáhnout na internetu. Výpověď si ale také můžete sepsat sami. Dokument by měl především obsahovat identifikační údaje obou smluvních stran, město a datum sepsání.

Jako věc uveďte Ukončení pracovního poměru ve zkušební době. Následně dopište datum započetí pracovního poměru a druh pozice, na které vykonáváte práci. Dále už jen doplňte, že jako zaměstnanec ve zkušební době rušíte pracovní poměr na základě § 66 zákona č. 262/2006 Sb. zákoníku práce. Poslední, co budete muset dopsat, je místo, datum a podpis.

zdroj : finance.cz/...

Bohužel - citujete z nesprávných zdrojů, které se vyžívají ve slově výpověď, v tomto případě chybně. Jediný relevantní podklad pro takový článek je zákoník práce, na který ovšem investigativci kašlou.

Jedna perla za všechny: výpovědi, které oznamují ukončení pracovního poměru ve zkušební době...

Slovo výpověď znamená, že začne běžet dvouměsíční výpovědní doba. To ale v tomto případě neběží, nejde tedy o výpověď, ale o zrušení PP ve zkušební době.

Většina populace si zvykla označit slovem výpověď jakýkoli způsob ukončení pracovního poměru, aniž by chápala, jaké ťápe kraviny. Výpověď dohodou je naprosto zářný případ. Výpověď je naprosto jiný způsob ukončení PP než dohoda. Každý ze způsobů označuje jiný paragraf a každý má jiné podmínky a jiné důsledky. A co jako, lidi stejně zase klidně donesou výpověď dohodou...

hodnocení

1x

V skusobnej dobe nemozno dat vypoved, mozno len skoncit pracovny pomer. Na ich skoncenie k datumu 31.8 vy okamzite kontrujete hned po prichode do prace zajtra rano skoncenim z vasej strany k 25.8 a idete domov a viac sa tam neukazete. Postihnut vas nijako nemozu, nedajte sa oklamat nejakymi vyhrazkami.

hodnocení

0x

Vy jste nedostal výpověď, nýbrž byl s vámi ukočen pracovní poměr ve zkušební době. Ohledně neschopenky - vy jste nemocný?

petr20
hodnocení

Ne, nemocný nejsem. Jak jsem psal nemám chuť se do té práce po dnešku vracet. Hledám možné kroky jak se dá těch pár dni přežít abych tam nemusel.

kolemjdouci
hodnocení

0x
Výpověď ve zkušební době neexistuje. A vzít si neschopenku? Tu si sám rozhodně nevezmete, ale musí vám ji oprávněně vystavit lékař.
petr20
hodnocení

To samozřejmě vim. Jak jsem psal už nahoře, hledám jen způsob jak těch par dni přežít abych nemusel do práce a neměl z toho problem.

Ziadny problem mat nemozete, zakonnik prace hovori jasne : v skusobnej dobe mozete odist okamzite, staci dorucit vase rozhodnutie pisomne. Firma na vas pouzila tu cast, kde presne specifikovala datum, vam ale nic nebrani spravit to iste s okamzitou platnostou. Ak budu mat namietky ,citujte im zakonnik a polozte otazku, ci maju naladu na navstevu inspekcie prace.

§ 66 - Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.

Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]