Žádost příspěvku na dítě - vyplnění přihlašovacích údajů do IB?
Od:michalv*odpovědí:5změna:
Dobrý den, žádal jsem on-line o příspěvek na dítě přes telefon, kdy jsem vyplnil veškeré potřebné údaje, nejprve jsem byl na webu mpsv.cz/... který mě pak přesměroval do jenda.mpsv.cz/... , kde bylo potřeba ověřit, že žádám opravdu já a chtěli Bank ID a vyplnil jsem t přihlašovací jméno s heslo do mého IB. Teď čtu články, že tyto informace Hekři zneužívají. Naletěl jsem také? Nebo to byl správný postup a nemusím se ničeho obávat? Děkuji za pomoc doplněno 21.08.22 09:51: Ještě doplním, mám banku ČSOB a takto vypadal web kde jsem zadal své údaje. Web měl adresu identita.csob.cz/...
Nemusíte se ničeho obávat. Identita občana umožňuje elektronický podpis několika způsoby. Jedním ze způsobů je bankovní identita, kterou jste použil. Přihlašovací údaje jste musel ještě potvrdit v SMS nebo v aplikaci, takže zneužití je prakticky vyloučené. Jen je potřeby vždy zkontrolovat, jestli zadáváte údaje na zabezpečené stránky banky.
michalv*
Dobrý den, děkuji za zprávu, věřím, že máte pravdu, nejspíš jsem i zadával kód z SMS zprávy, ale nejsem si jistý. Když bych něco podobného zase absolvoval, je potřeba se asi vždy zjistit, zda web kde zadávám údaje je web mé banky a není tam nějaký nesmysl v doméně? Děkuji za odpověď
Ano. Když budete vědět, že zadáváte přihlašovací údaje do zabezpečené stránky banky a při přihlašování nedošlo k žádné chybě, kvůli které byste musel zadání opakovat, tak žádné nebezpečí nehrozí. Pro pocit většího bezpečí můžete k potvrzení přihlášení používat mobilní ČSOB Smart klíč.
Adresa, kterou jste dal do odkazu, je zabezpečená adresa ČSOB. Žádné nebezpečí nehrozí. I kdybyste snad udělal několik zásadních chyb za sebou, jak se různě píše, tak by byl účet přístupný jen několik minut po dobu platnosti kódu z SMS. Nic měnit nemusíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.