Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žádost příspěvku na dítě - vyplnění přihlašovacích údajů do IB?

Od: michalv* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
žádal jsem on-line o příspěvek na dítě přes telefon, kdy jsem vyplnil veškeré potřebné údaje, nejprve jsem byl na webu mpsv.cz/... který mě pak přesměroval do jenda.mpsv.cz/... , kde bylo potřeba ověřit, že žádám opravdu já a chtěli Bank ID a vyplnil jsem t přihlašovací jméno s heslo do mého IB.
Teď čtu články, že tyto informace Hekři zneužívají.
Naletěl jsem také? Nebo to byl správný postup a nemusím se ničeho obávat?
Děkuji za pomoc
doplněno 21.08.22 09:51: Ještě doplním, mám banku ČSOB a takto vypadal web kde jsem zadal své údaje.
Web měl adresu identita.csob.cz/...

Žádost příspěvku na dítě - vyplnění přihlašovacích údajů do IB?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Nemusíte se ničeho obávat. Identita občana umožňuje elektronický podpis několika způsoby. Jedním ze způsobů je bankovní identita, kterou jste použil. Přihlašovací údaje jste musel ještě potvrdit v SMS nebo v aplikaci, takže zneužití je prakticky vyloučené. Jen je potřeby vždy zkontrolovat, jestli zadáváte údaje na zabezpečené stránky banky.

michalv*
hodnocení

Dobrý den,
děkuji za zprávu, věřím, že máte pravdu, nejspíš jsem i zadával kód z SMS zprávy, ale nejsem si jistý.
Když bych něco podobného zase absolvoval, je potřeba se asi vždy zjistit, zda web kde zadávám údaje je web mé banky a není tam nějaký nesmysl v doméně?
Děkuji za odpověď

Ano. Když budete vědět, že zadáváte přihlašovací údaje do zabezpečené stránky banky a při přihlašování nedošlo k žádné chybě, kvůli které byste musel zadání opakovat, tak žádné nebezpečí nehrozí. Pro pocit většího bezpečí můžete k potvrzení přihlášení používat mobilní ČSOB Smart klíč.

michalv*
hodnocení

Tak teď čemu věřit?
Udělal jsem to bezpečně nebo ne?
To si mám raději zrušit účet a nechat udělat úplně nový abych měl jistotu?

Adresa, kterou jste dal do odkazu, je zabezpečená adresa ČSOB. Žádné nebezpečí nehrozí. I kdybyste snad udělal několik zásadních chyb za sebou, jak se různě píše, tak by byl účet přístupný jen několik minut po dobu platnosti kódu z SMS. Nic měnit nemusíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]