Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití songů bez svolení ve vlastním videu

Od: herd® odpovědí: 2 změna:

Ahoj, zajímal by mě docela prakticky problém, když vytvořím video klip a použiju v něm písničky co si usmyslím (pro představu třeba Karel Gott, Katty Perry, Rihanna, Imagine Dragons, Xindl X, Bruno Mars, prostě soudobé písničky, na která žijící lidi mají práva). Tohle právo je pro smrtelníka docela těžko pochopitelné a taky platí, kde není žalobce, není soudce, ale taky bych se nerad (vlastní vinou nebo i zprostředkovaně) dostal do problému.

Ptám se na očíslované scénáře použití

Použití:
-samozřejmě nebudu to zveřejňovat, to je logické, že to asi bez svolení/zaplacení nejde
1. level - vyrobím si to sám pro sebe a kamarádúm to pustím u sebe doma
2. kamarádovi to soukromě pošlu (nemám v moc sledovat komu to pošle on, nebo jestli zveřejní)... To video určitě bude zajímat třeba 500 lidí, kteří by se na něj podívali a třeba jim ho pošle (to ale je můj předpoklad)
3. Pošlu to 200 lidem
4. Nahraju to na sdílecí server, ale dostane se k tomu jen ten, kdo má odkaz
x. Bude poznat, že jsem to zkomponoval já a nebo tam žádný můj "autogram" nebude

Otázky:
-je to legální (případně s jakým omezením
-hrozí mi(nebo někomu jinému) nějaký postih? Mě se to zdá jako oříšek, protožw že když to "unikne někomu jinému" než mě, já nejsem ten, kdo to "zveřejnil", ale zároveň já jsem to vyrobil. * Zároveň ale nemusí být poznat, kdo(já) to vyrobil
-když uvedu dané písně, v titulcích případně s nějakým dovysvětlujícím textem, má to na něco vliv?
-hraje roli, že písničky jsou veřejně dostupné na youtube legálně? (Což jsou drtivě všechny)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Do videa pro vlastní potřebu, na které budete koukat sám (případně Vaše návštěva) můžete použít cokoliv. Všechno ostatní je nelegální. Nemůžete ho poslat kamarádovi ani známým, o uvedení kdekoliv na Internetu ani nemluvě. Kolik lidí to bude zajímat není podstatné.

hodnocení

No a co dělá ten právní rozdíl, jestli to někomu ukážu na návštěvě a nebo jednotlivci pošlu?
-je tam potenciální možnost, že když to někomu pošlu, je to mimo moji kontrolu, ale pochybuji, že samotná možnost "rozšíření" byla důvod, proč by to bylo nelegální poslat. Kdo by pak byl ten šiřitel, já nebo on?
-taky je zřejmé, že návštěva si to asi sotva natočí zrovna, když to společně sledujeme
-Narážím právě na (z jistého úhlu pohledu) podobnost, když si to kamarád prohlédne, jen se liší způsob, že to bude z obrazovky a podruhé poslané

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]