Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dividendy z akcií nutné uvádět do daňového přiznání?

Od: juji odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
koupil jsem si US akcie, u kterých je vyplácena dividenda.
Vše je zdaněné a přijde mi i tak už na účet.
Když bych tyto informace neuvedl v daňovém přiznání, co se může stát? Roční zúčtování mi vždy dělala účetní v práci jelikož jsem zaměstnanec a nerad bych si to kvůli páru korunám komplikoval.
Daň je přece zaplavená.
Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pedro*
hodnocení

2x

Musíte uvést tyto příjmy, i když jsou zdaněné:

" Pokud vlastníte akcie firmy, která není daňovým rezidentem České republiky, a od této firmy realizujete výplatu dividend, tak vždy musíte tento příjem uvést do svého daňového přiznání a za určitých podmínek musíte i zaplatit daň z příjmu. A to bez ohledu na to, zde byly tyto příjmy už zdaněny při výplatě v zahraničí. I už v zahraničí zdaněné dividendy musíte uvést ve svém daňovém přiznání jako příjem z kapitálu."

investujeme.cz/...

smode2
hodnocení

0x

Zdaněno sice v US máte (jak moc záleží na tom zda máte u brokera podepsaný formulář W-8BEN), ale bez ohledu na to musíte u nás také zdanit. Vyhýbat se tomu je zbytečné, daňové úřady mají možnost nahlížet často přímo do zahraničních brokerských účtů (že je to drzost na druhou a fackovat úředníky od rána do večera by bylo málo jest jiné téma) - například u Interactive Brokers je to poměrně běžné.

jd

A Tomáš odkud, že si mohou finanční úřady nahlížet na každý účet Interactive brokers? Odkaz?

smode2

To mám ze své vlastní zkušenosti asi pětiměsíční finanční kontroly, kterou jsem letos absolvoval. Měl jsem chybu ve vyúčtování před čtyřmi lety. O odkazu nic nevím. Ale nepřekvapilo mě to - u brokera jsem podepisoval, že k účtu mají lokální finanční úřady přístup (pokud bych to nepodepsal, nemohl bych nadále obchodovat). *pozdrav*

jd

Jako ze jsi 5 mesicu nosil na bernak tabulky? To jsi zatajil ty prijmy nad 5 milionu anebo o co slo? Mel jsi tam vysoky objemy z tradingu? No neco vetsiho jsi musel prodavat a neuvest to mam pravdu?

Ja jen nakupuju takze po me zatim nejdou.

smode2

Ne. Jen byla minichyba ve výpočtu příjmů a výdajů (oni je vidí) - musel jsem nechat vypracovat zpětně komplet nové přiznání. Tabulky jsem většinou nenosil - spíš posílal emailem :) pak si je vždycky tak 3 týdny studovaly (ty úřednice ani neumí anglicky, takže v tom dost tápaly) a pak chtěly vysvětlovat co je co (pramálo výpisům rozumím - nezajímají mě - od toho mám daň. poradce). Poznal jsem že sami začínají - možná jsem byl jeden z prvních koho takhle kontrolují. Něco měli třeba od brokera v jiné měně :-D no, úplně mimo ze začátku :-D proto to trvalo tak dlouho.

smode2

Hlavně dokud neprodáš, není co danit. A prodáš-li až po 3 letech - to samé.

jd

@Smode2 ok zajimavy, a kolik na tobe navic vyrejzovaly? Ty pises o mini chybe a oni by to asi kvuli par desetikorunam nedelali? A prozradis jaka to byla chyba presneji, at se poucime?

opice
Nejste nějak zvědavý? Detaily z finančních záležitostí si asi každý nechá pro sebe, ne..

hodnocení

0x

O r.1993 má Česká republika z USA podepsanou smlouvu o " zamezení dvojího zdanění . Jak už název smlouvy napovídá, znamená to, že zisky jsou již zdaněny v USA a Česku se tedy nic už NEDANÍ !. Při založení učtu u brokera jste musel podepsat formulář W - 8BEN,který je toho důkazem. Zkátka daní se tam, kde jsou zisky a ty máte v USA. Ovšem pokud tyto příjmy i tak se rozhodnete uvést do svého daňového přiznání, finanční uřad vám je prostě z daní. Záleží na Vás jak se rozhodnete.

juji
hodnocení

Dobrý den,
já mám na mysli, zda je opravdu nutné uvádět do daňového přiznání, že jsem dostal z USA akcií, které držím a neprodám, jen pobírám dividendy, které jsou již zdaněné, formulář W8BEN mám samozřejmě podepsaný.
Vím že je to povinnost to uvádět do daňového přiznání, ale co by se mi mohlo stát, když bych to neuvedl?
Moc si to totiž zkomplikuju a to kvůli páru korunám za rok.
Děkuji

kxidjcu
hodnocení

0x
Pokud nemáte žádné jiné příjmy než ze zaměstnání a dividendy se vejdou do 6000 kč za rok, tak daňové přiznání kvůli těm pár korunám na dividendách podávat nemusíte
juji
hodnocení

Ano mám pouze příjmy ze zaměstnání (jsem zaměstnanec) a pak z dividend.
Těch 6000Kc z dividend se myslí pouze ze zahraničních společností nebo i z českých dohromady?
Děkuji

juji
hodnocení

Dobrý den,
chtěl bych to dořešit.
Pokud budu mít vyplacené dividendy do 6000Kč ze zahraničních společností a budou již zdaněné 15% daní, nemusím prý toto uvádět do daňového přiznání pokud ho tedy nebudu muset jinak podávat.
Co mě zajímá, těch 6000Kč se myslí pouze ze zahraničních dividend nebo české + zahraniční dohromady?
A je 6000Kč myšlena částka před zdaněním nebo již po zdanění 15% daní?
Děkuji
juji
hodnocení

Dobrý den,
opravdu toto nikdo neví?
Případně kde se zeptat?
Děkuji
pedro*

§ 38g odst. 2:

(2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.

Těch 6000 Kč je limit pro všechny zdanitelné příjmy (mimo zaměstnání, viz výše). Do tohoto limitu by se neměly počítat dividendy od českých společností (ty podléhají srážkové dani). Pokud byste tedy měl pouze příjem do 6000 Kč ze zahraničních dividend, ty by se uvádět do DP neměly.

/Nejsem daňový poradce, čerpám pouze z dostupných info na netu. Ověřte si ještě případně u někoho kompetentního./

sweety

Jen bych upravil 6000 limit je jen to že kvůli nim nemusíte podávat daňové priznání. Pokud z nějhakého jiného důvodu musíte podat daňové priznaní, tak se právě musí veškeré zahraniční divi i pod 6000 musí uvést. => osbozeno od daně není to samé jako že se v přiznání neuvádí.
+ tohle je jen informace co mám z doslechu a rozhodně to není žádná pobídka k takovému chování. Ale pokuty za chyby neuvedení/nepodání jsou tuším nějak do 15% z částky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]