Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce bez smlouvy

Od: alex01 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

je mi 20 a aktuálně mám, už cca měsíc, jednu brigádu. Problém je ten, že mi stále nebyla dodána smlouva a šéfovou podniku jsem taky ještě neviděla, pouze o ni slyšela od kolegů. Do konce srpna mám ještě tři dvanáctihodinové směny a já nevím, zda se ke smlouvě ještě hlásit, protože se mi jednak naskytla lepší pracovní nabídka a jednak s tímto přístupem se mi ta práce trochu zprotivila.. Výplata je údajně 25.8., jednu směnu mám teď 20.8., další dvě až víkend potom. Mám počkat na výplatu a pak ukončit práci a na víkend už nejít nebo se ozvat že končím hned? Jde mi o to, že mám obavy, že mi ty dosavadní odpracované hodiny nezaplatí, ale pracovat tam déle fakt nechci.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Máte možnost si nějak ofotit docházku tj odpracované hodiny? Počkejte do výplaty, zatím neodcházejte.

alex01
hodnocení

Ano, zapisuji se při každém příchodu a odchodu ze směny.

Tak si to ofoťte ať máte důkaz, že jste pracovala.

krtek6

Pokud tu docházku nemá podepsanou a orazítkovanou někým z té firmy, tak je to bezcenný cár papíru

jd
hodnocení

2x

To jsou mi metody, brecite, ze nemate smlouvu, tedy ze zamestnavatel nepostupuje korektne a sama chcete brat kramle, tedy take nepostupovat korektne :)) Nevim, co mate dohodnuté a s kym. To jste nam zatajila.

makk

Jaképak braní kramlí, naopak bez smlouvy vlastně na pracovišti nemá co dělat.

Kramle měla vzít dávno a né čekat, zda se uráčí.

jd

Vsimni si: Nevim, co mate dohodnuté a s kym. To nam nerekla. Ani co tam dela - lesti kliky, vari kafe!?

Akorát víme, že dělá 12ti hodinové směny.

Mě příjde poněkud zvláštní, kolik lidí se nechá napálit ať už v rodině nebo v zaměstnání, pak se vybrečí, v diskuzi moc nereagují a sami stejně vůbec neví. Jasné stanovisko většinou urazí a pokud jí nějaká dobrá duše uchlácholí, tak to stejně nikam nevede, akorát dostane 2 body za supr reakci :-D.

Má lepší pracovní nabídku a má problém odejít ze zaměstnání, kde není vůbec nijak evidovaná a je tam per huba.

Nevím, kam spějeme.*ee*

jd

Takže někde u pásu dělá operátora? Tak to bude zajímavý si poslechnout, jestli vyplatí mzdu, když není smlouva ;) Co myslite?

Podle mě jí přece nic vyplatit nemůžou, když nemají smlouvu.

Já bych napsal okamžitě mail na tu firmu, že očekávám smlouvu a jinak nepřijdu do práce protože musím na inspektorát práce a přiložil fotografii své docházky. To by byla smlouva do 48 hodin.

A protože nejsem Dilina negramotná, tak bych rovnou navrhl zvýšení platu alespoň o 15% nad tu lepší nabídku, co mám. Ježíš maria co to je za polo inteligent ti, kteří hned fluktuují a ani nepro diskutují se stávajícím zaměstnavatelem, že chtějí přidat a proč.

Ale zase u pásu je většinou zaměstnavatelem velká firma a ta by si to měla sakra pohlídat, protože pokuty jsou velké. Je tedy divné, že zaměstnali dalšího biorobota načerno. To se mi moc necchce věřit, že to tak může fungovat cca měsíc docházky.

To jí jako dali kartu nebo čip na píchačky nebo klíče od firmy a nemá smlouvu...?

Na druhé straně pokud nemá nahrávky telefoních hovorů nebo jiné důkazy, že tam zkutečně dochází, tak je jí inspektorát práce k ničemu do jisté míry. Popř svědectví kolegů, kteří se pod otrokářem nebojí promluvit, jak to v takovém bordelu v praxi chodí a žijou od výplaty k výplatě, takže drží basu s šéfovou, která tam ani nedochází, jak tazatelka píše.

makk
hodnocení

0x

Počkal bych na výplatu a odešel, pokud tu výplatu dostanete. Bohužel nemáte v ruce nic, čím byste někde dokázala, že jste u nich pracovala, takže pokud vám nic nedají, asi to budete těžko vymáhat. A to je možná záměr.

hodnocení

0x

Sranda je ta, že bez smlouvy za tebe bude platit kdo sociální a zdravotní? Asi nikdo, takže si běž na zdravotní pojišťovnu a zaplať za sebe pojistku, protože pracovat bez smlouvy nejde. Teda jde, ale to je vpodstatě švarcsystém. Zaměstnavatel neodvádí nic a není nijak vázán. Takže ti peníze klidně nemusí vyplácet.

hodnocení

0x
Smlouvu ihned dořešte a až následně ukončete - to předem neříkejte. Protože teď vás mají v hrsti.

hodnocení

0x

Výplata je údajně 25.8.? No ano, ale za červenec. Na srpnovou výplatu si počkáte do září.

Jakou smlouvu Vám mají dodat? Pracovní smlouvu těžko, když mluvíte o brigádě - toto slovo v zákoníku práce ovšem nenajdete. Pravděpodobně dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. To by mě zajímalo.

fram
hodnocení

0x

Bez smlouvy ani - nic. ZAměstnavatel je: flink, nemá moc peněz, lupič a podvodník fakticky nebo potenciálně. Ta lepší pracovní nabídka - ať je se smlouvou, raději 14 dní před nástupem. Nic o změně teď ani neříkejte, doufejte že stávající zaměstnavatel zaplatí - nebo raději peníz oželte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]