Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na živnost

Od: david099 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chtěl bych si založit živnost - vůbec tomu nerozumím, něco jsem si přečetl ale i tak mám nejasnosti v určitých věcech.

Po založení živnosti je povinost do 8 dní od zahájení podnikání oznamít tutu skutečnost sociálce a zdravotní pojištovně. V jednotném registračným formuláři, v části B - oznámení správě sociálního zabezpečení a částí C oznámení zdravotní pojišťovně - chápu správně že když tyto části vyplním, už nemusím řešit oznámení protože to za mě udělá ŽU v rámci tototo jednotného formuláře?

Pak bych měl druhý dotaz, který se týká stejné části. Ve formuláři je kolonka datum zahájení činnosti, musí se tato kolonka vyplnit? Co tam vyplnit, když nevím, kdy fakticky činnost zahájím? Zatím řeším živnost a nevím jestli zahájení bude týden po získání nebo dva týdny...
Třetí dotaz: V oznámení pro zdravotní pojištovnu je mimo jiné kolonka výše záloh. Já bych měl živnost jako živnost vedlejší - invald. důchod. Pokud se nepletu tam se žádné zalohy neplatí. Předpokládám tedy, že se kolonka může být volná a v příloze, která se dá přiložit musí být nějaký formulář kde doložím že mám nárok na živnost volnou - existuje nějaký takový formulář a je to tak jak píši?
Snad jsem dotaz napsal srozumitelně, případně doplním v diskusi.
Děkuji za případné odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nebylo by lepší si obejít vše osobně? Já než bych něco udělala špatně, tak jsem tam zašla a vše mi poradili.

jd
hodnocení

0x

Neřeš nesmysly, dojdi na Živnostenský odbor, a požádej je, ať to za tebe všude nahlásí, oni to za tebe rádi udělají a vše další ti řeknou.

dobře, že bude o živnostníka víc, doufám, že taky budeš manuálně makat.

P.S. jo tak asi makat nebudeš, když seš invalidní důchodce, pokud za tebe platí stát tak myslím že zálohy platit nemusíš

hodnocení

0x

Když vyplníte Jednotný registrační formulář, tak nikam chodit nemusíte. Můžete ho podepsat elektronickým podpisem nebo poslat datovou schránkou. Při vedlejší činnosti zálohy na pojištění neplatíte. Na volnou činnost máte nárok. Žádný další formulář k tomu nepotřebujete.
mpo.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]