Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Chladit červené víno?

Od: doutnak® odpovědí: 33 změna:
Ahoj. Na dovolené kousek od Moravy jsem si dal v jedné vinotéce červené víno a překvapilo mě, že ho slečna přinesla chlazené..sklenice byla orosená..Nejsem velký znalec vína,ale červené mám rád a měl jsem za to, že má mít cca 16 stupňů.. rozhodně bych řekl, že chlazené být nemá! Ale nechtěl jsem se dohadovat.. Kolegům to nevadilo, protože jsou ještě větší neznalci a chtěli si objednat po první sklence celou láhev.. Slečna jim řekla, že mají jen petky.. Tím pádem mi došlo, že ho mají stáčené..Ale proboha proč to tedy nedonesla na stůl ve džbánku? Mám přehnané nároky,anebo tam bylo všechno špatně v té vinotéce?

 

 

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

makk
hodnocení

4x

Ono se říká, že červené víno má mít pokojovou teplotu, ale to je z dob, kdy v těch pokojích měli těch 16-18°C. Takže chladit se má, ale ne moc. 16°C je přeci taky chlazené.

Jedna z možností je, že to nebylo příliš kvalitní víno, tak ho podchladili, aby nebyly cítit různé pachutě.

Ve džbánku to donést mohla, ale zas 2x to přelévat... to už není dekantace.

Ta urband legend s tou pokojovou teplotou kdysik je nesmysl. Kolem těch 16-18 °C má mít červené kvůli vůni.

Lít víno do petky je zhovadilost nejhrubšího zrna. To by neudělal vinař s vínem, ale nýmand s nějakou sraczkou.

Dobrou chuť, Pražáke :)

asd1

Co máš proti petce? Např. krabičáky z Francie ze stáčírny, tam je to taky v plastu a jsou to dobrý vína. Rozhodně lepší petka než nekvalitní korek, to platí i pro plastový špunty, korek je jen víc "estetickej" při vytahování z flašky a očmuchání :D

Souhlas s vinotékou pro pražáky - levná sudovka a jede se na kšeft. Většina lidí tam je spokojená, vinaři chodí jinam...

Červený by úplně orosený být nemělo, ca 12-15°C a v džbánku (karafě) to donést mohla, určitě při požadavku na celou flašku.. Po skleničkách to víc sype = tahle vinotéka jede na kšeft.

makk

Taky nemám nic proti PETkám. Samozřejmě ze sudu do PETky a tak do 3 dnů spotřebovat. Jediná nevýhoda PETky je, že to na stole moc parády nenadělá. Výhoda zase je, že když se nedopije, stačí zmáčknout, aby tam nebyl vzduch a další den chutná stejně.

Jinak Moraváci jsou už přizpůsobený na "Pražáky" (= vše mimo JM), krom toho parchantěj sami, takže kolikrát ty své zásady nedodržují ani když je o pro ně.

inspa*

Přesně tohle chování některých moravských strejců "takyvinařů" s tím "dáme pražákom" vedlo k tomu, že si ti pražáci zvykli pro víno jezdit ke kvalitnějším vinařům do Rakouska. A strécové si ty své kyselé hrozny můžou vyžrat sami.

Nebo si jezdí k dobrým vinařům na Moravu.

Však ty nejkvalitnější nedávají a chcou je pro sebe. Vůbec je netrápí, že pražák vypije patok nebo koupí víno z Itálie či Rakouska.

...ty nejkvalitnější nedávají a chcou je pro sebe...

to toho tolika vypijí, nebo mají málo vína? Proč neudělají více a neprodají to?

Velká vinařství klidně prodají do zahraničí. Neprodávají je do supermarketů nebo hospod.

Naopak chytře zužitkují i tu horší kvalitu pro pražáky, takže do poslední kapky ekonomiku zvládají ;)

 

 

hodnocení

2x
avatar ernie

Jinak nevěřím, že zmiňovaná událost se odehrála na Moravě. Podchlazené červené a do petek. S tím by na Moravě nikdo existovat nemohl.

hodnocení

Bylo to ve Vranově nad Dyjí..Kousek od Znojma.Slečna si tam ještě s někým povídala a zaslechl jsem, že její otec má vinařství..O to víc mě její způsob "obsluhy" udivil..

doutnáku, co myslíte, nebylo by vhodné sdělit přesně kde to bylo?

hodnocení

Vždyť jsem to teď napsal.. Vranov nad Dyjí..Naproti Poště u autobusové zastávky.. Název podniku si nepamatuji.
16.08.22 16:44

Ta cedule WC v restauraci není moc lákavá na posezení...*smich*

uvidíme, je to zde?

Muhehé *smich*

Kvalitní sklípek na autobusové zastávce, Chateau de Tetrapack pozdní sběr. Tož to už jsi mohl rovnou pro krabičák do trafiky.

Cajzlom se fakt dá vylemtat všecko.

Zajeď si do Mikulova, tam ti nebudou lít celou dvoudecku, ale půldecku. Bo víno se nechlašče, ale ochutnává a i rypákem.

To vinařství se jmenovalo jak a traťě má kaj?

ernie, jste z Moravy?

hodnocení

milancukrar..Ano,je to ono! Akorát to foto bude starší.. Teď to tam vypadalo o dost lépe a "honosněji" *smich* Místo nápisu Bernard tam je "Vinotéka"..Z druhé strany je také vinotéka,tak jsme předpokládali, že posezení mají zde a patří to k sobě.. nevím.Ale byla to pánská jízda,tak nepůjdu s kamarády do romantického podniku;) Je to přece jedno,kde to bylo.. Šlo o chlazené červené a o petku místo karafy nebo džbánku, láhve..O to přece šlo!

reklama Bernard ten podnik zachraňuje, aby vůbec otevřeli :))

hodnocení

Gumidku.. Ono to tam vypadalo fakt hezky a čistě..Nebyl důvod se tomu vyhnout obloukem.Znám spoustu odpornejch pajzlů, kterým bych se vyhnul..Nedostal jsem červené víno z lednice poprvé..Ale jinde jsem se tomu tolik nedivil..byly to obyčejný klasický knajpy..Tohle se jako vinotéka fakt tvářilo;) A jak poslal Milan ten odkaz,tak z druhé strany je "opravdová" vinotéka a patří to k sobě..

Jo, koukám. Nevypadá to na první pohled špatně. Ale akční dny na rotující Bernardovu pípu,... tam se asi jede hlavně v pivu a víno je tam jen, aby se neřeklo z té druhé strany.

Každopádně to byl zážitek ;)

@doutnak Přesně. Cajzlom je jedno, gde to je. Hlavně že jim tam říkajů "máme pro VÁS víno" *haha*

Zajeď si v září nebo říjnu do Mikulova.

 

hodnocení

1x
avatar ernie

To byla vinotéka pro pražáky. *smich*

Kdyby totiž slečna přinesla víno jako chlazenou dvanáctku někomu místnímu, tak dostane židlou do hlavy.

 

hodnocení

1x
avatar milancukrar

eta.cz/...

každé víno to má jinak.

 

hodnocení

0x

To teda musela být "knajpa".

Orosené a ještě petky,...

hodnocení

Zvenku to působilo jako slušnej podnik*smich*

Zvenku to působilo jako slušnej podnik *haha**haha*

hodnocení

Nech toho ty srandisto..*tyty* Tak teda normální a né slušnej podnik.Jak si představuješ slušnej podnik?

 

hodnocení

0x

Při venkovním vzduchu o teplotě 32°C a relativní vlhkosti 40% se sklenice o 16°C orosí ..

hodnocení

Bylo to opravdu jak chlazené pivo..

Důkladné vychlazení umožní vypít i sr..nepříliš kvalitní produkt ..

hodnocení

To je pravda.. žáha mě pálila ještě tři dny..a to jsem vypil dvě skleničky..Po dobrém vínu jsem druhý den jak rybička*smich*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]