Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společný účet - manželé

Od: gamga odpovědí: 38 změna:

Ahoj,

10 let podnikám a od 1.září jdu na HPP. Manželka chce mít společný účet, že to takto mají všichni manželé. Jenže nevidím v tom důvod, proč? Jak jste na tom vy?

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

max2
hodnocení

10x

Mam uctu asi 5 a u ruznych bank. Proc bych mel mit nejaky spolecny?

No vyhodnost spolecneho uctu poznate pri nahlem umrti.. To si pak nekoupite ani chleba, vse zablokovano do skonceni rizeni o dedictvi.

Jo to jsem zazila, jesteze jsem mela nejake penize na svem. Trvalo 3 mesice nez jsem s nim mohla nakladat, tohle muze byt pro nekoho, kdo pak zustal zcela sam,doslova noční mura.

aja1946: A měla jste společný účet nebo byl manželoa a vy jste byla disponent?

Jonu jeho disponent

V tom je právě problém. Banka zmazila nikoliv váš, ale manželův účet. Kdybyste měli společný účet, tak ten nezmrazí.

Záleží kdy bylo dispoziční právo zřízeno. Od 1.1.2005 toto právo nezaniká, pokud to majitel účtu písemně neuvedl ve smlouvě. Takže pak lze účet využívat i po smrti majitele. Lépe je přečíst si smlouvu nebo toto přímo do smlouvy uvést.

kolemjdouci
hodnocení

7x
Všichni určitě ne, to je samozřejmě nesmysl a pozor - nepleťte si společný účet a účet kde je jeden z manželů majitel a druhý "pouze" disponent...

mBank Splečný účet

mbank.cz/...

kolemjdouci
MBank je právě výjimka, jediná banka která má opravdu společný účet.
gel
Ale pozor na ten společný účet u mBank, bylo to i v černých ovcích, když se jeden dostal do exekuce už dávno po smrti nebo rozchodu, už nevím jak to bylo.
Ale bylo tam zmíněno, že právě M banka v tom má poněkud nepořádek a skutečně ten účet se dá i přejmenovat, Jenže poté mu to tam stejně zablokovali…

krtek6
hodnocení

4x

na společné učty mám svůj názor a ten, že ať jsou ti dva jací jsou...vždycky bude jen "rozhazovačný" (byť jen trochu více než druhý) a z tohoto důvodu je lepší když mají účty každý sám. A když ten druhý pořebuje, může kdykoliv požádat o něco. Dneska jsou účty zadarmo a převody peněz rychlé, takže odpadá cokoliv byrokraticky nebo technicky náročného...

hodnocení

3x

Neznám nikoho, kdo by měl společný účet. Za mě nesmysl, i když jste manželé. Společný jedině spořící účet.

ridick
hodnocení

3x

Už nikdy společný učet. Dost velký trapas,když jsem platil benzín a na učtu nebyla hotovost, protože manželka předtím nutně musela ke kadeřníkovi a koupit něco na sebe apd.a zapomněla mi to říct. Teď máme každý svoje konto a je klid.

krtek6

to jsou přesně ty případy, na které jsem narážel při psaní svého příspěvku..."ona nutně potřebovala"

hodnocení

2x

Máme jeden společný a potom svůj účet každý u jiné banky. Záleží na domluvě...

kolemjdouci
A jste si opravdu jistá že je "společný" nebo jen majitel a disponent. Na to pozor...
kolemjdouci
A jste si opravdu jistá /jistý/ že je "společný" nebo jen majitel a disponent. Na to pozor...

liska5
hodnocení

2x

Považuji za ideální mít každý sám svůj účet a vedle toho společnou kasu, do které přispívá každý určitou dohodnutou částkou na společné živobytí. A na velkých nákupech a investicích typu výměna oken se dohodnout.

hodnocení

1x

No nevím jestli všichni, ale já i moje manželka to tak máme.

doplněno 15.08.22 05:19:

Asi sem stará škola, ale můžete mne někdo vysvětlit to "moje,tvoje, naše"*nevi*

hodnocení

1x

Nikdy jsme žádný společný účet neměli, ani jsme o tom neuvažovali, ted už nám chodí důchody, každému na jeho vlastní účet.

hodnocení

1x

Máme oba jediný účet, společný. Zakládala jsem si jej už před lety, kvůli tehdejšímu zaměstnavateli, je proto na mé jméno, manžel je ale disponent. Žijeme spolu v poklidu, vše máme společné, proto nevidíme důvod mít dva účty. Nikdo z nás nehospodaří sám pro sebe. Z tohoto účtu platíme vše /energie, daň z nemovistosti, povinné ručení, internet, telefon.../ a nikdy mezi námi nebyl sebemenší problém. Když je třeba koupit nějakou drahou věc / el. spotřebič.../, dohodneme se spolu a nákup zařídíme.

Každá rodina to má asi jinak, tak, jak jí to vyhovuje. Ale my jsme celý život zvyklí, že je něco "naše", nikoliv "moje" nebo "tvoje." A připadá mi to naprosto normální. Jaga.

hubertt
Mám v tom nejasno, kdyby jste náhodou umřela dřív jak manžel který je disponent,tak on s tím účtem může nakládat?Nezablokuje se do doby vyřízení dědictví?

Nemůže, zůstal by chudák bez peněz. Bohužel už jsem slyšela víc takových historek. Za mne je nej, když má každý svůj účet a pak jeden společný na kterej každej posílá určitou částku na chod domácnosti.

A to proč?

idnes.cz/...

Já mám nastavené, že muj učet nezaniká, všechny pladby a inkasa fungují dál, no a moje žena může normálně vybírat peníze z bankomatu, nebo na pobočce

hodnocení

0x
Společný účet nemá žádná banka. Alespoň ty, které znám. Vždy je majitel a disponent.
kolemjdouci
Nemáte pravdu, mBank má v nabídce "pravý" společný účet, kde mají oba dva stejná práva.
Mbank jsme zrušili, máme fio. Mně to přijde stejné, protože disponent s plným oprávněním může vše jako ten, na koho to je napsané. Ale máme i jiné účty, kde mají přístup oba, kdyby náhodou se něco stalo.

sosacek
hodnocení

0x

Měli jsme kdysi, když se platilo bance za každou prkotinu. Potom jsme zrušili a máme společnou kasu a účet každý svůj. U podnikání to vidím jako úplnou pitomost - také mám několik účtů a při nákupu dražších /společných/ věcí se domluvíme. :)

hodnocení

0x

Manželem jsem byl nějakých 10 let. Společný účet jsme během té doby neměli ani jeden den.

Z toho plyne, že se Vaše manželka mýlí... opravdu to tak nemají všichni.

kveta1
hodnocení

0x

Pokud jste skutečně živitel rodiny, tak to nechte, jak to je - každý svůj účet. Chlap platí všechno kromě potravin a drogérie. Proti tomu nemůže žena nic namítat. Nám už to tak v pohodě funguje přes 20 let.

hodnocení

0x

Osobně mi nedává smysl, aby manželé měli finance oddělené , nevidím výhody ani nevýhody, pokud v tom nejsou firemní učty potřebné k podnikání apod. Máme jeden učet a k němu dvě karty...

Mně to smysl dávalo, (ex)manželka neuměla peníze počítat a ráda došla až na dno.

Já vás, chápu :) ale řešime tady učty a né manželskou poradnu :)

Pokud má někdo oddělené učty, tak pak logicky musí mít odděleno vše ostatní. Stravu, energie atd. jinak si nedokážu jak to funguje ve společné domácnosti. Že by pak výčitky, že jeden koupil to a druhý ono za tolik a tolik. Nevím opravdu mi to příjde zbytečně složité.

Co je na tom nepochopitelného? Já platil každý měsíc věci kolem bydlení (elektřina, plyn, etc.), manželka nakupovala jídlo. Vycházelo to +/- stejně. Když bylo potřeba vyšší vydání na kterém jsme se shodli, tak jsme se šábli na půl. Když si ona chtěla udělat radost, tak si to koupila ze svého. Když jsem si chtěl udělat radost já, tak jsem si to koupil ze svého.

racio

@gotrekzagary Souhlasím s vámi - správná cesta. Nedovedu si vůbec představit, jak takoví "společní účtové" třeba investují. K běžnému účtu v korunách k tomu ještě potřebují minimálně další běžný účet v USD a další v EUR (také společné? *smich*). Pak potřebují nějaké spořící účty pro případ neočekávaných výdajů (pračka, lednička, TV, krátkodobý výpadek příjmů, atd.) s alespoň šestiměsíční rezervou (také společné? *smich*). Musí to být opravdu hluboký vztah, když si manželé musí kontrolovat každou korunku, která se jim na "společném" účtu pohne.

Co budete dělat když majitel učtu umře do vyřízení dědictví? Asi tři měsíce? A na víc budete z těch peněz platit notářovi. Započítávají se do dědictví.

Racio já investuji normálně a nevidím v tom problém a manželka se může kdykoliv podívat. To stejné na spořící účty. Z hlavního účtu odchází trvalé příkazy a platby kartami a je dobré mít to na jednom společném účtu, aby se třeba nestalo, že každý zaplatil třeba daň z nemovitosti a poplatky za odpad nikdo. Investice a úspory jsou samozřejmě sjm, takže je úplně jedno, kdo kolik kde má. Jde čistě o ten jeden hlavní účet pro případ smrti, aby člověk mohl s tím účtem manipulovat i po smrti majitele, třeba zrušit nějaký trvalý příkaz nebo zaplatit pohřeb.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]