Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit zdravotní a sociální při rodičovské

Od: sara* odpovědí: 1 změna:
Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o radu ohledně sociálního a zdravotního. Jsem zaregistrovaná jako OSVČ na vedlejší činnost, do toho studuji VŠ a kromě toho OSVČ jsem v posledních dvou letech nepracovala. Čekáme miminko a po porodu budu přerušovat studium na půl roku. Manžel chodí na HPP do práce.
Nárok na mateřskou nemám, ale na rodičovskou se po porodu budu přihlašovat. Jak to prosím bude s mým zdravotním a sociálním? Mám nějakou nahlašovací povinnost? Bude za mě platit zdravotní a sociální stát? A až obnovím studium, předpokládám, že to pouze nahlásím a opět za mě platí sociální a zdravotní stát. Je to tak? Nebo bych měla řešit hlášení se na ÚP?
Předem vám děkuji za rady.
(budoucí) maminka
doplněno 14.08.22 17:55: A ještě bych se tedy ráda zeptala, jestli je doba, po kterou za mě stát platí zdravotní a sociální, ovlivněna dobou, na kterou si zvolím, že chci rodičovský příspěvek pobírat (v případě, že bych se do školy nevrátila).

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

0x

Nejlépe bude přerušit řádné studium VŠ z důvodu MD.Po celou tuto dobu za vás bude platit ZP stát.Soc.poj. se neplatí a není povinnost si ho platit.Po MD můžete v studiu pokračovat nebo ho ukončit.Pak si platíte ZP jak samoplátce.I při MD můžete mít samostatný studijní plán.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]