Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahrada, chata, vlastnictví, právo

Od: jenn odpovědí: 37 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, co říká zákon/právo na tuto situaci.

Před X lety se mamka se svým bratrem ústně dohodla na tom, že smí zahradu vyúživat, jelikož ona z časových důvodů nemůže. Nyní svolila k tomu, že si smí na zahradě postavit dřevěnou chatku, avšak netušila, že se jedná v podstatě o menší rekreační chatku se vším všudy. Jednou budu jediným dědicem zahrady já a okolí mě straší tím, že jsme tohle neměli vůbec dovolit, že to jednou nedopadne dobře, tak se chci zeptat, pokud by opravdu nastala situace, že zahradu zdědím a strýc bude pořád živ a já budu mít se zahradou nějaké další a jiné plány, v případě, že se nijak nedohodneme, předpokládám, že si bude muset chatu na vlastní náklady odstranit, popř. bych ho "vyplatila"? Podotýkám, že neexistuje žádná písemná dohoda, smlouva mezi mamkou a jejím bratrem o tom, že smí zahradu využívat a budovat na ni a ona je jediným oprávněným vlastníkem.

Prosím, aby odpovědi se týkaly opravdu mého dotazu, ne nějakého hodnocení rodinných poměrů, či jiné souzení, děkuji.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimbert*
hodnocení

5x

Docela si odporujete ,píšete že neexistuje písemná dohoda ,že by na zahradě mohl stavět a pak zas píšete ,že mamka podepsala souhlas se stavbou a chata je zapsaná v katastru nemovitostí takže je právoplatným majtelem a žádná černá stavba.Jediná možnost jak se vyhnout právním dlouholetým tahanicím,je se všichni tři sejít ,dokud jste zdrávi a živí a dohodnout a u právníka to sepsat,at už jsou rodinné vztahy u vás jakékoli.

hodnocení

3x

Tady se vám snaží slušní lidé poradit a vy je ještě osočujete, místo toho, abyste přiznal, že máte vztahy v rodině nanic a nemůžete se vůbec domluvit. Dobře vám tak.

Přesně tak!
jd

Nechte jí bejt, už poslala 30 Kč na bezplatnou právní poradnu, tak třeba do týdne dostane nějakou odpověď, jak jsem napsal, Ani ryba ani rak

hodnocení

2x
Neni jednodušší se zeptat vlastní matky? Ale to slyšet nechcete, takže se nás neptejte.
jenn
hodnocení

Na co bych se ji jako měla ptát? Nechápu, kam míříte a na co narážíte, s matkou mám dobré vztahy, jestli máte pocit, že mi něco zatajuje, tak vás bohužel zklamu, takže pokud nemáte odpověď na to, na co se tady dotazuji, tak si vaše příspěvky strčte, prosím vás, za klobouk, děkuji a přeji pěkný víkend.

Třeba proč vám zahradu nedarovala, když na ní nemá čas. Darování je vždy levnější než dědění. Místo toho tam nechá postavit chatku na své jméno, takže poplatek za dědictví vzroste o hodnotu chaty, která bude jaksi strýce. Navíc si nedovedu představit cizí nemovitost na svém pozemku. Takže nápodobně...
jenn
hodnocení

Myslím si, že zacházíte zbytečně do detailů, které nejsou rozhodující v otázce mého dotazu, nicméně vám odpovím.

Nebyla jsem plnoletá, když matka se svým bratrem přistoupili na tuto ústní dohodu a vztahy v rodině byly vždy dobré, to však neznamená, že budou dobré vždy, resp. nerada bych na to spoléhala a proto jsem vznesla tento dotaz.

To na tom nic nemění. Každopádně vztahy se zhorší, až přijde na dělení, pokud někdo po dobrém nevycouvá. Chatu zaplatí strýc, oficiálně bude patřit matce... Zbytek si dosaďte.

hodnocení

2x

Váš popis situace je poněkud nesrozumitelný. Píšete, že matka nyní svolila ke stavbě zahradní chatky a pak v následujícím sdělujete, že podepsala papíry, že o něco žádá. Co je to za papíry? Koho o co žádá? Vzdáleně lze jen tušit, že jde o stavební povolení. Musí proto vědět, o jakou stavbu žádá. Skutečnost je v rozporu? Jestli stavba není zakreslená, tak nejspíš není zkolaudovaná. Měla by proběhnout kolaudace spolu se zapsáním vlastníka do KN. Tak, jak to popisujete, to vypadá na rozestavěnou stavbu matky. Podíl strýce je najasný. Musíte se dohodnout dřív, než dojde ke sporu.

kveta1
hodnocení

1x

Takže strejda se stará, maká, staví, financuje a vy tam neděláte nic. Jediné co vás zajímá, tak jsou prachy. Věřím, že spravedlnost zvítězí, že strejdovi (či jeho dědicům) zůstane zahrada s chatou a vám tichá vzpomínka.

Víte o tom prd květo, ale máte potřebu si kopnout do tazatelky. Cítíte se nyní lépe?

hodnocení

1x

Proč mají někteří potřebu vyjadřovat se k věci, které evidentně nerozumí a jen sem přišli prudit. Tyhle nevyžádané a urážlivé komentáře celou poradnu devalvují.

jenn

@orion děkuji, dal jste mi naději, že i tady se ještě najdou lidi charakterově rovní, neměla jsem už sílu tady něco někomu vysvětlovat a obhajovat se. Člověk sem přijde s tím, že chce v určité věci poradit a místo toho se mu tady dostane akorát kritiky a souzení. A člověka to chtě nechtě uráží, když ví, jak to ve skutečnosti je, zatímco nikdo z těchto rádoby "rádců" o tom neví vůbec nic. Už jsem to tady vzdala. Raději jsem si zaplatila drobný poplatek a obrátila se na jinou korektnější právní poradnu.

jd

Přesně tak, obraťte se na bezplatnou právní poradnu kde vám na vaše ne konkrétní otázky odpovědi, že to nelze odpovědět :)

vždyť vy nejste schopná ani sdělit, hodnotu proměnné X :))

držím vám palce ve vašem bádání... Časem zjistíte, že právo není žádná exaktní věda, zvláště, když polovinu věcí zapomenete zmínit, anebo zamlžíte. A také nechcete pochopit, že nikdo neví, co bude v budoucnu, a také platí, že kde není žalobce, není ani soudce

mnd®
hodnocení

0x

Nechcete hodnocení rodinných poměrů,ale jak si jste tak jistá,že budete někdy v budoucnu jediným dědicem,nebo že budete vůbec dědit? Co když mamka za života tu zahradu prodá? Pak ji dědit nebudete.

asd1

Hele myslíš že jí tyhle pindy zajímaj? Jasně uvedla že kecy okolo si chytráci maj nechat od cesty. A hned jeden chytrák naklusal *smich*

Zhodnocení pozemku jde za vlastníkem tj. mamkou, otázka je např. vydržení.. U stromů to je jasný jsou vlastníka pozemku, u chaty nevim to může být i černá stavba a sankce + náklady na odstranění můžou být na vlastníka... POdle nového OZ je nemovitost součástí pozemku, dřív mohl být jeden vlastník pozemku a jinej nemovitosti..

mnd®

A druhej hned za tím prvním.

@mnd: Ani bych neřekl, ta poznámka o tom, že stavba je součástí pozemku je něco, co je třeba velmi důkladně zvážit.

hodnocení

0x

To X je důležité, taky tu zahradu může strýc vydržet a bude jeho.

asd1

= smlouva o pronájmu třeba za symbolickou korunu a ošéfovat v ní i stavby...

Jak ji může vydržet, když ji neužívá v dobré vůli, že je jeho, ale má jen povoleno její užívání vlastníkem?

V případě dědění tazatelkou to vidím na dlouhou a drahou právní bitvu ohledně vlastnictví té "chaty" a budoucnosti stavby.

@satam: hledej "mimořádné vydržení".

Teoreticky by mohl vydržet pozemek pod chatou, ale celou zahradu? To určitě ne.

jd

Jak to ze ne? Pokud se vlastnik nestara x let, a stara se jiny, tak ... dobra vira ani neni nutna :))

hodnocení

0x

Vlastníkem zahrady je matka. Chatka má základ = je pevně spojená se zemí? Pak by musela být postavena na základě povolení a zapsána na KÚ jako nemovitost = musela by mít kolaudační rozhodnutí. Pokud tomu tak není, je to černá stavba a matka má právo strýce žádat, nebo později i vy jako dědic, o její odstranění. Nebo ji prostě odstranit. Že by byla postavena bez smlouvy, která by navíc měla být písemná? To se mi nezdá. Tak to zkuste od matky zjistit, dá se v tom dodatečně udělat pořádek. Pokud chatka nemá základy, je to v podstatě jen kůlna bez ohledu na způsob užívání a už zítra se dá rozebrat. Tak zjišťujte jak to je.

jenn
hodnocení

Chatka má základy a stavba byla povolena, vše potřebné moje matka podepsala, jelikož bez jejího souhlasu by nic takového nebylo možné stavět. K žádné smlouvě o pronájmu ani ničeho podobného se neupsala, v katastru je vedena stále jako výhradní vlastník zahrady. Pokud jednou dojde na lámání chleba a budeme schopni se se strýcem nějak dohodnout, vnímám to tak, že chatu případně odkoupím, otázkou pak zůstane její hodnota. Zajímala mě spíše ta verze, kdybychom se se strýcem nebyli schopni na ničem dohodnout, jak je to z pohledu zákona, třeba kdybych se rozhodla zahradu jednou pronajímat, nebo ji dokonce prodat, popř. ji jednou vyjmout ze zemědělského původního fondu a převést na stavební pozemek.

V otázce jste ale neuvedla celou pravdu. Takže matka je vlastnicí zahrady a strýc vlastníkem chaty zapsané v katastru.. Zahradu s cizí chatou těžko někdo bude chtít koupit, takže matce nebo v budoucnu vám vzniknout problémy. Prodat zahradu strýcovi nebo od něho koupit chatu by bylo nejjednodušší...někdo jediným vlastníkem všeho. Víc k tomu asi není co dodat.

hodnocení

0x

Ale to je to samé jako to, co se zde často řeší - muž se nastěhuje k ženě, opraví jí dům, já nvm, vystaví jí na něm celé patro a na dvorku garáž - a čí to asi bude až dostane kopačky? A může to být koneckoncků třeba i strejda ..

Ale on nic nepostavil, postavil SOBĚ na jejím pozemku a s jejím souhlasem!

Jak 123: Vtip je ale v tom, že on to postavil JÍ.

To je jako když já si na vašem pozemku postavím s vaším svolením SOBĚ garáž *haha*

Přečtěte si pořádně v otázce: svolila k tomu, že si smí na zahradě postavit dřevěnou chatku... že si smí /ON/ Ta další diskuse asi je zbytečná.

id
@jak123: Vy opravdu věříte blábolu co jste napsal? Např. pokud chatka má základy a je spojená se zemí atd. potřebujete kolaudaci.
Kolaudace se vyžaduje dle jiných paranetrů a je jedno, zda má základy, zda je spojena se zemí.
Můžete sem dát odkaz odkud čerpáte informace? Děkuji id.

jenn
hodnocení

Pokusím se to vysvětlit ještě jednou... dle katastru je vlastníkem pouze moje matka, žádná chata tam uvedená není (zatím - nevím proč, neznám postupy). Papíry, které moje matka podepsala, se týkaly pouze toho, že jako vlastník pozemku o něco žádá, adresované na její jméno, jméno strýce tudíž nikde nefiguruje, max. tak na fakturách, které souvisí se samotnou stavbou a smlouvou o dílo, co se týče samotné chatky.

Zbytocne to riesite tu, je to zlozite, zaplatte si konzultaciu u pravnika.

Jak píše peter, nejlépe využít nějakou právní poradnu.

jd
hodnocení

0x

A před kolika lety, kolik je to X? :)) To je pomerne zasadni.

Pokud se o to matka ani vy nestarate, tak se budete po X letech taky treba divit :))

Dalsi blabol co pisete je, ze je otazkou hodnota chaty a ze ji odkoupite? No pokud by k tom7 melo dojit, tak hodnota chaty se da urcit znaleckym posidkem a/nebo trznim odhadem. Tedy s hodnotou chaty si vy nelamte hlavu. Kdyz vubec neni ani jisté ze budete neco dedit.

K cemu by vam ta zahrada byla, nestarate se ted, budete se o ni starat v budoucnu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]