Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před cca 30 lety se u nás dělala kanalizace.
Zvolila se nejjednoduší cesta, připojení přes souseda. Naše rodina + soused na tom spolupracovali, námitky neměl. Ale bohužel se to nesepsalo.
Teď má bohužel vůči nám averzi a hledá čím ublížit.
Vadí mu tedy, že užívame jeho pozemek tím, že má v zemi naši kanalizaci. Máme ji přestat využívat nebo ji uzavře on.
Má na to právo? Po 30 letech užívání bez problému?
Jak teď právně postupovat, aby to opravdu nezalil betonem?
Děkuji za rady!
M.
Nejprve zkusíme dohodu a zkusíme zjistit jaké bude chtít "výpalné".
S tím, že můj cíl by byl věcné břemeno.
Právníka oslovím.
Naprosto zbytečný spor
V čem třeba mě právo chrání? Pokud by teď kanalizaci poškodil, bude muset platit opravu?
Děkuji!
Je evidentní (a bylo by dobré, pokud budete mít svědka), že o té kanalizaci ví. Tudíž pokud by kanalizaci poškodil, bude jasné že to není náhoda. Pak by slušný právník pro vás získal kompenzaci za způsobenou škodu a i by donutil onoho souseda k nápravě do původního stavu. Je ale jasné, že to vše by mohlo trvat "roky". Je velmi pravděpodobné, že tam už věcné břemeno máte (vydržené), ale je potřeba to vše dát do legálního rámce a "na papír".
Prakticky jsou ale tyto věci daelko složitější...a někdy téměř neřešitelné (protože v horším případě je soused blbec, v tom ještě horším jsou blbci sousedi oba).
Maličko mi zlepšujete náladu, ale stále mám žaludek poloviční než normálně
Jaké jsou podmínky pro vydržení věcného břemene? Můžu ho získat i přes jeho nesouhlas? Dočetla jsem se, že je možné vydržení v případě, kdybychom žili v domění, že písemný souhlas existuje. A že dokázání je velice obtížné.
Svědek je, jen je to můj příbuzný. Vadí to? Kopali to se sousedem společně. V roce cca 85.
My jme meli pres souseda 50 let a nový majitel naházel do potrubí hlínu , ucpal ji. To byla jen 100mm trubka na vodu.
Kam se pujdeš stežovat?
A hledali jste právní pomoc? Je možné legálně poškodit siť, která 50 let funguje? Ještě bych pochopila, kdyby přišel s požadavkem nějakého nájmu.. i když to, že pod ním vede trubka ho nijak neomezuje, ale budiž..
On delal že o ničem neví. Nepriznal se k tomu. Najal si na to delníky co kopali káble po ulici. Udelali to když nikto nebyl doma.
Ono je tam jen čisá voda tak se to samé stráci v šachte do pudy. Normálne ta šachta byla zasypána a potrubí taky , nacpali tam hlínu ale pořádne. Prřišel jsem na to až po nekolika měsícich , když voda neodtékala.
Někdy je lepší, rychlejší a levnější nechat udělat "svojí" kanalizaci než se soudit, dohadovat, nervovat. Něco to sice stojí, ale navždy klid. Nevím podrobnosti o vzdálenostech napojení na veřejnou kanalizaci, ale někdy se vyplatí i vlastní jímka s čištěním/úpravou odpadní vody, ze které je možno zalévat i zahradu.
Právě že je to pod barák daleko a také přes dalšího souseda a nad barák nad úroveň. Takže by se prý musela pořídit nějaká přečerpávačka. Netuším jaké by byly náklady.
Mluvite o tlakove kanalizaci, to mate naklady na elektrinu udrzbu cerpadel atp...
Vyuzivate jeho pozemek? Hmm. A co jste mu udelali ze kvuli vam by chtel kopat kolik, 2 metry do zeme a ucpavat...
Pokud tam hodla stavet, no tak to je zase neco jineho a asi by bylo vhodne zaplatit prelozku, je u neco zaplatit.
Nezname mistni situaci, katastralnimplanek atp.
Vadily mu včely, vadil mu děda, vadily mu větve, vadilo mu políčko.
Od sousedů mu vadí auto, děti, bazén.
Domluva nulová, protože z jeho úst vychází jen nadávky a urážky a to i na staré a přihluchlé lidi.
Celkově je to člověk, který by měl žít někde o samotě a i tak by měl problémy.
Není to o nutnosti přeložky z důvodu stavby a možnosti se domluvit.
Spíš zjišťuji, jestli nemám v právu nějakou oporu: Je síť, která funguje 30 let bez problému. Majitele neomezuje. Ale našel cestu jak mi může ublížit.
Při budování té kanalizace osobně pomáhal a to považuji za souhlas s tou stavbou. Je na to svědek, který je bohužel můj příbuzný, tak nevím jestli má stejnou váhu jako svědek cizí.
Strašně mě mrzí, že se to nedalo na papír
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.