Nejste přihlášen/a.
Jsem nezaměstnaný, NEJSEM OSVČ, mám příjem z pronájmu (což se nepovažuje za podnikání, IČO nemám). NEJSEM evidovaný na pracáku. Platím zdravotní pojištění. Co ještě musím platit (sociální pojištění)? Jaký důsledek bude mít případné neplacení ůdajně nepovinných plateb (důchod)?
Sociální pojištění není povinné, jsi OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů), pokud to sociální neplatíš tak se ti nezapočítává doba do důchodu
O dobu mi ani tak nejde, mám odpracováno skoro 40 let. Jen nevím, jestli se třeba nesnižuje průměr pro výpočet důchodu. Ptal jsem se i na sociálce, ale přesvědčivou odpověď jsem z nich nedostal.
Na to by Vám odpověděli na důchodovém oddělení, kde znají mechanismus výpočtu důchodu. Výpočet je dost složitý. Když se zamyslím jenom logicky, průměr by se Vám snížit neměl, protože nepojištěné dny se do nároku nezapočtou, takže se výdělky nebudou dělit vyšším počtem dnů, než by výdělkům odpovídal. Jediný problém by u Vás byl nedostatek pojištěné doby, a to nehrozí, pokud máte skoro 40 let pojištěných.
Nejen že se Vám doba, po kterou neplatíte SP, nepočítá do nároku na důchod, ale kdybyste onemocněl (nebo úraz, operace atd.), tak není nárok ani na nemocenské dávky. Na Vašem místě bych se zajímala o komerční pojištění (konkrétně důchodové připojištění) a o nabídku penzijních fondů. To má proti placení SP aspoň tu výhodu, že si uspořenou částku můžete vybrat Vy nebo (při Vašem úmrtí) ji dostanou třeba Vaše děti (tzv. obmyšlená osoba).
Ještě napište dotaz na Pražskou správu sociálního zabezpečení. Ale inžinýrka Vám radí dobře ohledně důch. pojištění. Myslím, že nejkratší doba je let, a je to i forma spoření. PT /stařenka/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.