Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz, vím, že mi nemůžete odpovědět přesně, ovšem stačila by přibližná výše. Je nabídka bytu v novostavbě, vstup do družstva je stanoven částkou 1,6 milionu, ta tvoří 25% ceny bytu, a dále se bude po dobu 35 let splácet anuita. Já samozřejmě o byt zájem nemám, tudíž ani kontaktovat makléře nemá smysl, ale pokud má někdo zkušenost, jaká by mohla být cca měsíční výše splátky anutity?
Děkuji Václav.
A proč tě to zajímá, když zájem o byt nemáš?
A pokud tě to zajímá, tak si pomocí matematiky základní školy a libovolné Hypoteční kalkulačky můžeš propočet na 4,8 milionu a 35 let udělat. Bude to od oka vic jak 22000,- měsíčně ) jistina bude necelych 12 mesicne a k tomu urok 100%
Takovy navyseni 100% by ale na 35 letech odpovidalo jen 2,9 % p.a. a tak maly urok dnes horko tezko sezenes, ale v prumeru by se asi dalo.
ps: pokud jsem se spletl, tak me opravte.
Ps: Aktualni nove urokove sazby hypotek jsou mezi 6-8% takze ta aktualni splatka bude, pokud by byla za aktualni sazbu, daleko vyssi, az ke 30.000 !
Za těchto podmínek bych do družstva určitě nešel, byt nejde ani volně pronajímat...
A kde je pravidlo o tom, že tržní nájem musí poskytnout minimalne 5% vstupní ceny nemovitosti?
Těžko by někdo zaplatil za nájem "novostavby" holý měsíční nájem : (0,05 x 6 400 000) / 12 = 26 666 Kc (to by bylo, kdyby koupeno za hotove, s uverem jsou naklady tak 50.000 mesicne).
Tak a ted zavolej makleri at ti prozradi castku jestli jsme se trefili... Nebo posli odkaz.
U BD bych ja osobne ocekaval nejake exkluzivni podminky jako levnejsi uver nebo hlavne levnejsi stavbu, protoze dotace od mesta jako pozemek zdarma od mesta a tak...
Ma tam byt nejaka extra vyhoda oproti vlastnictvi (svj), protoze v BD jsi jen clen a nemuzes rucit a zastavit a nemuzes svobodne pronajimat. Jsi jen najemnik, Mohou te vyloucit z druzstva atp.
Družstva zpravidla mívají mnohem nižší úroky, takže těch 2,9% je docela klidně možné, navíc ten úvěr je možná už rok platný, jen není zahájeno čerpání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.