Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z práce otravují na neschopence

Od: teplomer odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, manžel dělá kancelářskou práci. Bohužel onemocněl v dobu, kdy jsme měli jet na dovolenou. Horečky, zkrátka úplně kaputt, jen leží a je jak mrtvola. Doktorka mu vystavila neschopenku. On to dal vědět obratem na HR a svému nadřízenému do firmy, dali mu info, že mu dovolenou ruší a místo toho má neschopenku. Nadřízený chtěl po něm info, do kdy bude mít neschopenku, ale vzhledem k tomu, že ležel manžel v horečkách, tak napsal, že neví, jak dlouho mu bude špatně a bude ho informovat.

Po 3 dnech neschopenky mu z firmy ho furt otravují a vypisují mu. Nejprve píše někdo z HR, že nadřízený ho zastoupí pouze dva další dny, pak že je na dovolené až do konce srpna mimo signál. (Rozumějte, že nadřízený svoji dovolenou kvůli tomu rušit nebude). A ještě mu doslova psali z HR, "jak to teda uděláme". a "měli byste se s nadřízeným na tom domluvit". Jen chci ještě dodat, že manželům nadřízený je tak trochu divný a vůbec nepočítá s tím, že by někdo mohl onemocnět a už vůbec ne manžel. Po krátkou dobu dvou dnů dovolené (na kterou jsme neodjeli) ho měl zastupovat jeho nadřízený, protože jiný zástup není, protože všichni na manželově oddělení dali výpověď, kdo by teoreticky zastupovat mohli. Manželovi furt zle, tak napsal jen, že to vidí tak, že bude ležet a marodit tak do konce tohoto týdne. Víc se pak s HR ani šéfem nebavil.

Pak mu napsal ještě kolega z úplně jiného oddělení na soukromou sociální sít, manžel si myslel, že se zajímá, že je nemocný a že mu přeje brzké uzdravení. Po tom, co ho manžel krátkou zprávou informoval, že je mu zle, a že děkuje za přání a chtěl opět spát a léčit se, tak z toho kolegy z jiného oddělení začalo lézt, že ho bude zastupovat a začal se ho ptát na pracovní věci, na přístupy do různých systémů, pracovní postupy, apod. Tak to už manžela vysloveně vytočilo a neodpověděl. A to s daným kolegou vychází dobře a za normálních okolností mu se vším rád poradí, když potřebuje nějaké materiály, přístupy z manželova oddělení.

Mně z toho přechází hlava kolem. Manžel se má léčit, je mu fakt zle a oni ho z práce takto otravují! Dal jim normálně o neschopence vědět, také se snažil odhadnout, jak dlouho asi pracovní neschopnost potrvá (I když nemá věšteckou kouli a o době trvání nerozhoduje on, ale jeho ošetřující lékařka.) Ale aby řešil na nemocenské nějaké zaučování, přístupy pro zastupujícího pracovníka, to se mi zdá jako laxnost nadřízeného (celkově firmy), že neumí a NECHCE zajistit zastupitelnost v době nemoci. Za nemoc fakt člověk nemůže.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

18x
To chápu že Vám to hlava nebere, mě také ne.
Podle vašeho popisu to vypadá, že manžel dělá v mateřské školce, nebo v psychiatrické léčebně.
Jen nevím, zda ostatní zaměstnanci jsou žáci, nebo pacienti (včetně toho nadřízeného).
A koneckonců, určitě manžel má mobil, který jde vypnout, nebo se pletu?

runner2
hodnocení

12x
Jsou profese, kde okamzita zastupitelnost, zvlaste u mensi firmy, neni dost dobre mozna. Byla by velmi draha. Ja kdyz jako programator delam na nejakem projektu, tak mou praci samozrejme je schopen ve firme nekdo prevzit, ale nedostane se do toho hned, chvili to trva a pokud hori termin, muze to byt problem. V tak silne firme, ktera by jela paraelni vyvoj jsem nikdy nedelal. Takze v podobne situaci jako je vaz muz jsem byl take. ALE i kdyz me schvatila chripka a ja si sotva mohl uvarit caj, presto jsem byl schopen s kolegou probrat to nejnutnejsi aby me zastoupil. A ja s tim problem nikdy nemel. Vyridit par nutnych telefonatu neznamena, ze budu sedet cely den u pocitace. Ja to vnimam asi trochu jinak nez vy, mam v praci nejakou odpovednost a to ze mam neschopenku neznamena, ze nezvednu telefon pokud muzu.

hodnocení

10x
Pn znamena prace neschopny. Firma si ma vybudovat zastupitelnost, ak to nerobi, je to chyba manazmentu. Rada : dvihat telefon len rodine, hovory z cudzich cisiel nebrat, na mail a socialne siete nereagovat. Po skonceni pn dat okamzite vypoved.

hodnocení

6x

Dobrý den. Tak jste se zde svěřila s tím, co Vás rozčiluje. Za nemoc opravdu nikdo nemůže, tak nechápu, co řešíte. Manžel má nemocenskou, musí se léčit a dodržovat klidový režim. Tím to hasne a v práci si to musí zorganizovat holt bez něho. Ať se tím manžel vůbec nezabývá a léčí se doma v klidu. Přeji mu brzké uzdravení.

etana*
hodnocení

3x

No jo, jak to, že váš manžel nedal své přístupy do systému svému nadřízenému, třeba v zapečetěné obálce už dávno? To se má firma položit kvůli jednomu marodovi? To mu měl jeho nadřízený nařídit už dávno. Ale že by si kvůli chřipce vašeho muže kolega nevzal naplánovanou dovolenou, to by se asi nestalo nikde kromě rodinných firem. Pokud má váš manžel nějakou významnější pozici za dobré peníze, očekává se od něj i nějaká oběť, na umření mu po třech dnech nejspíš není. Tak je to poučení do budoucna. Dost často se tu rozčiloval nějaký pán, že by měl kolegovi radit, jak dělat práci za něj, že je to jeho tajemství. Tak jestli náhodou toto není podobný případ. Za nemoc nikdo nemůže, ale dobrá práce taky neroste na stromě.

teplomer
hodnocení

Díky za reakci. Máte pravdu, že je to rodinná firma. Manželova pozice není nijak významná (není to vysoká pozice) a už vůbec za zajímavé peníze. Běžná kancelářská práce. Jinak je v práci manžel velmi bezproblémový, svoje zkušenosti a znalosti předává bez problémů komukoliv, komu nadřízený nařídí nebo kdo je potřebuje vědět.

etana*

No prima, tak ať se vymarodí a oba dva se nemusíte cítit nějak ukřivdění nebo kdovíjací, nejde o život, prokrista. Je to jen práce.

tomaso
Dát někomu svoje přístupy do systému? A jste blázen? Hesla nikdy nikomu. Za tohle bych dával padaka...
Firma má mít pro tyhle případy zpracované postupy jak řešit, cokoliv nemuze byt zavisle na jednom cloveku.
Jsem nemocný, mám neschopenku, nepracuji. Svět se nezbori.
Přehnaná loajalita je úplně zbytečná, pokud se to firmě bude hodit,tak se vás bez emocí zbaví, bez ohledu jestli jste někdy pracoval při nemocenské.
Tazatelce doporučuji, ať na zpravy nereagují, firma si nějak poradi.

hodnocení

3x

Je to chyba šéfa. Manžel by měl kolegovi odpovědět, ať se nezlobí, že na jeho otázky nemá sílu, přístupy ví šéf a pokud to nechce řešit, ať to řeší v hierarchii výš. Šéfa šéf to bude řešit.

hodnocení

1x

Me taky hlava nebere, ze na soukrome socialni site silu mel, ale jak dosla rec na praci, tak najednou byl marod malem jednou nohou v hrobe.

Zajimave, ze, jak kazdemu hlava nebere neco jineho.

teplomer
hodnocení

Věřte nebo ne, manžel nespí 24 hodin denně. Leží v posteli, ale občas se vzbudí a vezme si předepsané léky, vymění propocené pyžamo nebo pojí nějaké lehké jídlo, vývar nebo ovoce. Manželův kolega je i jeho kamarád, viděl, že se zajímá o to, že je nemocný a přál mu brzké uzdravení. Odepsání "Je mi opravdu špatně, díky za přání." mu trvalo sotva pár sekund. Ale zajišťovat přístupy do systémů, zaučovat kolegu, to by bylo v řádech hodin a jeho dodatečné dotazy v řádech dnů.

Myslím, že krátká odpověď na sociální sítí kolegovi, co je zároveň kamarád, není porušení léčebného režimu, co mu předepsala jeho ošetřující lékařka. Ten plně dodržuje.

Je opravdu zajímavé, že vám vaše hlava nebere zase něco jiného.

jd

Přesně tohle mě také napadlo, manžel je na soukromé sociální sítí...

Druhá věc co mě zarazilo je, co a proč za něj vlastně řeší manželka... manžel je snad dospělí, a kde dělá, a jak dělá, to je snad jeho věc, jestli s tím otravuje doma ještě manželku, jak ho v práci se.ou, tak to je fakt zaměstnanec za všechny peníze, to si má přece vyřešit v práci sám a ne to zatahovat domů...stejně jako zeptat na poradně, co si o tom asi tak myslíme. Nemyslíme si o tom nic, protože neznáme poměry ve firmě ani vašeho muže.

kamarádovi přece mohl napsat : je mi opravdu špatně, obrať se na kolegu XY já jdu spát dobrou.

Nereagovat na zprávu, navíc pokud by šlo zjistit, že sis zprávu přečetl, je poněkud hodně nekolegiální. Zvláště když jste napsala, že se manžel naštval a neodpověděl :)

krtek6
hodnocení

0x

Normální situace...dokud všechno funguje, tak to funguje...ale jakmile se něco posere, tak se to sere jak domeček z karet...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]