Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze zjistit zda osoba (ne)žije?

Od: sankova odpovědí: 32 změna:
Mám jako majitel nemovitosti šanci nějak oficiálně zjistit, zda nájemník stále žije a byt není pouze užíván a částka nájmu dále placena někým dalším, kdo je s nájemním vztahem seznámen a bylo by takové řešení pro něj výhodné? Mám důvod se domnívat, že nájemnice v investičním bytě na kterém jsem nechala běžet nájemní smlouvu s velmi nízkým nájmem (šlo o velmi starou paní a mně stačí, že byt zdvojnásobil svoji hodnotu, nechtěla jsem jí zvedat nájem) by mohla být po smrti a nevím, jak takovou věc zjistit oficiálně. Žádný z kontaktů není funkční, peníze chodí poštovní poukázkou na účet. Tak mě prostě napadá, že by pro někoho z rodiny mohlo být výhodné byt za takových podmínek dále užívat, platit dál všechny platby a informaci o úmrtí mi zatajit. Informací mám na mysli nějaký úřad, ne klepat po sousedech a ptát se. Děkuji

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

4x

Co třeba se do investičního bytu zajet osobně podívat? Jistě máte ve smlouvě nějakou formulku, kdy může majtel bytu požadovat jeho kontrolu.

sankova
hodnocení

Mám to 150km/1 cesta. Před měsícem jsem jela okolo a nikdo mi neotevřel. Zvonit po sousedech mi bylo zatím blbé. Dopis do vlastních rukou se mi vrátil nepřevzatý. Proto se ptám na OFICIÁLNÍ zdroj a ne klepy od sousedky. Zkrátka zda mi někde jako majiteli bytu poskytnou info, že protistrana již nežije a tedy mohu nájemní vztah ukončit též oficiálně. Asi těžko se budu pokoušet o vyklizení bytu na základě informace od sousedky, že paní nežije
spu

OFICIÁLNĚ Vám to nikdo neřekne, jelikož nejste příbuzná. Já mít investiční byt, zajel bych tam, kontaktoval policii , že mám o paní starost jestli se jí něco nestalo jelikž neodpovídá. No a klíče od toho bytu si vemte sebou

hodnocení

2x

Obraťte se na právníka, on má určitě větší možnosti, než Vy soukromě. Sdělte mu, že nájemce přestal komunikovat a máte obavy, že již nežije. Platby nájemného i platby za energie mohou být ještě nějakou dobu prováděny na základě nezrušeného TP přímo z banky, takže to není směrodatné.

doplněno 07.08.22 15:22:

Odpovědi "jd" berte s rezervou, on si to představuje jak Hurvínek válku.

sankova
hodnocení

@magdon Děkuji, určitě to budu řešit s někým znalým, chtěla jsem se jen poptat, jestli třeba někdo něco takového neřešil...
jd

Prosím tě, ona psala složenkou do banky, složenku (správně poštovní poukázku) musíš jít vplatit na poštovní přepážkou.

A co jsem napsal špatně? Napsal jsem nejrychlejší a vyzkoušené řešení, ovšem ona není z těch... která by se nebála zazvonit na sousedy, já to chápu, Ale takový člověk bude mít nelehké pronajímání obecně.

spu

To, co vyrýžovala na nájmu vrazí do právníka. Ale to se nedá nic dělat, když nechce obcházet sousedy.

hodnocení

2x
Já bych to zkusil jinak, za předpokladu, že tazatelka vlastní jen ten jeden byt, ne všechny byty v objektu.
Dnes by neměl být problém na katastru nemovitostí zjistit jména majitelů jednotlivých bytů v určitém objektu, třeba i v paneláku.
Běžně to dělám, když hledám určité informace.
.
nemovitostnaleasing.cz/...
Vyhledám stavbu, v ní otevřu LV - list vlastnictví. Nezapomenout vyplnit připravený kód a kliknout na Pokračovat.
.
Napsal bych každé osobě, uvedené na té adrese, dopis. V něm se představil jako majitel bytu, ve kterém bydlí ta zmíněná nájemnice, stará paní xy. Obeznámil bych adresáta dopisu s momentálními problémy nedosažitelného kontaktu s jmenovanou, ať už telefonickým nebo písemným. O tom, že osobní kontakt je pro větší vzdálenost obtížnější.
.
Poprosil bych o pomoc. Je předpoklad, že někdo ze sousedů, zvláště z těch déle bydlících, má dobrý vztah se jmenovanou, navštíví ji a předá informace. Pokud už nebude možné se starou paní mluvit, třeba z důvodů, o kterých tazatelka píše, dobrý soused mi může stav oznámit. A třeba ne zrovna dobrý soused zase škodolibě poukáže na chování osob v bytě bydlících.
.
Do dopisu bych vložil můj kontakt, tlf. číslo, příp. email adresu, nebo obálku s mojí adresou a známkou. Ne každý má tlf, ne každý umí komunikovat elektronicky.
Rychlejší by bylo osoby nalezené na katastru najít také v telefonním seznamu, a volat jim rovnou.

Hejkale, dobrý postup, ale já bych tam zajel, jako to radí spousta ostatních. Netuším, proč to tazatelka nechce zjistit osobně.

hodnocení

0x
Energie su pisane na koho?
sankova
hodnocení

@peter Na nájemníka.

hodnocení

0x

Některá města uvádějí ve svých městských zpravodajích seznamy zemřelých. Tyto zpravodaje bývají i na internetu. Zkuste to trochu proklikat.

sankova
hodnocení

@bimbam Děkuji za dobrou radu, zkusím

jd
hodnocení

0x

Jako majitel nemovitosti oficialne nijak...

Mozna neoficialne zkusit zkontaktovat matriku (mesto, pohrebni ustavy) a tvrdit pravni zajem a ty veci co nam tady tvrdite, prijde mi neuveritelne, ze mate v takovemto pripade problem zazvonit a do bytu se podivat a ptat se sousedu - nejjednoduzsi zpusob...

Kdyz jste zvonila, pani mohla byt na nakupu, v nemocnici, kdekoliv.

Co je to velmi stara pani, 115 let?

Co je to Velmi nizky najem, 3000 Kc?

A vy mate smlouvu s automatickym prodluzovanim? Jednoduse zvyste najem k vyroci (prodlouzeni) smlouvy na castku, kterou chcete a uvidi se, co se stane... Tedy pokud neni vasim zamerem zdrazit hned a ted a nebo vyklidit byt a potrebujete zaminku.

Sdeleni o zvyseni najmu k datu obnovy smlouvy zaslete s dodejkou a vhozenim po 10 dnech do schranky (nevracet)... Nejmene 1 mesic pred vyrocim smlouvy.

sankova
hodnocení

Co je na tom neuvěřitelného? Prostě nejsem z těch co lezou po sousedech a vyptávají se.
Nechápu, proč mě obviňujete z nějakých záminek. Byt jsem koupila v insolvenci za výhodnou cenu, paní byla hotová z toho, že je majitel zadlužený a tržní nájem nezvládne. Nechala jsem ji tam bydlet z dobré vůle za pár drobných s tím, že být je obydlený, vytápěný... A jeho cena roste. Zatím ho nepotřebuji a do budoucna ho prodám. Ale evidentně podle sebe soudím tebe, že...
jd

Přesně, vy tam jedete, nájemník není doma, a vám je zatěžko se poptat u sousedů kdy viděli naposledy, ale městské zpravodaje oblejzat budete... takže ten velmi vysoký věk byl asi už 65 let, že?

jp
hodnocení

0x

Napsala bych ještě jeden dopis a pokud by se opět vrátil, kontaktovala bych policii. Tam by vám měli pomoc nebo poradit.

Je divné, že nemáte tel.č. vašeho najemníka.

sankova
hodnocení

Psala jsem, že kontakty jsou nedostupné... Tedy i to tel. číslo. Proto mě napadlo, že se něco mohlo stát

hodnocení

0x

Podle Vašeho popisu, nájemnice, starší osoba, co tam hodně dlouho bydlí. Zřejmě bude mít i trvalý pobyt na uvedené adrese. V tomto případě požádáte matriku, jako vlastník nemovitosti, aby Vám sdělila, kdo má na této adrese trvalý pobyt. Páč tam může být spousta lidí, kteří tam již nežijí, pak můžete úředně nechat zrušit jim pobyt.

Proto máte právní zájem, aby Vám sdělili, kdo tam má trvalý pobyt.

Kdo je odesílatel poštovní poukázky? Víte, že listonoška ví téměř vše?

Jiný úřad Vám to nesdělí.

Já jsem jednou takto volal na obecní úřad a hledal jsem místní poradkyni. Věděl jsem z jaké je obce a jen její křesní jméno. Dobrou komunikací se starostou, jsem měl za 12 minut telefon na jejího manžela.

jd

Omyl, bohužel požádat o seznam osob s TP na dané adrese můžete, ale bude zamítnuto. To je oprávněn pouze výbor SVJ podle zápisu v Rejstříku, takže třeba 2 členi se musí dostavit na ohlašovnu, aby dostali výpis za barák SVJ. To co popisujete jde jen, když je celý barák váš.

jediná metoda je, zkusit to neoficiálně telefonem stylem, jestli už se tento nájemník pan XY odhlásil. Ale oficiálně vám tu informaci samozřejmě nedají.

Trvalý pobyt na té adrese asi nikdo jiný nemůže mít. Když se ke mně přistěhovával před pár lety partner, byli jsme na evidenci jeho pobyt přihlásit oba. Já musela předložit občanku a vlastnoručně podepsat, že s jeho trvalým pobytem ve svém domě souhlasím. Teoreticky by ale někdo z evidence obyvatel (ne z matriky) mohl sdělit, že na adrese nebydlí nikdo. To v případě, že paní zemřela. Pokud by tam úřad bez souhlasu majitele přihlásil někoho jiného, byla by to asi chyba. Snad jedině rodinného příslušníka? To si nejsem jistá.

A to, co sdělil starosta, asi nebylo podle přísné ochrany osobních údajů. Někdy krátce před rokem 2010 jsem dostala písemnou žádost o pomoc s vyhledáním někoho v jedné z místních částí města. Šéfka z odboru vnitřních věcí, téměř kolegyně, kategoricky odmítla jakoukoli informaci dát.

jd

V DB Trvalých pobytů se neeviduje na byt, ale na dům!

Dům je bytový dům, koupila byt v insolvenci. Platí co jsem uvedl výše. Nelze z databáze zjistit, která osoba je na který byt.

Ano, kdyby se do toho bytu hlásil někdo jiný k TP, tak bude majitel obeslán. K tomu ovšem nedošlo.

A ano, je hloupost žádat písemné údaje, obecně úředník když dát nemusí, tak písemně nedá, i kdyby mohl (směl). Takže to co dát nemusí či nesmí, to je jedno, tak zásadně ústně z něj páčit...

jd, ale proč to v Pardubicích a v Jaroměři jde? V těchto městech jsem to zařizoval, proto to sděluji z vlastní zkušenosti. Pce rok 2018, Jaroměř 2020.

Tazatel sděluje, že je majitelem nemovitosti.

jd

Píšu, jak je to v domech s SVJ, tedy v bytových domech. To by mě zajímalo, jak to u vás probíhalo, určitě jste to nedostal písemně, pokud se jednalo o bytový dům, když jste byl vlastník jednotlivého bytu. Takže jste si tam asi došel a řekli vám to per huba?

jd, špatně čtete, já to zajišťoval pro majitelku domu, vše předjednal, ona pak dala písemnou žádost a bylo jí vyhověno.

jd

@milancukrar Pisu: požádat o seznam osob s TP na dané adrese můžete, ale bude zamítnuto. To je oprávněn pouze výbor SVJ podle zápisu v Rejstříku

Z dotazu vyplynulo, že dotyčná koupila bytovou jednotku v rámci bytového domu, jiný postup tam tedy není možný skrze ohlašovnu pobytu. Tak nevím proč vy řešíte dům když já řeším byt v bytovém domě. Leda že tazatelka koupila v dražbě celý dům s byty, to nepředpokládám.

jd,

tak jsem pokročil. Bohužel Vám musím sdělit, že i v bytovém domě, kde je třeba 50 bytů s 50 vlastníky ( i více, když jde o manželé) požádáte jako vlastník 1/1200 majetku domu, dostanete dle §10, Zákon o evidenci obyvatel a rodných číslech informaci, kdo v uvedením domě má nahlášený trvalý pobyt.

Určitě nedostanete info, že v bytě číslo 5 v prvním patře má TP nahlášen pan Novák. Takto podrobně evidence není vedena.

Informace čerstvá z pátku 19.8.2022 od celorepublikového školite 133/2000 Zákon o evidenci obyvatel a rodných číslech

(8) Ohlašovna sdělí vlastníkovi objektu na jeho písemnou žádost jméno, popřípadě jména, příjmení a datum narození občana, k němuž vede údaj o místě trvalého pobytu, odpovídající adrese objektu. Sdělení ohlašovny podle věty první musí být vlastníkovi objektu doručeno do vlastních rukou.

etana*
hodnocení

0x

Oficiálně na dálku těžko, jedině tam zajet a pak zavolat policii, že se obáváte o život nájemníka. A prostě hrát divadlo, jak jste psala, volala a nic. Klíče vzít s sebou. 150 km je asi tak hodina cesty, když pojedete hodně pomalu. Pokud vám tam nájmem načerno utíkají tisíce měsíčně, tak to stojí za aktivitu.

Klíče vzít s sebou.

klíče od čeho? Tazatelka má klíče od jejího bytu? Proč?

"150 km je asi tak hodina cesty, když pojedete hodně pomalu" *haha*

Takže aspoň dvěstě ve městě ;)

kajagooooottt
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 08. 08. 2022 18:55:49
Pokud nechcete poradit, nemusíte.
A ještě zneužívat jméno Mistra...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]