Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je mozne, aby mne jako dceru po smrti otce nekontaktoval notar

Od: terezaaliegu odpovědí: 11 změna:
Dobry den, je to sice dlouha doba, ale stale nad tim přemýšlím. V roce 2009mi zemrel otec, byl ženatý a mel ještě jednu dceru. Je mozne, ze mne nikdy nekontaktoval zadny notar? Dekuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

7x
Dobrý den, ano, je to možné (sama jste toho důkazem). Patrně jste byla nedohledatelna, vyděděna nebo nebylo co dědit. A sama jste se o to nestarala. Zdravím!

hodnocení

3x

Notář Vás asi nekontaktoval proto, že Vás nenašel. Byla jste zřejmě tak dobře ukrytá, že trvalo 13 let, než se k Vám donesla zpráva o úmrtí otce. Doufám, že už je dědické řízení definitivně uzavřené a nelze ho znovu otevřít.

hodnocení

3x

Je to možné, v souladu se zákonem. Příklad, jako vypravovatel pohřbu své tchýně jsem byl pozván na dědické řízení. Vzal jsem s sebou svoji manželku, jednu z dcer zemřelých.

Notářka nás vyslechla, doporučila jednání, ověřila skutečnosti, doplnila naše info o různých přeplatcích za léky atd, dostala kontakty na zbývající děti zesnulé. Dostal jsem písmo, že dědické řízení se zastavuje, neboť není co dědit. Zbyvající děti nic neobdrželi od notářky, jen jsem jim okopíroval "moje" rozhodnutí od soudu.

liska5
hodnocení

3x

Já jsem se ke konci o matku starala a zařizovala i pohřeb, tak notář povolal jenom mne. Nebylo proč nás všechny zvát, jelikož vše rozdělila mezi nás děti pár let před smrtí. Pak nebylo co řešit..Co zůstalo, nemělo valnou cenu pro nějaké řízení.Takže sourozenci taky nebyli osloveni.

jd
hodnocení

2x

Je to mozne, jak tvrdite, zjevne jste se za zivota ani po smrti o otce nijak nezajimala.

Co vas vedlo k tomu se zajimat AZ po 13 letech?

sallyn
Asi to některé překvapí, ale jsou rodiče, kteří si moc zájem dětí nezaslouží. Viz můj otec, který od nás odešel když jsme byly malé děti, výživné platil almužnu, každou žádost o zvýšení alimentů se snažil napadat (ono před lety to bylo s výživným trochu jinak, než dnes), neměl zájem si nás brát, nezavolal ani nenapsal na naše narozeniny... Moje sestra jej v dospělosti přesto sama kontaktovala, párkrát se sešli a připravil ji o nějaké peníze. Ne sice o moc, ale přesto... Jde o princip. Tedy se o jeho život opravdu nezajímáme a myslím, že k tomu máme důvod. Otec zřejmě není nějak majetný, ale je vlastníkem bytu po rodičích. Ačkoliv po něm dědit nepotřebujeme a nic nečekáme, tak případné dědictví vnímám jako nějakou odplatu za to, že na nás celý život sr@l, nikdy mamce nepomohl a že to sama se dvěma dětmi neměla jednoduché, nekoupil nám boty, bundu, nepřispěl na nic... Tak holt aspoň nějaká náplast za posr@né dětství. Není třeba každého hned odsuzovat, že kašle na své nebohé rodiče, ale penízky pak zajímají

hodnocení

2x
Ano, stalo se nám to v rodině před pár měsíci, notář obeslal osobu žijící se zemřelým ve společné domácnosti, ale neobeslal jediného syna. Závěť není, vydědený není. Prý mu v registru žádný syn nevyjel. Přitom dotyčný syn je dle vzhledu nepochybně "jeho" a má zesnulého jako otce zapsaného v rodném listu.

jd
hodnocení

0x

Notář obvykle oslovuje toho, kdo vypravil pohřeb a s ním pak komunikuje. Nevím jak s ní přesně zákon, pokud mi něco děti, tak asi nemá povinnost oslovovat i zbylé, nejspíše jenom sdělí tomu, kdo vypravil pohřeb, ať to dá vědět dál...

nevím, jestli v evidenci obyvatel je a nebo není zapsán syn? Ví to někdo, kdo má přístup do evidence obyvatel?

notář, třeba i prostřednictvím soudu, má přístup do spousty databázi, popřípadě se i vyptává úřadů a institucí, dle vypravitele pohřbu, tak i dalších osob, které hodlá oslovit. Jinak postupuje, když je dědictví nulové, nebo když jsou milióny...

hodnocení

0x
Bohuzel je, rodice byli leta rozvedeni neplatil vyzivne a nikdo nas nekontaktoval, dovedela jsem se to po letech a vse shrabla jeho nova rodina

vse shrabla jeho nova rodina

asi toho moc nebylo, jinak by Vás sehnali...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]