Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Inv. důchod - výplata na BÚ, strach

Od: nikdo11 odpovědí: 14 změna:
Zdravím rád bych si nechal zasílat důchod na bankovní účet ale mám strach, že žádostí na sebe zbytečně upozorním.
Hlavní důvod je, že mi je nepříjemné, když mi dává pošťačka důchod na chodbě ona i ostatní sousedé jsou hrozně zvídavý a mají pak nemístné poznámky až urážky.
Další důvod je, že pokud bych se v budoucnu stěhoval, nemusím už hlásit žádnou změnu. A poslední důvod je úspora, myslím 29 Kč.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Od samého začátku, kdy jsem byla nejdřív v invalidním a pak přešla do starobního, mám důchod posílaný na účet. Nemějte obavy z něčeho, co neexistuje.

hodnocení

7x

Vytiskněte si tento tiskopis, pokud se jedná o Váš účet a Váš důchod. Vyplňte, nechte v bance potvrdit a odevzdejte na podatelně Vaší OSSZ. Nezapomeňe na podpis na druhé straně. Pak už jenom vyčkejte příchodu důchodu na účet - cca za 2-3 měsíce. Do té doby Vám bude důchod stále chodit poštou.

Tiskopis si podrobně přečtěte, slouží pro více situací, tak nevyplňujte, co se Vás netýká. V zásadě vyplníte oddíl A, banka potvrdí B a na druhé straně podepíšete první kolonku.

etana*
hodnocení

5x

Nemusíte se bát, protože žádost o změnu výplaty neřeší posudkové oddělení nebo lékař, ale úředník, kterému je úplně jedno, jaký a proč máte důchod, nikam to nehlásí a vůbec nebude přemýšlet nad tím, jestli máte důchod oprávněně. A BÚ je pro výplatu jednoznačně lepší, žádné problémy to nepřináší.

hodnocení

4x

Proč byste měl na sebe upozornit, zasílání důchodů na účet je naprosto normální.

ltz
hodnocení

4x
Zasílání důchodu na účet je výhoda, nemáte s tím žádnou starost. Takto musíte čekat na postacku, kdy přijde, musíte být ten den doma a navíc ti sousedé. Vaše žádost bude vyřízena jako spoustě jiným lidem a nikdo se tím nebude zabývat, proc chcete duchod na účet. Je to běžny postup a běžná věc.

hodnocení

3x

Ke strachu není důvod a úřadu je zcela jedno, kam ti to posílá. Ale trvá to až 3 měsíce, než ti to na ten účet začne chodit, takže zatím musíš vydržet dosavadní způsob doručování. Ale požádej o doručování na účet co nejdříve! A máš pravdu, i 29 Kč jsou peníze!

vlk*
hodnocení

1x
Absolutne nijak na sebe neupozornite, kdyz pozadate o zmenu vyplaty duchodu na bankovni ucet. Tuto zmenu vyresi nejaka urednice, a ne nekdo z posudkoveho. Ti toto vubec neresi. Navic pro vas muze byt vyplata na ucet vhodnejsi, protoze zkratka nakupujete online, kdyz uz. Ale opakuji, toto vubec neresi posudkari.

nikdo11
hodnocení

Děkuji za kladné reakce.
Ještě tento měsíc žádost podám. Jak na to vím.
Doma jsem skoro pořád ale i tak.

jd
hodnocení

0x

"že žádostí na sebe zbytečně upozorním."

Chápu, myslíš, že tě poženou k posudkovému, když uvidí, že si můžeš klidně docházet do bankomatu, a nepotřebuješ, aby ti to pošťačka nosila na chodbu ke dveřím...

To máš třetí stupeň?

nikdo11
hodnocení

Ano 3 stupeň.
Něco v tom smyslu jak říkáte ale ne přímo.
Prostě, že na sebe upozorním. Nepočítám, že je tam někdo kdo si listuje ve složkách a když není důvod, těžko si na mne vzpomenou.
To škemrání o lékařskou zprávu u neurologa a ostatních, pak čekání, nervy aby to obvodní dobře napsal,... No nemám prostě chuť to absolvovat. To raději budu chodit před ten dům podepisovat složenku pošťačce.
jd

Takže na poštu nedojdeš?

Máš panickou ataku nebo na co ti to napsali?

pokud máš stále stejnou listonošku, tak si někdy vezmi bokem a požádej jí slušně, aby ti to dávala jako poslední mu, aby na tebe zvonila až úplně nakonec a ty tam půjdeš před barák až budou už všichni pryč. pokud listonošku máš pokaždý jinou, no tak si to domluv na té poště / depu, aby ti to dávali diskrétně.

Oni ti to taky můžou nechávat na poště, ale tam se ti asi nechce chodit pokud máš tu ataku, tak tam asi ani chodit nechceš.

nikdo11
hodnocení

Mám RS k tomu přidružené choroby ale také psychické potíže v důsledku nemoci - úzkost, OCD, mírnou sociální fobii (nevadí mi být mezi lidmi ale špatně nesu pozornost upřenou na sebe). Na poštu zvládnu dojít, celkově na sobě nedám nic znát, musím jen hodně odpočívat, dodržovat režim, hlídat stravu, vyhýbat se stresu a když mám ataku zůstávám doma dokud to nepřejde, takže venku mne nikdo nikdy nevidí ve špatném stavu.

hodnocení

0x

Že na sebe nikoho neupozorníte, už zde vysvětili jiní. Ale protože tuším, že Vám někde "vzadu" v hlavě sedí nejistota, tak si na případné nepříjemné otázky připravte odpovědi (nikdo se ptát nebude, ale jen pro Vaši jistotu!).

K bankomatu pro výběr hotovosti mě jednou za čas odveze kamarád autem. Protože jsem špatně pohyblivý, chci nakupovat přes internet. K tomu potřebuji bankovní účet.

A malý dodatek, který Vám v žádném případě nepřeji. Maminka si nechávala přinášet důchod listonoškou. Pořád dobrý dobrý, ale pak najednou nebyla schopná se podepsat. Teď už snad hodné listonošce nijak neublížím, když přiznám, že dopustila, abych pár měsíců falšovala maminčin roztřesený podpis já.

jd

Kde nebí žalobce...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]