Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Pracoval jsem hned po skončení školy, tři roky přesně. Od roku 2018 do 2021. Poté jsem byl 6 měsícu na UP. Teď jsem ukončil po dvou měsících praci ve zkušebce. Takže půjdu zase na pracak, snad je na chvilku. Jsem si téměř jisty že z UP nedostatu teď žádné peníze, ale nevím to na 100%. Může mi to prosím někdo potvrdit nebo napsat jak to bude?
Děkuji
Dobrý den. Pokud nemáte za poslední 2 roky alespoň 1 rok odpracovaný (hrazeno důch. pojištění) pak na podporu nebudete mít nárok. Pokud se zaregistrujete na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, stát za Vás bude hradit povinné zdravotní pojištění, které byste si jinak musel hradit sám pokud byste se na ÚP nepřihlásil.
Opravdu důchodové pojištění? A ne náhodou sociální pojištění? Myslím že existuje důchodové pojištění sociální pojištění zdravotní pojištění a ještě nějaké?
@jd Sociální pojištění pro OSSZ se skládá z nemocenského pojištění (abyste dostal nemocenskou, ošetřovné a další dávky vyplácené z nem.poj.), důchodového pojištění (abyste jednou dostal důchod) a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.
Zdravotní pojištění pro zdravotní pojišťovnu slouží k tomu, aby Vás ošetřil lékař, abyste neplatil za preventivní prohlídky, aby Vás bezplatně vyšetřili na přástrojích, abyste mohl pobýt v nemocnici...
Jen pro úplnost:
Z nemocenského pojištění se poskytuje 6 peněžitých dávek, a to:
Nemocenské
Peněžitá pomoc v mateřství
Ošetřovné
Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a v mateřství
Dávka otcovské poporodní péče (tzv. otcovská)
Dlouhodobé ošetřovné
Všechny dávky nemocenského pojištění vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení a hradí se ze státního rozpočtu (z příjmů z pojistného).
Dobrý den, zaměřte se na poslední dva roky (24 měsíců). Pokud za 12 z nich za Vás bylo odváděno sociálního pojištění, tak byste mohl mít nárok. Zkušební doba v tom nehraje roli, důležitější je, zda za Vás zaměstnavatel odváděl sociální pojištění. V těch dvou letech nemusí jít ty měsíce, kdy bylo odváděno, přesně za sebou, ale musíte mít prostě v součtu z těch 24 měsíců těch 12 hrazeno sociální pojištění. Ale není z toho, co jste napsal, zřejmá úplná časová osa. Pokud jste byl už na úřadě práce předtím 6 měsíců, tak byste už tehdy měl nárok na podporu v nezaměstnanosti těch 5 měsíců. Není zřejmé, zda jste toto využil. Pokud ano, tak nyní by se to posuzovalo zase jinak, pokud ne, mohl byste mít asi nárok, když jste předtím nevyužil (a dáte stále dohromady těch 12 měsíců hrazených sociálního pojištění, za ty dva roky). Registraci na úřadě práce Vám lze ale určitě doporučit minimálně z důvodu, že bude hrazeno sociální pojištění a bude se Vám to počítat jako náhradní doba pro budoucí důchodové účely. (do 55 let nejvýše 1 rok v součtu, takže jestli jste byl na úp už 6 měsíců, ještě tam máte rezervu 6 měsíců).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.