Nejste přihlášen/a.
Mám možná pro Vás jinou "zábavu", o kterou sice nikdo asi moc nestojí, ale je hodně důležitá, alespoň v rámci sociálního zabezpečení. Blíží se vám důchodový věk, tak čas můžete využít k tomu, abyste si v klidu ověřil, zda máte vše v pořádku z pohledu budoucího starobního důchodu. Můžete si nechat bezplatně jednou za rok od OSSZ zaslat informativní list důchodového pojištění, ověřit si, zda máte evidované všechny potřebné doby nebo zda za Vás Váš současný zaměstnavatel odvádí v pořádku sociální (nebo i zdravotní - to u zdravotní pojišťovny) pojištění. Můžete si nastudovat, co vše je potřeba za dokumenty k vyřízení starobního důchodu - je jich taky docela dost, po letech bývá taky problém je všechny dát dohromady. Orientačně se můžete zajímat i o výši vlastního starobního důchodu, abyste mohl ještě těch pár let se na to případně nějak připravit a nebyl zaskočen. Nemalujme čerta na zeď, ale ona to může být taky docela "zábava", to jednání s úřady, sám už řeším s OSSZ jednu záležitost přes 3/4 roku a stále nechápou, tak se tím taky pěkně můžete "zabavit". A píšu Vám to taky z toho důvodu, abyste podle toho, co jste napsal, měl alespoň nějakou sociální jistotu na to stáří a nepotkalo Vás nedejbože to, že nakonec zjistíte, že nemáte na starobní důchod nárok, protože Vám něco chybí. Když budete mít tuto jistotu, tak to ostatní se pak plánuje snáze.
Samozřejmě čas můžete využít i ke kontrole jiných věcí - pojištění, spoření, celkovou kontrolou majetku, a podobně, abyste v tom měl pořádek. Zároveň si taky můžete tak udělat doma pořádek ve věcech, pokud už jste k tomu nevyužil období covidu. Využijte čas k naplánování nějakých lékařských preventivních vyšetření, na která v době covidu třeba nebyl čas, určitě vzhledem k Vašemu věku máte na spoustu z nich nárok a opět bych to u Vás považoval za důležité, stejně jako to sociální zabezpečení, abyste věděl, jak na tom zdravotně jste.
A z ostatních věcí, jak už Vám napsali: Berte volný čas jako výhodu. Můžete se začít věnovat nějakému koníčku, na který jste dříve neměl čas a třeba se mu věnoval v dětství. Můžete zkontaktovat a obnovit stará přátelství. A samozřejmě nerezignovat úplně na nová seznámení, seznámit se dá v každém věku a opravdu kdekoli - a nemusí to být zrovna na hřbitově. Města často pořádají různé aktivity pro důchodce nebo starší občany, můžete se podívat do vašeho kulturního měsíčníku a třeba vás něco zaujme.
Knížka "Muž, který sázel stromy" se mi moc líbila. Už je to dávno, co jsem ji četla, ale pamatuji se, že je zajímavá.
To je i kreslený animovaný film. Brávala jsem ho na turistické kurzy na SŠ, aby mládež měla o čem přemýšlet.
Nechcete třeba cestovat, už jste všude byl? Nemusíte daleko, je tu plno krásných míst, je léto, teplo, co pobyt v přírodě. Asi bydlíte v paneláku, kdybyste měl zahrádku, na ní záhonky a bazén, tak byste se nenudil. Jste mladý člověk, co sport, kolo, plavání. Nebo si pořiďte psího kamaráda, budete mít dobrého parťáka na výlety.
Ještě dodám, že jeden kamarád lepí do noci modely aut a letadel dlouho do noci, druhý kamarád hodně cestuje, čte knížky a pracuje na zahradě, co já ženská dělám vás nebude zajímat, jen zmíním, že dělám keramiku a ted v létě práce na zahrádce, ale to je nám přes sedmdesát, tem chlapům dost přes sedmdesát.
Měl jste jako dítě nějaké koníčky? Určitě jo, tak ted se k nim vraťte, je potřeba něco dělat pro radost, ne jenom z povinnosti.
Normálně Vám závidím...
Chápu že nuda je "pes" a není to nic příjemného.
Ale já se nenudil minimálně posledních 20 let (ani minutu).
Občas bych pár hodin nudy uvítal.
A rodiče vás nepotřebují. V 55 jsem mela docela čilé rodiče, ale nemusí to tak vždy být. A co sourozenci a další členové rodiny.Nikdo nepotřebuje nejakou pomoc?
@kolorod no a nechceš třeba zajít do kostela? Po 1000 let to tak fungovalo, že člověk měl komu se svěřit, dostal nějaký smysl života, to v dnešním konzumu dávají lidem korporace a nové modly... Ale jak sám vidíš, tak někdy jsou chvíle, kdy to moc nefunguje.
Choďte do lesa, na procházky, můžete si při tom fotit a doma prohlížet a třeba dát na internet. Například na rajče, nebo facebook. Třeba tady hajenas.rajce.idnes.cz/...
@kolorod a co te bavi, co jsi vystudoval a cim se zivil, zivis? Problem co popisujes maji dnes zejmena mladi, kdyz se jim vypne Facebook, tak jsou v prde...
asi ti tady nebudu psát, ať jdeš dělat geocaching, a že tam poznáš dobré kamarády, když nevím, jaké máš vzdělání, zda se zajímáš o kvantovou fyziku a nebo zahrádkaření...
po rodičích si nezdědil žádný barák, který můžeš opravovat?
S Vámi to bude holt těžké. Všechno Vás baví chvilku, asi i proto, že ty aktivity děláte sám. Jediná možnost je najít si parťáka nebo parťačku a nějaké vycházky, dovolené, vyjížďky podnikat ve dvou nebo i více lidech...třeba klub turistů...nebo si najít nějaké sdružení, které pomáhá lidem, zvířatů, ochrana památek atd... Psa mít nemůžete, tak co tak chodit venčit pejsky z útulku...
Začněte malovat kamínky. Je to radost a darujte je nebo je na procházkách pokládejte u zajímavých míst,nechte ve vlaku,autobuse...Dělám to již 2 roky,kameny sbírám v řece kde je část bez vody a nakoupila jsem acrylové barvy,fixy,laky na přelakování,štětce...cca za 2 roky za 7000,- ale mám zásoby na dalšího půl roku nejméně. Levnější sady akrylovek bývají v Lídlu.Na FB se podívejte na náměty obrázků,dají se koupit i knížky,,Malujeme kamínky,,...
Přece Vás musí něco aspoň trochu zajímat. Mne třeba arboreta, zahrady, parky, okrasná zahradnictví...Jeden čas jsem po nich vyrážela vlaky a autobusy. Občas i kilometry pěšky. Někdy to byly docela daleké cesty s noclehem. Pak jsem si vzala na dohodu do péče jednu takovou zahradu v místě bydliště. To je relax, když před tím pracujete s lidmi. Pro introverta / tím moc nejsem/ ideální a ještě s přivýdělkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.