Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodloužení smlouvy

Od: janulka* odpovědí: 4 změna:

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, v říjnu 2011 jsem nastoupila do nové práce, tam mi dali smlouvu do konce roku, potom před koncem roku mi ji prodloužili do července 2012, pak mi ji zas prodloužili do konce roku, a teď mi ji prodloužili opět do července 2013. Jak dlouho mi to můžou takhle prodlužovat, než by mi museli dát smlouvu na neurčito nebo mě vyhodit? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

1x

Už nyní je takové ´prodlužování´ protiprávní... Viz zákon č. 365/2011 Sb.:

Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží.

hodnocení

1x

dle § 39 zákoníku práce platí, že doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát.
Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží.
Sjedná-li zaměstnavatel se zaměstnancem trvání pracovního poměru na dobu určitou v rozporu s předchozími podmínkami a oznámil-li zaměstnanec před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Návrh na určení, zda byly splněny předmětné podmínky, mohou zaměstnavatel i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den.

Ano, platí pravidlo 2x a dost (prodloužení pracovního poměěru nejvýše dvakrát).

Jen doplním, že toto ustanovení §39, odst. 2 ZP se nevztahuje na pracovní smlouvu zakládající pracovní poměr na dobu určitou sjednanou mezi zaměstnancem a agenturou práce za účelem výkonu práce u jiného zaměstnavatele.

Pokud to tedy není Váš případ a nepracujete u agentury, trvejte na pracovním poměru na dobu neurčitou.

doplněno 08.12.12 09:06:

Dvakrát a dost: čili uzavření nové pracovní smlouvy + dvakrát prodloužení.

iz*

Nikoliv! Platí pravidlo třikrát a dost.

Zaměstnavatel tedy zákoník práce ani uvedené pravidlo neporušuje. Nedohodnete-li se zaměstnavatelem na změně na dobu neurčitou, skončí Váš pracovní poměr uplynutím sjednané doby (31. 7. 2013).

doplněno 08.12.12 04:11:

Pro posouzení prodlužování je nutné vycházet z toho, kdy začala platit nová zákonná úprava, a z toho, kdy byl pracovní poměr poprvé prodloužen.

V roce 2011, kdy došlo k prvnímu prodloužení, ještě nebyl počet prodloužení omezen a novela ZP platí až od 1. 1. 2012.

Za první pracovní poměr se považuje až první prodloužení přecházející z r. 2011 do r. 2012. První prodloužení: červenec až prosinec 2012, druhé prodloužení: leden až červenec 2013.

___ Dosud uzavřené smlouvy nepřekračují ani počet možných pokračování ani celkovou dobu pracovního poměru na dobu určitou (3 roky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]