Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s urnou

Od: aja1946® odpovědí: 33 změna:
Nenapada vas, kam ji ulozit, byt, zahrada nepripada v ulohu, kolumbarium v blizkosti plne, cena za rozptyl je predrazena
doplněno 05.08.22 16:36: Tak aby bylo jasno, pohreb probehl ve vsi piete, ale jen nebyla nikam ulozena urna. A jedna se o kamarada me kamaradky, ktery nemel pribuzne. Jeste me napadlo, nemohla by si urnu ulozit u mne v kolumubariu, je vubec pripustne do schranky dat dalsi urnu? Bohuzel na danem hrbitove uz jina schranka neni volna k pronajmu.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

16x

Tak já jsem z manželkou domluvený:)

Vysypat do Olzy (řeka) a pokud si vzpomene, tak jednou za čas hodit do vody kytičku,nebo štamprle (není nutné)*smich*

hodnocení

10x

Záleží kdo v ní je a co chtěl za života. Pokud máte někde hrob, tak zahrabat tam. Někdo si třeba přál někam vysypat. Nebo zakopat na místě, kde to měl dotyčný rád. Pokud to není zrovna rozhledna nebo stadion.

uwr
hodnocení

7x
Rozptyl bez obřadu na hřbitově je cena cca kolem 1,5-2,5 tisíc, podle lokace hřbitova. Jestli je to pro vás moc, tak nemá cenu radit ani hrob, to je mnohem více a navíc je potřeba platit pravidelně nájem. Nechcete-li mít urnu v bytě ani na zahradě, tak pak si můžete udělat rozptyl na tajňačku, že si na hřbitovní rozptylové loučce rozsypete popel zdarma sama. Což se dělat nemá a není to úplně správné ani v tom, že nebožtík nebude v evidenci pohřbených, ale to jeho a asi ani vás příliš trápit nebude. Soukromě si popel můžete rozsypat kamkoliv v přírodě - pole, skály, řeka, les atd. Pokud chcete mít místo kam chodit, tak si urnu zakopejte snad v nějakém mladším lese nebo podobném místě, kde se určitě nebude dost dlouho kácet ani provádět nějaká hospodářská činnost spojená s orbou nebo výkopem. Samozřejmě nemůžete mít místo označeno náhrobkem ani jinak. Opět je to v podstatě řešení na tajňačku, protože těžko vám k tomu někdo dá souhlas a pak vždy platí, že kdo se moc ptá, moc se dozví. Všechno jsou to řešení dosti kostrbatá, záleží na vás, jestli je to pro vás výhodnější než zaplatit kolem 2 tisíc za rozptyl na hřbitově...

hodnocení

4x
Co urnový hrob?
doplněno 04.08.22 12:46: Koneckonců, popel lze rozprášit na oblíbeném místě zemřelého. Nemusí to být na vsypové loučce.

hodnocení

4x

Tak my to řešíme již delší dobu tak, že máme jeden urnový hrob, do nějž by se vešly maximálně 4 klasické urny.Ale že je nás už podstaně více "zájemců" (i původně už uložených) tak do něj pouze, v podstaně menších vhodných nádobách, ukládáme "symbolické" množství popela a zbytek rozptylujeme v místech, kde si to dotyční přáli , nebo přejí, případně kde rádi žili. Takové trochu viz film "Teorie tygra", jak už někdo zde rovněž poznamenal. ;)

liska5

Zajímavé řešení.

Já mám svůj strom, že by ze mne rostl...

makk
hodnocení

3x

Udělejte si rozptyl sami, potřebujete k tomu jen 2 věci: Musí to být provedeno pietním způsobem a musíte mít souhlas majitele pozemku.

hodnocení

3x
Já chci rozprášit do Egejského moře.

riva
hodnocení

3x

Viděla jste film "Teorie tygra"? tak tam máte inspiraci jak to udělat.

A jak to nedělat ukázal seríál Most! když zemřel Čočkin.

A nebo seriál Hop nebo Trop, kde při rozprášení do řeky se otočil vítr a vlítlo jim to do očí :-D

novak1*
hodnocení

1x

Urna má mít stabiný místo. Hřbitov. Lidi blbnou.

etana*
hodnocení

1x

Copak Teorie tygra, mě spíš napadl Big Lebowski.

id
hodnocení

1x
Možná to napíši nepřesně za Aju, která jako vždy, po položené otázce nikdy nekomunikuje.
Jde asi o přítele tazatelky, který onemocněl a odstěhoval se na chatu, kde také zemřel.
Pokud to tak je, měl by mít řadný rozptil, to i kdyby si Ája měla vzít půjčku. Víc pro přítele už nemůže udělat.
nov

Myslím, že jste na omylu, to byla @.

Tak obdobně řešili uložení urny u sousedky na chatě. Když umřela, zhotovili jí malý pomníček z přírodního lomového kemene s její fotlkou, v louce nad její chatou (jejich pozemek) a zde urnu uložili do pouzdra do země. Zda se to může, to nevím, ale ja to tak a nikdo z okolních sousedů připomínky nemá. Měla to tam ráda a tak to zřejmě byla i její vůle.

PS. Ještě by u nás mělo platit, že pokud se někde uloží ostatky zemřelého, je tento pozemek hodnocen jako hřbitov a nemuselo by se z něj platit daň z nemovitosti. Viz Trump a pohřbení jeho bývalé manželky Ivany na golfovém hříšti v USA. *smich*

liska5

Ája komunikuje, ale píše to jako doplněk k dotazu nahoře,

nov
hodnocení

1x

Kdybyste to jasně napsala hned v dotazu, nemusela se tu rozpoutat obsáhlá diskuze. Nemyslíte? A dobrý den a děkuji k tomu náleží. Jsem mladší než vy, ale vím co se sluší a patří. Sorry...

Co chcete po člověku, který nemá na slušnou pietu příbuzného a neví kam s ostatky.

Aby ještě zdravil?

liska5
hodnocení

0x

V seriálu Most urnu zakopali u hospody. Někdo má urnu s popelem blízkého doma někde na skříni. To příbuzná si přála vysypat ji na její oblíbené skále.

etana*
hodnocení

0x

Jestli je někomu líto utratit dva a půl tisíc za důstojný rozptyl- tedy vlastně pohřeb, tak s tím popelem může klidně posypat v zimě chodník, jako to dělali bolševici s popravenýma.

Proboha, co do toho pletete bolševika*bzum*

A vězte, že pro někoho jsou v dnešní dobé dva a půl tisíce dost velká pálka.

Paní se slušně zeptala a vy na ní hned takhle.

Jestli někdo v dnešní době nemá na pohřeb, tak co těch x let života dělal?!

etana*

proč, jurajo? Protože právě ti neměli vůbec žádnou úctu k životu a smrti. Zajímalo by mě, kolik paní utratí za dovolenou, vánoční dárky, všemožné pitomosti. Pokud pohřbívá někoho cizího nebo urnu jen našla, pak je legitimní její přání zbavit se jí zadarmo, jinak je to chucpe. I protivnou tchýni bych pohřbila tak, jak se sluší.

@gumídku třeba to, co dělalá(o) x statisíce lidí, co jsou dnes závislí na podpoře od státu.

No, pan premiér, se tím tak nějak chlubí;)

citace: "Výrazně jsme zvýšili množství domácností, které mají nárok na sociální dávky."

co dělalo mě právě zajímá

No nedá mi to - paní se zeptá na radu. Ano, můžu mít s její otázkou morální problém, tak neodpovím. Ale proč ji proboha tady začínáte kádrovat? Opravdu tady budete řešit, co kdo dělal za práci v minulosti a proč si nenašetřil? Vám to fakt přijde normální takové otázky? Mně teda ne.

ajvn... třeba se snažím zjistit, jaké má možnosti, ale pokud je to špatně, tak etana to napsal dokonale.

zahrada ne, kolumbárium ne, hrobka, ne, byt, ne,... tak snad ještě použít jako náplň do přesýpacích hodin.

liska5

A to jste neuvedl Ztráty a nálezy a nádražní úschovny

Tam se prý také vyskytují urny, ke kterým se nikdo nehlásí. Smutné.

jd
hodnocení

0x

Co rikate, slozime se aje na ten rozptyl? On sice prumerny duchod je 17262,- ale kdo z vas to ma ze?

hodnocení

No tak ona takovyzrovna nema.
jd

Dobře tak máte 12 000 těžce pod průměrný důchod že? Ale to nevadí, tak můžeme udělat sbírku, pokud to potřebujete.

Předpokládám, že dotyčného trochu znáte, měla jste k němu nějaký vztah když to řešíte, a chcete splnit jeho poslední vůli, ale je možné, že jí ani neznáte...

Pokud máte zahrádku, tak asi nic nebrání to vysypat někde K stromu na zahrádce rozptýlit, když se dodrží nějaké pietní pravidla?

Edit: A proč se nezeptá the na tom vašem hřbitově, jestli se nedá uložit u vás v kolumbáriu, samozřejmě že dá, za poplatek vám ho tam umístí kam si řeknete !

Z Vašeho dotazu vyplynulo, že řešíte prachy.

hodnocení

0x

Rozprášit někde kde to měl dotyčný rád. Vím přesně kam chce můj otec a moji blízcí ví kam chci já.

Urna s popelem doma mi přijde morbidní.

fedorpoloni
hodnocení

0x

Ja som urnu mojej matky i sestry jednoducho uložil do hrobu môjho otca.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]