Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych pomoci. Mám kamaráda, který je v takové zvláštní situaci. Nyní jde k soudu. Je to z toho důvodu, že měl ,,přítelkyni,, se kterou něco měl a narodilo se jí dítě, už před třemi roky, když se jí holčička narodila, uvedla do rodného listu muže, který prý ani nemůže být otcem, protože se začali stýkat až v době těhotenství, ale ona ho tam chtěla uvést, takže je nyní jako otec. Je možné, že mlj kamarád je otcem holčičky, ale to nikdy nepopoíral, jen chtěl testy otcovství. Paní se nyní rozhodla, že vlastně chce, aby byl můj kamarád uveden do rodného listu a žádá, aby za ty tři roky dostala ,,zpětně,, výživné plus pak, aby platil pravidelně nějakou částku. Kamarád souhlasí s tím, že od nyní jí platit bude, pokud se prokáže, že je doopiravdy otcem. A i kdyby otcem byl, nechce doplácet zpětně, dle něj je to její blbost, že dala do RL někoho jiného. MNĚ JDE TEDY O TO - KAMARÁD chce pomoc sepsat nějaký papír k soudu, kde uvede důvody, proč nechce doplácet zpětně a věci okolo, např. jak to měli se vztahem atd... Prý je pro něj lepší se vyjadřovat písemně, a pokud nebude třeba, u soudu by pak řekl, že všechno jim ,,napsal,, a v tom případě by nemusel nějak mluvit. Jako samozřejmě podle okolností. MOJE OTÁZKA TEDY ZNÍ - zda existuje nějaký vzor, zda tento ,,dopis,, musí napsat s nějakými náležitostmi, aby to vůbe soud ,,přijmul,,. Do kterýho bysme jim teda všechno rozepsali. Děkuji, prosím o nějaké tipy a rady. ) Mějte se hezky.
Kamarád se může k jednání vyjádřit písemně. Pro úpravu písemností existuje norma ČSN 01 6910, jejíž součástí jsou vzory. Tady jde o dopis fyzické osoby právnické osobě - příloha D. Doručení je možné osobně na podatelně příslušného soudu, doporučeným dopisem nebo lépe datovou schránkou. Vzorem pro jednání soudu je judikatura.
Nápad s dopisem je ale špatný. Ústní výpovědi se nevyhne a pokud není výřečný a nezná právo, může spor prohrát se všemi důsledky. Jednoznačně doporučuju právního zástupce.
Postačí napsat jakkoliv, důležitý je obsah a ne forma, musí být jenom označen adresát, věc, a odesílatel, a datum, to úplně stačí! Pokud by to poslal zadarmo datovou schránku elektronicky z mobilu, tak nemusí dávat ani datum ani místo.
Adresát: OS Nymburk
spisová značka: 12 C 125 / 2022
Vážený soude, jsem tak hloupi, že uznávám otcovství. Chci platit, odteď.
dne 3.8.22 v Nymburce
podepsán: Mirek Dušín v.r. (Žalovaný)
Sice to tedy není odpověď na otázku tazatele, a já pouze vařím z vody, ale zřejmě je to tak, že falešný otec napadl biologické otcovství, to může do 6 let věku dítěte (dříve 6 měsíců, pak 3 roky).
Pokud ten nový DNA otec bude uznán otcem a cálovat, tak to nevím zda bude muset doplatit zpětně alimenty nebo ne, určitě to nebude dle jeho libovůle
platí, podle nového občanského zákoníku, že neuhrazené alimenty se promlčují po 3 letech jako všechny ostatní dluhy
také je možné, aby soud určil povinnost platit zpětně, ale nejvýše 3 roky zpětně
A možná je i možné, aby soud uznal platit až od pravomocného rozhodnutí soudu o otcovství, to je jen má domněnka. Každopádně zajímavé, že soud běží 3 roky od narození toho děcka, takže je docela dobře možné, že si to někdo dobře spočítal )
@vasekajana - prosím o nějaké tipy a rady
Rada je jediná - obrátit se na advokáta zabývajícího se rodinným právem, kterého má kamarád někde poblíž.Líčíte to natolik zmatečně, že "nějaký vzor, do kterýho bysme jim teda všechno rozepsali" vám stačit nebude. Současně by bylo rozumné nechat si jeho právní zastoupení i při soudním jednání, aby kamarád "nemusel nějak mluvit". Věřte, že se to vyplatí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.