Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude mit narok na duchod?

Od: eleonora* odpovědí: 19 změna:

Bude mit narok na starobni duchod muz ktery 20 let zil v cizine a neplatil si zdravotni pojisteni ,delal jen prilezitostne prace.Ted zije 5 let v cechach opet prilezitostne prace bez zdravotka.Takze zdravotko placene asi 10 let.Do duchodu zbyva 10 let.Jaky duchod muzou mit takovi lide? Z ceho se vypocitava? Z ceho potom budou zit? Jak se tohle resi?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jd
hodnocení

6x

Zdravotni pojisteni nesouvisi s duchodem a je povinen ho platit i pri prilezitostnych pracich i bez prace.

Muz si muze zaplatit 15 let dobrovolneho duchodoveho pojisteni, ale jen 1 rok zpetne. Potrebuje mit pojisteno 35 let (pokud je starsi rocnik tak neco malo pod 35), aby dosahl na standardni starobni duchod v jeho 65 letech. Pokud nema dokoncenych 35 let v 65 letech veku, tak myslim je duchod az v 70 letech a kraceny? Je to popsano v zakonech, nevim presne. At si muz zavola na CSSZ, maji bezplatnou infolinku.

Ja s oblibou rikam, ze pokud prumerne pracoval, tak bude mit prumerny duchod, ono je to celkem spravedlive, zejmena ti co breci jak je maly duchod, tak z nich vypadne, ze nemakali nebo byli OSVC a vse si nechali nebo ...

@jd - já pamatuji jak kolega / ještě před 89 rokem / říkal. Pokud pracuješ jako číšník, kdy hlavní část příjmu je dýško, tj neplatí z něj sociální/zdravotní pojištění, tak rozuný člověk koupí každý měsíc zlatý prstýnek a šoupne ho do šuplete. Jakmile marodí nebo se dostane do důchodu, tak každý měsíc vyndá/prodá jeden prstýnek a bude se mít dobře. Pokud ale toto nedělá, tak marodí a v důchodu bude mít akorát na žebračenku. Ale to bylo jeho rozhodnutí - za svého produktivního života neplatil pojištění a na stará kolena by chtěl od státu důchod - za co?

karel556*

jd - tak já byl OSVČ od roku 1993 a na důchod si nestěžuji *palec2*

@karel556 - někteří lidé umějí počítat, nekteří nikoliv, někteří se ani nesnaží a počítají / opět jsme u počítání/ že je stát nenechá padnout na hubu

hodnocení

3x

V 1. řadě - pokud neplatil 25 let zdravotní pojištění, je to na exekuci, kterou do konce života nesplatí. Zdravotní pojištění aspoň v minimální výši musí ze zákona platit i když nepracuje vůbec (pokud je hlášený na ÚP, platí to za něj stát). Když pracoval v cizině a prokazatelně platil tam, měl se tady ze zdravotního pojištění předem odhlásit.

S důchodem to ale nemá nic společného, na ten se platí sociální pojištění. Jestliže ho neplatil a nemá v ČR odpracováno dost let, tak může na slušný důchod v podstatě zapomenout. O důchod za práci v cizině si musí zažádat v příslušném státu a platí pro to pravidla onoho státu.

doplněno 03.08.22 08:23:

"...Z ceho potom budou zit? Jak se tohle resi?"

Proč by to měl někdo řešit? Když si dotyčný myslel, že se státem vydrbe a dostane za to důchod z peněz ostatních, tak má smůlu. Že se o svůj budoucí důchod nepostaral sám je jeho problém, takže si to také sám musí vyřešit.

jd

Zdravotní pojištění nemusel platit, pokud byl v cizině, ale měl by prokázat, že si ho platil v té cizině :) ZP může vymáhat myslím že jen 3 roky zpětně, pak se to postupně promlčuje?

Problém těchhle lidí je, že se ani nemuseli dozvědět o rozsudku a exekuci.

Moje známá žila 15 let v západním Německu (provdala se za Němce), aniž by to zdejší pojišťovně oznámila. Když se vrátila, chtěli po ní zaplatit dluh přes 100 tisíc. Za kolik let zpětně to bylo teda nevím. Jí se ale podařilo prokázat, že žila a platila tam.

jd

Ad @ doplněno 03.08.22 08:23:

no kéž by to tak bylo, že se každý musí postarat sám o sebe, že si musí vychovat tolik potomků, aby se o něj postarali :))

takze z ceho asi bude zit? No z davek hmotne nouze! Neboli alkoholickemu netahlu jeho zivobyti zaplatime ze statniho (tak se ro i jmenuje, davka na zivobyti)...

A vite co je na tom nejlepsi? No to radsi psst...

jendad

Na ty dávky máte nárok až nemáte žádný majetek . Tudíž se vám kouknou na učty , nemovitosti a až je prodáte , tak dostanete dávky .

hodnocení

1x

@eleonora - jsem nekde cetla,ze ho musi zivit jeho deti.Deti na ktere 12 let neplatil alimenty
Ne pokaždé, vždy záleží na konkrétní situaci. Sice podle

NOZ § 915

(2) Dítě je povinno zajistit svým rodičům slušnou výživu.

ale současně platí

NOZ § 2

(3) Výklad a použití právního předpisu nesmí být v rozporu s dobrými mravy a nesmí vést ke krutosti nebo bezohlednosti urážející obyčejné lidské cítění

čímž by se při případném sporu dalo slušně argumentovat.

eleonora*
hodnocení

Takze to znamena,kdyz na ne neplatil,nemusi oni platit jemu?

Ještě jednou - záleží na konkrétní situaci.

makk
hodnocení

1x

Zdravotní pojištění s důchodem nesouvisí. Mají v tom být změny, ale zatím platí, že musíte 1. dosáhnout důchodového věku, ten je různý podle kolik mu je, ale pohybuje se kolem 63-65let a 2. musí minimálně 30 let platit sociální pojištění. Výše důchodu se pak odvíjí od toho, kolik dotyčný to sociální pojištění platil. Při dosažení tuším 68 let může jít do důchodu i když nemá odpracované roky, ale ten důchod moc vysoký nebude. Stejně jako u živnostníků, kteří hospodaří s nulou. Důchod se dnes počítá z toho, co dotyčný odvedl od roku 1986, tedy ne za posledních 5 nebo 10 let jak si mnozí myslí.

eleonora*
hodnocení

Ptam se na to,protoze jsem nekde cetla,ze ho musi zivit jeho deti.Deti na ktere 12 let neplatil alimenty a nikdy jim dluh nezaplatil.Tak me to docela desi.

eleonora*
hodnocení

To jestli si platil zdravodko v cizine nevim.Ale kdyz s nim mluvili deti pred lety,tak rikal,ze si musel sam trhat zuby ,protoze zubar v cizine je drahy.Ale s ohledem na prilezitostni praci asi ne.

jendad

Minimální duchod je necelé 4000 kč . Znám podnikatele (manželé) co dohromady dají na duchodu přes 7 tis. Prostě desetiletí přiznávali minimální příjmy. Je to stejné jako pan Babiš . Ten si stěžoval , že má duchod 19tis. Tudíž kolik si musel platit pojistné když byl roky ve vládě a měl stotisícové příjmy co mu značně zvedly duchod.

jd

No stěžoval, bylo to takhle:

"Konečně mi teďka vyměřili důchod. Víte, kolik mám důchod? Já jsem myslel, že budu mít padesát, šedesát tisíc. Mám 19 tisíc důchod. A já říkám: ale však jsem zaplatil 322 milionů na daních," uvedl Babiš v rozhovoru

já tam tedy stížnost nevidím, spíš úsměv, A dodávám, že nevím o jakých daních to mluví, jestli o daních z příjmů, tak ty nijak nesouvisí s důchodem

Ale to by mohl průměrně vzdělaný redaktor vědět

jendad

Jd . *palec*

Přesně . Daně jsou uplně něco jiného než pojištění . Když si pojistíte zdavotní pojištění nebo spoření na duchod u bank , tak to také nemá nic společného s tím zda máte chodník před domem a policajta na obci. To jenom bankéřští analitici nám vnucují pohled , že jsou to daně.

Chudák proletář - to abychom se mu složili na pomoc a sbírali víčka. ...jo on už se mu někdo složil... tak to jsem si oddechl

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]