Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Navýšení mzdy pomocí mzdového výměru nebo změny pracovní smlouvy?

Od: radekpodhorsky odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych se zeptat na jednu věc ohledně navýšení mzdy z hlediska formalit.

Nastoupil jsem do práce dne 1.1.2015 a dne 1.1.2018 práci u daného zaměstnavatele ukončil. Mzda byla od mého nástupu do práce stanovena pouze v pracovní smlouvě.

Dne 1.1.2017 mi byla navýšena mzda o prémie pomocí mzdového výměru. Základní mzda zůstala stejná a neměnná, jen mi byla od té doby po dobu jednoho roku vždy vyplácena prémie ke mzdě.

Ve smlouvě mám takový odstavec: Obsah této pracovní smlouvy může být změněn pouze a jen na základě písemné dohody obou smluvních stran pracovněprávního vztahu s výjimkou zvýšení mzdy zaměstnance, které může provést zaměstnavatel jednostranným pracovněprávním úkonem.

Vím, že je to už řada let, byla to moje první práce hned po skončení SŠ, byl jsem za ni rád, a asi to nemá cenu už řešit, jen mne nyní zajímá, jestli správně neměl zaměstnavatel se mnou v případě navýšení mzdy o prémie, sepsat dodatek smlouvy místo vystavení mzdového výměru.

Vycházím právě z toho, že jsem se dočetl, že pokud mám mzdu uvedenou jen v PS tak jakákoliv její změna je dvoustranný akt a musí se vystavit nový dodatek k ní, pokud bych jako zaměstnanec měl zase pouze mzdu uvedenou jen a pouze ve MV a nikoliv na smlouvě, pak by mohl z-tel vždy měnit mou mzdu výměrem.

Nyní tedy nevím, s ohledem na výjimku v mé PS, které umožňuje neměnit obsah smlouvy pokud se jedná o jednostranný úkon, což vydání mzdového výměru je, jestli je to takto v pořádku a pokud ne, jestli z toho pro mne mohou plynout nějaké problémy.

Děkuji Radek Podhorský

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Prémie jsou nenároková složka mzdy a zaměstnavatel je nemusí vždy vyplatit.K tomu nemusí měnit obsah smlouvy.To samé platí např. o osobním ohodnocení,odměnách a pod.

hodnocení

0x

@radekpodhorsky - jestli správně neměl zaměstnavatel se mnou v případě navýšení mzdy o prémie, sepsat dodatek smlouvy
Nemusí, má oporu v

ZP § 113 Sjednání, stanovení nebo určení mzdy

(1) Mzda se sjednává ve smlouvě nebo ji zaměstnavatel stanoví vnitřním předpisem anebo určuje mzdovým výměrem, není-li v odstavci 2 stanoveno jinak.

a taky proč by to dělal, když je to pro něho výhodnější a jednodušší co do případných změn. Pro zaměstnance je nevýhodnější v tom, že se změnou pracovní smlouvy souhlasí musí = podepíše (nebo nemusí a domluví se líp, odejde...), zatímco pro mzdový výměr souhlas vyžadován není.

radekpodhorsky

Dobrý den, ano tomu paragrafu rozumím, jde ale o změnu mzdy, nikoliv o mzdu zavedenou na začátku pracovního procesu.

Podle informací z prostředí internetu jsou spíše běžné dvě varianty:

a) mám mzdu uvedenou pouze na pracovní smlouvě a tedy jakákoliv další změna částky se musí projevit tím, že obě dvě smluvní strany musí souhlasit a podepsat dodatek k pracovní smlouvě

b) v PS nemám vůbec uvedenou mzdu a už při nástupu do práce dostanu od zaměstnavatele mzdový výměr, jakákoliv změna mzdy v budoucnu se projeví tak, že mi z-tel jednostranně vystaví další nový mzdový list

No a můj případ je ten, co jsem popsal na začátku.

Radek Podhorský

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]