Nejste přihlášen/a.
Není. Lékaře máš navštívit přednostně mimo pracovní dobu. Máš tam jít v osm ráno, proč bys nemohl být ve 2 na pracovišti?
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande...
Taky jsem to tak tento měsíc měla. A to jsem k tomu závodnímu jela skoro hodinu, protože byl na opačné straně města. Tam mne bohužel nevzali na čas, takže půl hodiny v čekárně a další půl hodiny v ordinaci. Zpět domů by se mi to nevyplatilo jet, takže jsem jela do práce a zkusila jsem se domluvit zda, když začnu ve 12.00, tak by mne pustili dřív domů. Bohužel ten den zrovna někdo onemocněl, takže jsem musela být do konce.
Celej den v p.deli, ale placeno jen 7,5 hodiny. Doktora, i když je to na vyžádání zaměstnavatele, holt nikdo neproplácí. Bohužel to tak je.
Tak to není. Pokud vás zaměstnavatel pošle ve vašem volnu k lékaři, měl by vám to proplatit nebo dát volno. Že si někteří nechávají od zaměstnavatele čůrat na hlavu je jejich věc, tazatel chce jen to, na co má nárok.
To já vím, ale pokud má v práci stejnej blbinec jako já, tak je zbytečný cokoliv nárokovat. Naštěstí je to jednou za x let, tak to raději neřeším, protože proč si zatěžovat hlavu něčím co bohužel ani náhodou neovlivním.
@simulant - Chtěl jsem vědět jestli je rozdíl mezi soukr.návštěvou lekaře,nebo když mě pošle práce.přeci když jdu na školení tak je to také hrazené.
Rozdíl není (viz dále uvedené NV).Ale ptáte se na zákon, tak:
ZP § 103
(1) Zaměstnavatel je povinen
e) nahradit zaměstnanci, který se podrobí pracovnělékařské prohlídce, vyšetření nebo očkování podle písmene d), případnou ztrátu na výdělku, a to ve výši průměrného výdělku, popřípadě ve výši rozdílu mezi náhradou mzdy nebo platu podle § 192 nebo nemocenským a průměrným výdělkem,
Příloha nař. vlády č. 590/2006 Sb.
2. Pracovnělékařská prohlídka, vyšetření nebo očkování související s výkonem práce
Pracovní volno na nezbytně nutnou dobu se poskytne zaměstnanci, který se podrobil pracovnělékařské prohlídce, vyšetření nebo očkování souvisejícím s výkonem práce v rozsahu stanoveném zvláštními právními předpisy nebo rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví.
Vzhledem k tomu, že máte v daný den odpolední směnu, nepotřebujete volno a nepřicházíte o peníze - zaměstnavatel má pravdu. Jen bych pro vaši informaci ještě doplnila
ZP § 106 Práva a povinnosti zaměstnance, odst. 4
Zaměstnanec je povinen
b) podrobit se pracovnělékařským prohlídkám, vyšetřením nebo očkováním stanoveným zvláštními právními předpisy
a to se všemi důsledky vyplývajícími z nepodrobení se.
ZP je v tomto poněkud nedomyšlený, nicméně jednoznačně se v něm říká, že zaměstnavatel nesmí nutit zaměstnance absolvovat pracovně-zdravotní prohlídku ve svém volnu.
. . .
DOTAZ: Zaměstnavatel nás nutí chodit na lékařské prohlídky mimo pracovní dobu. Má na to právo?
ODPOVĚĎ: Pokyn zaměstnavatele, abyste se pracovně-lékařské prohlídce podrobili mimo pracovní dobu, je v rozporu se zákoníkem práce. Mimo rozvrh směn Vám může nařídit pouze práci přesčas. V tomto případě se však o práci přesčas rozhodně nejedná a zákoník práce na takovouto situaci nepamatuje.
Jediným řešením je motivovat zaměstnance, např. vyplacením odměny, aby se této prohlídce podrobil ve svém volnu.
Domnívám se však, že by se tato záležitost měla řešit legislativně. Doporučuji stejný postup jako v případě prohlubování kvalifikace - § 230 odst. 3 zák. práce. Jelikož lékařskou prohlídku může zaměstnavatel zaměstnanci přikázat - uložit, měl by zákon toto posoudit jako výkon práce, tedy i s tím, že se může jednat i o práci přesčas. Bohužel, zatím tomu tak není.
. . .
DOTAZ: Mám dotaz k periodické zdravotní prohlídce. Může mi zaměstnavatel nařídit, abych tuto prohlídku absolvoval ve svém volném čase, nebo mi to má umožnit v rámci pracovní doby? Mohu žádat o proplacení jízdného k k závodnímu lékaři? A jak je to řešeno, pokud bych si náhodou cestou na tuto prohlídku (ve svém volnu, ale nařízenou zaměstnavatelem) zlomil například nohu? Jednalo by se o pracovní úraz?
ODPOVĚĎ: Právní úprava služeb pracovnělékařské péče u nás vychází z řady mezinárodních dokumentů, z nichž je třeba jmenovat na prvním místě Úmluvu MOP č. 161 o závodních zdravotních službách (vyhláška č. 145/1988 Sb.) a směrnici 89/391/EHS o zavádění opatření pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Úmluva č. 161 stanoví v článku 12, že "Dohled na zdraví pracovníků ve vztahu k práci nesmí být pro ně spojen se ztrátou na výdělku; musí být bezplatný a konat se pokud možno v pracovní době." Tato Úmluva má ve smyslu Ústavy přednost před zákonem, protože se jedná o ratifikovanou mezinárodní smlouvu. Rámcová směrnice o BOZP zase v článku 6 odst. 5 stanoví "Náklady na bezpečnost, hygienu a ochranu zdraví při práci nesmějí v žádném případě nést zaměstnanci." Tento požadavek směrnice máme transponovaný do § 101 odst. 6 zákoníku práce (ZP).
Z uvedeného tedy - bez dalšího komentáře - vyplývá, že prohlídka nesmí být pro Vás spojena s jakoukoliv ztrátou a že musí být vykonána v pracovní době. Náš zákoník práce to také takto upravuje, ale jeho úprava není zcela přesně odpovídající výše uvedeným požadavkům mezinárodního práva.
. . .
Čili správně dle práva by vás zaměstnavatel měl na zdravotní prohlídku poslat v rámci pracovní doby, tedy v den kdy máte ranní směnu.
Jenže, Orione, zaměstnavatel ho neobjednal na osm ráno, ale poslal ho jen k závodnímu lékaři. Ten ho objednal na osm ráno, nejspíš kvůli němu nechtěl sloužit odpolední. Takže to byste měl tu novou legislativu ještě nějak upravit. Ono teda kdoví jak to bylo, předpokládám z praxe, že se měl objednat k závodnímu, jistě se to nedozvěděl dneska, že má povinnost tam jít zítra ráno a on čekal, že si hodí den volna, když to takhle zorganizuje. No, nevyšlo to.
Zaměstnavatel mě poslal k závod.lékaři.
Samozřejmě jsem objednán na ráno.8.00
Za těchto okolností máš prostě smůlu. Náhrada mzdy, náhradní volno, ani jiná kompenzace nebude. Jdeš na to blbě.
Jediný mechanismus, jak se bránit, je odvolat se na (dosud platnou) vyhlášku (Ministerstva zahraničních věcí ) 145/88 Sb, kde se v části 4, čl. 12 praví:
Dohled na zdraví pracovníků ve vztahu k práci nesmí být pro ně spojen se ztrátou na výdělku; musí být bezplatný a konat se pokud možno v pracovní době.
Zda donutíš zaměstnavatele, potažmo poskytovatele zdravotních služeb, abys dostal takový termín, který spadá do pracovní doby a zda je to vůbec technicky možné, je ve hvězdách. Že tím všechny zúčastněné nas...štveš a při nejbližší příležitosti ti to vrátí i s úroky, je mnohem pravděpodobnější. Ale kdo chce kam...
S dietama a ještě ti musí sekretářka šéfa udělat svačinu jako hodnému hošíkovi .
Bejval salám a chleba s máslem.
Tohle si vyhledejte v zákonech. Pokud vás zaměstnavatel kamkoli pošle ve vašem volnu, měl by vám to nahradit (nejčastěji náhradním volnem).
molly:
Proč by se mu zaměstnavatel měl mstít za to, že chce náhradu za přikázaného doktora, když na to má nárok? Tohle by měl zaměstnavatel učinit automaticky, aniž by ho o to musel žádat.
Návštěva lékař ,ať již z důvodu odeslání zaměstnavatelem není na PŮL dne volna ale VŽDY je na nezbytně nutnou dobu , pokud není možnost navštívit lékaře v mimopracovní dobu !
Druhá věc ja ta , že někteří zaměstnavatelé TOLERUJÍ 4hodiny=půl dne na propustku-jednoho lékaře.
orion, zaměstnavatel chce lidi, kteří mají chuť do práce a né simulanty a vychcánky. To by asi firma krachla. To šlo jen za minulého režimu a ještě s odborama...
Takový ústupek udělá zaměstnavatel jen tehdy, že je jeho zaměstnanec fakt dobrej odborník a né simulant nahraditelný ze dne na den
NE není rozdíl mezi "soukromou" návštěvou lékaře a odeslání zaměstnavatelem na periodickou či jinou kontrolu u podnikového lékaře!
@orion: nejde vždycky o "sepsutí". Někdy je potřeba tazatele nahodit do kolejí, když v nich jede (zde např. "bejvá půl dne na zubaře" - naprostý nesmysl).
tak pokud máte být u lékaře v osm hodin, není důvod, proč byste odpoledne neměl přijít do práce, tak dlouho vás snad vyšetřovat nebude na druhou stranu pokud se jedná o periodickou prohlídku pro potřeby zaměstnání, tak dobu ošetření můžete u zaměstnavatele nárokovat k proplacení. ale těžko vám zaměstnavatel uvěří, že zrovna vy jste tak složitý případ, že nad vámi lékař strávil celou vaši pracovní dobu.
To že předchozí na to kašlali neznamená, že noví THP na to budou kašlat taky.To není vymýšlení ojebávek ! To Vy se snažíte ojebávat !
Nejde o žádné ojebávky, je to pouhé trvání na dodržování ustanovení zákoníku práce a nařízení vlády. Odkaz vřele doporučuji k přečtení. Uvidíte, že se tam o žádném půldnu na zubaře nedočtete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.