Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochranná lhůta zaměstnance

Od: gabuse odpovědí: 9 změna:

Poradil by mi někdo, když dostanu v práci odstupné na 3 měsíce a půjdu v ochranné lhůtě marodit, mám nárok na nemocenské dávky?děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

abdul*
hodnocení

0x

...nárok samozřejmě máte.

roboot*
hodnocení

0x

Ano samozřejme, i do 7 dní od data ukončení pracovního poměru *palec* a jen hlupák by toho nevyužil pokud nemá jinou práci

vwcc

Právě proto je třeba, aby vláda tento nesmysl zrušila. Ostatní nejsou povinni podporovat podvodníky a podobné lumpy.

Vwcc, nepřál bych vám aby se vám stalo že čirou náhodou když skončíte pracovní poměr, tak druhej den spadnete a blbě si zlámete haksnu. Pak byste možná byl rád že to vláda eště nezrušila!.!.! *plac*

Luisi, už jsem si to tady několikrát schytala za svoje názory, ale nedá mi to... ochranná lhůta byla původně k tomu, aby zaměstnavatel zodpovídal za to, když v práci u něho zaměstnanec onemocněl. Kdysi byla 42 dní, a to proto, že to je inkubační doba neštovic. Takže zam-nec, který se nakazil neštovicemi, měl pak právo brát nem.dávky od bývalého zam-tele. Tato ochranná lhůta se vztahovala i na ostatní případy, až to bylo celkem dost nesmyslné. Od 1.1.2009 je OL zkrácená na 7 kal.dní, ale vidíte sám - zlámanou haksnu určitě nezavinil bývalý zam-tel. Ovšem i na takové případy se OL vztahuje. Když se nad tím zamyslíte- za co všechno by ještě mohl zodpovídat bývalý zam-tel?

Inžinýrko, ja si myslím že ta ochraná lhůta byla naším odborovým hnutím takhle vyjednána spíš kvůli tomu aby měl člověk aspoň nějakou jistotu, když se mu něco stane. To že to platí bejvalej zaměstnavatel možná není v úplným pořádku ale když si člověk hledá novou práci a něco se mu stane, tak má najednou skončit bez prostředků. To by sme byli národ bezdomovců, protože lidi by neměli ani na nájem.

vwcc

Ochranná lhůta je 7 dnů. Takže z vaší logiky vyplývá, že pokud si někdo zlomí nohu osmý den své nezaměstnanosti, tak skončí bez prostředků. To samozřejmě pravda není. Naopak toto ustanovení nahrává všem podvodníkům a lumpům, jak okrádat stát. Koneckonců výše roboot uváděl, že jen hlupák by to nevyužil, to snad říká vše.

Nevyplývá to z ničí logiky, ale ze zákona o nemocenském pojištění.

Zákon č. 187/2006 Sb., § 15, odst. 1, věta druhá: Ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

Nemocenské dávky neplatí bývalý zaměstnavatel, ale OSSZ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]