Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva po telefonu

Od: petrsa odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
Přijmul jsem smlouvu která je platná na 12 měsíců s automatickou prolongací a vypovědět lze 3 měsíce před ukončením platnosti smlouvy.
Smlouva mi byla zaslána na email kde jsem udělal elektronický podpis a následně mi přišel email s certifikací o pravosti podpisu.
Nicméně mi prodejce řekl že to lze ukončit dříve ale stále je tam 3 měsíce výpovědní lhůta.. smlouvu jsem špatně přečetl a myslel jsem, že je možné odstoupit dříve, stejně jako mi řekl prodejce .. (stále s 3 měsíční výpovědní lhůtou) a né až 3 měsíce před koncem smluveného konce.
Je tedy smlouva platná po dobu těch 12 měsíců a nebo s tím lze něco dělat?
Předem děkuji za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

@petrsa - smlouvu jsem špatně přečetl... lze něco dělat?
Zřejmě nelze - podpisem jste potvrdil, že se smlouvou souhlasíte a s argumentem "špatně přečetl" velmi pravděpodobně neuspějete. Ale můžete se pokusit prodejce zeptat.

Nedá mi, abych neocitovala zákon:

NOZ § 4

(1) Má se za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku důvodně očekávat.

hodnocení

0x
To nebyla smlouva po telefonu. Smlouvu jste měl v písemné podobě a tu jste podepsal, to platí. Co vám k tomu kdo řekl není podstatné, jen to, co jste podepsal. Měl jste čas si to řádně přečíst.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, usuzuji pouze z toho, co je zde napsáno (bez znalosti smlouvy). Smlouvu můžete vypovědět třeba hned, ale je tam ta tříměsíční výpovědní lhůta + patrně smluvní pokuta (což by mělo být ve smlouvě uvedeno). No, a jinak to řešit s druhou stranou platně podepsané smlouvy. Zdravím!

jd
hodnocení

0x

POZOR! Vypovědět (odmítnout) automatickou prolongaci lze typicky NEJPOZDĚJI 3 měsíce před výročím smlouvy, tedy pokud je smlouva příkladně do 31.10.22, pak dnes máte poslední den na doručení výpovědi k 31.10.22, zítra už byste měl prolongováno a platil další rok navíc!

A když je prolongace, tak je většinou smlouva na dobu určitou, a běžně se nevypovídá, pouze se oznámí nejpozději do konce lhůty výše uvedené, a to i kdykoliv dříve, že nemáte zájem na prodloužení smlouvy. Někteří totiž jsou schopni vám se vysmát a říct že výpověď je neplatná :)) není fakticky co vypovídát, když smlouva je na dobu určitou s prolongací, abyste se pak nedivil.

raději jsem vyfoťte přesné znění smluvního ujednání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]