Nejste přihlášen/a.
Na internetu čtu a v médiích často slyším:
Pan Jiří prodával brusle za 500 Kč, ale přišel o 20 000 Kč.
Paní Eva prodávala stůl za 700 Kč, ale přišla o 200 000 Kč
je to tím, že kupující nechtěl poslat peníze na účet, ale na kartu a prodávající mu údaje z karty zdělil.
Ale prodávající může mít na účtu 200000 ale taky 20 korun.
Nejsem ani prodávající a ani kupující podvodník.
To ten podvodník má na to nějakého robota který zkouší kolik oběť má na účtu peněz? A vybílí mu účet jednou a nebo x transakcí?
A to ten podvodník nepotřebuje kód z SMS a ani tzv. epin?
Jestli tím blbcem myslíte prodávajícího, tak to může být vzdělaný člověk, který se s tím nesetkal, neprodává a nekupuje na internetu běžně. Pokud to má být kupující, tak máte pravdu. Jinak máte štěstí, že vám se nikdy nic nestalo, že jste vždycky v obraze a víte si v každé situaci rady. Nestane se vám nikdy, že by vás někdo ošidil, takových lidí jako vy mnoho není. Jen v ostražitosti nesmíte polevit. Je mi líto, ale nemyslím, že se to nemůže stát , i když tohle je už docela známá situace, pořád budou lidé, kteří na počítači a na internetu nejsou jako doma.
Ne, prodávající nemůže být vzdělaný člověk (leda by studoval na pověstné VŠ v Plzni).
Typické schéma těchto podvodů je něco jako "Mám strašný zájem o Váš inzerovaný mobilní telefon v ceně 2500Kč, ale nutně ho potřebuji poslat do Konga, kde studuji na chirurga". Pak je další (pro osamělé ženy či muže) ve stylu "Osamělý americký generál v Iráku hledá spřízněnou duši, potřebuji ale poslat 20000USD abych se vykoupil z armády a mohl za tebou do Evropy přijet"..
Tohle když čtu (většinou u popisu v novinách, kde oni podvedení podávají trestní oznámení), tak bych je zbavil svéprávnosti a volebního práva do pěti minut.
Téměř u každého inzerátu který podám (naposledy tenisová raketa) to na mne zkouší nějaký podvodník. Ale na tohle vážně nikdo normální nemůže naletět.
Ale on pochopil. To tys to nepochopil.
pokud na té kartě nemá peníze, protože je buďto zamčená pro internetové platby nebo moto platby nebo je to kreditka bez krytí, tak si na něm nic nevezme podvodník.
Ale to fakt musí být hodně hloupý prodávající, když on chce peníze a sděluje někomu číslo své karty )
to přece nemohu do té reklamy napsat že paní jiřina byla hloupá, že pan Jiří byl hloupý A paní eva byla ještě hloupější
Pochop že princip karet je založena na důvěře a banky raději ročně zaplatí 1 000 000 000 za podvodníky, než by znevěrohodnil I něco tak nezabezpečeného jako platební karty )
Stalo se mi, že jsem chtěla prodat sekačku, ozval se mi zájemce a že všechno zařídí, jen mu mám napsat číslo a kód ke kartě, že to je přes přepravní službu. Stále jsem " nechápala", jak to mám udělat, byl trpělivý, stále se mi to snažil vysvětlit, samozřejmě mi to " nešlo", pak chtěl vědět, že nebudou stačit údaje ke kartě, ale že musím ještě kvůli spárování a k ověření v bance napsat částku na účtu, to mě už přestalo bavit, tak jsem mu napsala, ať mi napíše adresu, že mu to známý přiveze a on zaplatí hotově a tím zájem o sekačku ztratil. Jinak psal z maďarského čísla, někdy správnou, někdy špatnou češtinou. Pokud někdo nekupuje běžně na internetu, může se stát, že naletí. A může se to stát i mladým.
Ne Čech a z blízka. No, a že jsme dostali až sem, jednou nějaký prodávající nabízel vykopanou díru, tak jsem projevila zájem, a chtěla, aby mi ji poslal. Docela jsme se pobavili, bylo to fajn. Ale ten původní zájemce o sekačku se tak hrozně snažil mi to vysvětlit, pořád chudák psal a asi si myslel, že mám IQ tykve a že ze mě něco dostane, ale měl smůlu. Někdy je potřeba u toho opravdu popřemýšlet.
Ale nemyslel, to na vás mozna pracovalo jenom více najatých dělníků. najdete si na kanále Jirka vysvětluje věci, tam to dobře rozklíčoval se seznamkama, ten samý princip. Několik lidí na vás pracuje, a je to všechno legální, v obchodních podmínkách mají, že jde snad o animační služby nebo co )
Akorát tyhle bazary to ještě o level vejš, a muž musí přímo vědět ten dělník, že je podvodníkem a pracuje pro podvodníky
Napsal jste-
Ale prodávající může mít na účtu 200000 ale taky 20 korun.
----
Opatrný prodávající má na takové transakce zřízený extra účet, kde žádné peníze nemá. Vedení účtu v některých bankách je zdarma, takže to žádné peníze nestojí.
Podvodníci "pracují" hromadně. Prostě jakoby "rozhodí sítě" a čekají, kolik "rybek" se chytne. Předpokládám, že ta úspěšnost procentuálně není velká. Dám smyšelný příklad. Když třeba ze stovek pokusů "uloví" jednotky lidí, tak to může znamenat, že takto získají částku v řádu třeba desetitisíců.
Vzpomněl jsem si , že roce 2016 jsem znal jednu holku, která měla tuším 22 let. Ptal jsem se jí, jestli má v mobilu nějaký antivirový program. Řekla mě - nemám, proč? (a řekla to jakoby údivně - ve smyslu, k čemu by jí byl antivirový program v mobilu). Dávám to jako příklad, že naivní lidi nejsou jen někteří senioři, ale i třeba někteří mladí lidi.
Samozřejmě že ani při použití antivirovýho programu není 100% jistota, že někdo nebude okraden apod. Ale když někteří lidi se o zabezpečení vůbec nestarají, tak o to jednodušší to různí podvodníci mají.
Princip je jednoduchý, vy něco prodáváte a kupující řekne, že vám peníze pošle na kartu. Je to nesmysl, protože karta je platební, nikoliv inkasní. Poslat peníze na kartu nejde. Ale když je někdo tak hloupý, že mu na to skočí, tak pak už je asi i tak hloupý, že mu dá číslo karty, datum platnosti a ověřovací kód. Podvodník pak může platit vaší kartou, aniž by ji měl. Zná e-shopy, které neposílají ověřovací sms takže nakupuje tam a projde mu to. Takže vám luxuje účet dokud mu kartu nezablokujete a může vás dostat i do dluhu, pokud to váš účet umožňuje.
Podle mě je to ale dost krátkozraké, protože to zboží si nechá poslat domů, takže e-shop snadno zjistí, kam zboží placené kartou došlo a přijdou si tam i pro pachatele. Mohl by si to nechat poslat jako "balík na poštu", ale to jednak e-shop musí umožňovat a jednak při přebírání musí ukázat občanku. Takže pokud nemá kradenou a poštovní úřednice se aspoň podívá na fotku, je dohledatelný taky.
@makk máte tam poměrně dost nesrovnalostí, tak to napravím.
Poslat peníze na číslo karty lze. Žádné zboží za to neobjednává, ale má zaregistrovanou vlastní platební bránu (nejčastěji PayU v Polsku), přes kterou vykonává transakce. Číslo karty, expiraci a CVC/CVV mu ani nemusí sdělit vědomně - dnes jsou moderní "Zásilkovna Pay" atd, kde si dotyčný myslí, že přes danou stránku vybere zaplacenou částku předem. Při vyzvedávání balíku na České poště už nepotřebujete občanku, stačí pouze kód ze SMS a jméno příjemce.
Příště se prosím nevyjadřujte l něčemu, o čem nic nevíte.
A ty znáš nějaký virus pro iOS? A ty jsi slyšel o tom, že jde nainstalovat podvodná aplikace do iOS?
Nevím ani o prvním ani o druhém případu, jestli ty víš, tak mi to pověz.
Ios je specifický operační systém váz. na konkrétní hardware jednoho jediného výrobce. Android je (bezplatný?) operační systém, který může použít kdokoliv k čemukoliv.
Nevím, proč určití lidé chtějí provést platbu za nějakou věc určitým jakoby problémovým způsobem. Opatrný člověk ví, že by komukoliv (cizímu) neměl sdělovat údaje týkající se karty atd. Opatrní rodiče ví, že to nemají říkat ani svým dětem.
Buď je kupující ochoten, zaplatit za zboží částku předem na účet prodávajícího (s rizikem, že prodávající je podvodník) nebo je prodávající ochoten věřit kupujícímu, že po obdržení zboží částku zaplatí. V takových případech stačí, aby prodávající kupujícímu sdělil číslo bankovního účtu.
Podvodníci používali nebo používají různé finty, jak zjistit něčí bankovní údaje. Byly třeba případy, kdy podvodník zavolal někomu a vydával se za pracovníka banky a dotyčné "oběti" sdělil, že se jí právě někdo snaží odcizit z účtu peníze, a že potřebuje rychle přístupové údaje, aby tomu zabránil. Stávalo se a stává se, že někteří lidi v určitém stresu začnou jednat zkratkovitě a neracionálně. Každý člověk není připraven na každou eventualitu, která může nastat.
Myslím si, že častější jsou případy krádeže peněz z účtu, kdy se podvodníkům podaří hacknout současně počítač i mobilní telefon okradeného člověka. Takže v takovém případě není problém, "odchytnout" sms kód pro platbu.
Já pro sms kódy plateb používám starý mobil s číslem na dobíjecí kredit. Tento mobil používám jen pro zasílání sms pro platby. Jinak mám ten mobil vypnutý. Zatím mně nikdo žádné peníze z účtu neodcizil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.