Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Syndrom vyhoření x deprese

Od: tebi odpovědí: 13 změna:
Jak se liší syndrom vyhoření od depresí? Chápu, že syndrom vyhoření způsobuje práce, která mě nenaplňuje. Deprese mohou být způsobeny širšími problémy, třeba problémy se vztahy. Jak to jako laik mohu odlišit od sebe?Děkuji za reakce.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

roudak
hodnocení

1x

Syndrom vyhoření je něco zcela jiného než deprese, byť některé klinické příznaky mohou být podobné. Zásadní je fakt, že u skutečné endoigenní deprese jde o nemoc, poruchu neurotransmiterů (porucha produkce nebo absorpce), což má za následek snížení až vymizení vůle, neschopnost prožívat radost či potěšení a patologický smutek, který nelze ovlivnit vnějším chováním. Pokud slyšíte hlupáky, kteří radí nemocným, aby vstali z postele a šli si udělat radost třeba na nákupy, pak to je typický příklad naprostého nepochopení podstaty nemoci. Vůle pacienta s depresí je patologicky omezena, stejně jako neschopnost radovat se, čili takové rady jsou stejné jako radit ochrnutému, aby se proběhl. Bohužel když není postižení/nemoc vidět, řada myslitelů má za to, že to nic není.

U syndromu vyhoření jde o reaktivní stav, kde není biologická porucha. Nedochází k patologickému snížení vůle, nemocného neohrožuje stejným způsobem (pacient s těžkou depresí může zemřít žižní, protože se nedokáže donutit, aby vstal a napil se), také schopnost prožívání radost není omezena sama o sobě (je přítomna), byť může být komplikována právě chronickým stresem.

Jsem z oboru, a nesouhlasím s tím, že je problém rozpoznat deprresi od syndromu vyhoření.

hodnocení

0x
Jako laik to nerozlisite. Chce to psychologické popř.i psychiatricke vyšetření.

hodnocení

0x

Nemusí to být pouze práce. Člověk může vyhořet i ve vztahu.

jd

Dokonce i ve stodole :)

tebi
hodnocení

Teoreticky může, jen odborníci
Tvrdí, že syndrom vyhoření způsobuje zaměstnání. Já si myslím, že deprese je jen jedna část onemocnění, jakási podmnožina...

"...myslím, že deprese je jen jedna část onemocnění, jakási podmnožina..."

Tak nemyslete. Deprese není žádná podmnožina, ale velmi vážná psychycká porucha. I když může mít syndrom vyhoření podobné příznaky, nemá toho se skutečnou depresí moc společného.

tebi
hodnocení

Deprese i syndrom vyhoření je velmi vážná psychická diagnóza. Takže já chci vědět čím se liší, tak kdybyste ráčil tedy myslet za mne...
jd

@tebi, to si to neumis najit?

Syndrom vyhoření se liší od deprese a únavy tím, že z počátku postihuje pouze pracovní oblast (ostatní oblasti lidského života nejsou alespoň zpočátku zasaženy). Postupem času však může dojít právě k rozvoji deprese či chronické únavy.

...

DEPRESE cs.wikipedia.org/...

vs

VYHORENI cs.wikipedia.org/...

vic tady asi nevymyslime, bohuzel...

jd
hodnocení

0x

A myslis ze to s jistotou dokaze odlisit i doktor? V praxi to je tak, ze te nic nebavi, protoze treba dosly sily / neumis regenerovat / jsi zpovykany a zavisly na xy a tak vubec.

Kdyby to bylo tak jednoduchy a jeste lepe, kdyby si slo vzit pilulku na restart...

Ale bunecnej restart pry jde udelat, delaji to kdesi na Bajkale, je o tom i francozsky dokumentarni film, jmenuje se to pust (ted nevim zda 14 nebo 21 dnu) a dostanes jenom vodu, telo je tak zblble ze se u vetsiny lidi to povede zrestartovat, ale to si muzes s trochou odvahy a hodne silne vule, po studiu par dulezitych zasad, udelat i doma. Jenze to sam nekdo, kdo spadl do zavislosti, krysiho zavodu a depek, na 80% sam neda. pro zacatek pust.cz

tebi
hodnocení

Kamarádka mi tvrdí, že její syn trpí syndromem vyhoření, mi se ty jeho stavy jeví jako deprese. Které ovšem může způsobovat i jeho onemocnění. Jsem laik, tak to nemohu tvrdit, je to jen hypotéza...

My nemůžeme tvrdit ani jedno, protože syna neznáme absolutně vůbec.

V psychiatrii se podle mého rozhodně nezařazuje dle tabulek. Pacient totiž může trpět více poruchami v různých poměrech.

Nelze tedy z nějaké informace na internetu v diskuzi laiků hodnotit, zda syn kamarádky trpí depresemi nebo vyhořením.

Ani ten doktor to nepozná za 5 minut.

kapišto?;)

jd

Doktor nepozna ani to, kdyz typek simuluje bolest zad...

mozna doktor Grünstein

28.07.22 22:14

jd 1:10

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]