Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych mým zákazníkům ukázat mé hotové realizace-stavby. Sestavila bych proto mapu realizací, kterou by potenciální zákazníci měli k dispozici na webových stránkách a popřípadě by mohli realizaci navštívit. Pokud bych zveřejnila pouze adresu, tedy bod na mapě + foto objektu, je nutné mít souhlas od majitele domu i k tomuto zveřejnění? Nikde bych neuvedla jméno, kontakt,... Pouze bod na mapě, tedy adresa, kam se případný zákazník může jet na realizaci podívat.
Děkuji za jakýkoli názor, radu.
Tak to bez projednání s majitelem a tedy platícím zadavatelem by asi nebylo pěkné, vám by se to asi taky nelíbilo kdyby jste nevěděla o tom, že 3 váš barák chodí okukovat cizí lidé... takže souhlas je nutný i z logiky věci i z etiky vašeho podnikání... Ale s GDPR to nemá nic, to je spíš na úrovní neetických obchodních praktik. Je to v podstatě reklama. Chcete se chlubit něčím, co si ale koupil/zaplatil zaplatil někdo A ten by měl, alespoň mlčky, dát k tomu souhlas
samozřejmě můžete říct osobně Frantovi: dělala jsem barák na adrese té a té, Ale pokud to uděláte v reklamě, veřejně, tak platí jistá pravidla!
tohle je můj názor, právní kvalifikaci ponechám na někom jiném, a některé lidi, včetně mě byste tak to přímo odradila od zakázky, doporučuji Vám si vyžádat souhlasí a do té mapy napsat, že dotyční souhlasili s touto referencí, není od věci jim za takovou reklamu i nějakou částku, byť symbolickou zaplatit
možné by to bylo (bez vědomí a souhlasu) snad jen u domu pro firmu, pro právnickou osobu?
To je asi stejné, jako kdyby gynekolog říkal, že dělá Bohdalku A Pamelu a já nevím koho? Samozřejmě bez souhlasu dotyčných dam...
Ps: architekt tančícího domu, ten Jugošky nebo chorvat nebo kdo, tak ten nesnášel aj když si lidi ten jeho dům fotíš, nebo ho dávají na pohlednice, a chtěl za to prachy...
Málokomu by se líbilo, kdyby k němu někdo cizí přijel a okukoval ho přes plot. A některé zákazníky byste takto zajisté i odradila, kdyby jim hrozilo, že i je to třeba postihne.
Lepší je mít připravený anonymizovaný obrazový materiál z realizací, který zákazníkům poskytnete - na webu jen stručný (opět - málokdo se rád setká s tím, že je jeho nemovitost vystavena na webu). A vyžádat si svolení + ukázat zamýšlený výsledek je snad samozřejmost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.