Nejste přihlášen/a.
Přepočet asi u toho kdo vám důchod spočítal - ČSSZ?
Ale důchod máte teda malej.Jsem taky v jedničce,žádné odpracované roky a po valorizacích mám přes 10 200,-Kč a to by se mělo letos v září valorizovat znovu.
Jinak se taky klidně může stát,že vás pozvou na nové posouzení a ID seberou a nebudete mít nic.
Dobrý den, ano, kdykoli máte nárok na přepočítání invalidního důchodu. Zajděte na Vaši OSSZ a tam to proberte s referentkou. Klidně se mohla při výpočtu stát chyba. Mluvím z vlastní zkušenosti. Spočítali mi ID jen z výdělků, které jsem měl strašně malé, a vůbec mi v mém případě nezohlednili výhodnější výpočet pro invalidy do 28 let věku. Po podání námitky to mám spočítané správně, přidali mi asi 2500 Kč, na kterých bych jinak byl každý měsíc krácen...vám asi už lhůta pro podání námitek uplynula, tak podejte normální žádost o přepočet.
Pobírání invalidního důchodu a práce
Zákon o důchodovém pojištění ani jiný právní předpis neomezuje výdělečnou činnost invalidních důchodců.
Výdělečná činnost invalidních důchodců v 1., 2., ani 3. stupni invalidity není omezena výdělkem ani rozsahem odpracovaných hodin. To se týká jak zaměstnanců, tak i osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).
Invalidní důchodci v 1. a 2. stupni invalidity si výkonem práce mohou přivydělat a prodloužit si dobu důchodového pojištění. Pobírání invalidního důchodu ve 3. stupni invalidity se započítává do náhradní doby zaměstnání, tudíž se Vám tato doba zahrne automaticky do potřebné doby pro nárok na starobní důchod.
Pracovní zatížení příjemců invalidního důchodu by mělo odpovídat jejich zdravotnímu stavu , co se týče pracovní pozice i počtu odpracovaných hodin. Posudkový lékař a sociální úřad k těmto faktorům přihlížejí v rámci kontrolních lékařských prohlídek.
Kde je napsáno,že musí pracovat? Prosím o odkaz.Děkuji
Myslíte tohle?
Přechod z invalidního do starobního důchodu
Dosažením důchodového věku se mění vyplácený invalidní důchod na starobní. Bude vám tedy vypočítán starobní důchod a porovnán s vypláceným invalidním. Mohou nastat tyto varianty:
Vypočtený starobní důchod je nižší než původní invalidní – budete dostávat starobní důchod ve výši původního invalidního.
Vypočtený starobní důchod je vyšší než původní invalidní – budete dostávat starobní důchod v nově vypočtené výši.
Tím ...bude vám... je dáno,že to dělá OSSZ automaticky a ne že jestli budu chtít starobák.Pořád to ale nevysvětluje že musím pracovat,že bych nedostal starobák.Ale ozvěte se za pár let a dodám info jak jsem dopadl.
Pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně není dobou, která by se započítávala do dob důchodově pojištěných. Předpokládá se výkon práce, jinak budou invalidnímu důchodci chybět roky potřebné pro vznik nároku na starobní důchod. Jako náhradní doba poj/... se počítá pouze invalidní důchod 3. stupně.
Takže pan MND nebude mít započítáno 35 let - to bude koukat
Ot: Zejména opálení spoluobčané v tom dobře frčí, už ve 20 letech si shánějí invalidní důchod, přitom berou dávky hmotné nouze a současně načerno makají... K tomu samozřejmě mají dvojciferný počet exekucí.
A těm bystřejším patrně rodiče vysvětlili, že je pro ně výhodnější nemít celý život příjem, protože ten SD se jim pak prý vyplácí daleko vyšší než kdyby nějaký příjem měli - Jen moje hypotéza, případně mě inženýři opravte.
myslím že se jim vyplácí jakýsi průměrný důchod, když v životě nepracovali ani průměrně ale vůbec...
Tak to máte čarodějnickou kouli.Proč bych měl koukat ? Kde jste vzala tu jistotu,že já nebudu mít odpracované roky? Jsem tady někde napsal že já nepracuji? - napište mi kde ! Nebudu muset na nic koukat
Vyplynulo to z prvního komentáře pod tvým příspěvkem. Resp. diskuse o Moci a muset.
Pochopil jsem: pokud budeš mít odpracováno 35 let (pakliže jsi neměl 3. stupeň), tak v 65 lezech vznikne nárok na starobák
pletu se?
jsem to vlákno celé znovu přečetl a někde mi vypadlo : (bylo tam napsáno víc,ale jen to nejdůležitější)
stát platí zdravotní pojištění za osobu pečující o osobu pobírající příspěvek ve stupni II, III, IV,
doba péče je osobě pečující započítávána pro důchodové účely jako tzv. náhradní doba pojištění.
Proto jsem potom psal,že koukat nebudu.
Posudek nevím kde mám,ale 34 let jsem nikdy u dalšího přezkoumání nebyl takže asi taky nafurt.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.