Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nařízena pracovní doba 13.5 hodiny

Od: barbora1 odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
mám smlouvu na nerovnoměrně rozloženou pracovní dobu. Dříve jsme dělali běžně 12ti hodinové směny. To pro mě problém nebyl. Ale teď přišli s tím, abychom od září měli občas směny dlouhé 13.5 hodiny (včetně 1 půl h. Přestávky). Můj dotaz Teda zní, může mi toto zaměstnavatel nařídit? Na kolik přestávek bych měla při takové směně nárok? A bohužel mám doma psa a jsem na něj sama. I přesto mi může zaměstnavatel nařídit tak dlouhou pracovní dobu?
Vím že proběhly nějaké změny v občanském zákoníku od R. 2022, ale já se v tom nějak nemůžu zorientovat. Prosím, poraďte...
Rozhodně psa nedám nikdy pryč. A výpověď se mi taky nechce podávat. Předem díky za odpovědi a rady..

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Vidim 3 možnosti. Psí záchod, někdo na vyvenčení nebo strop jak dlouho budeš pracovat. Nařízení kolik může (i přesčas) si můžeš ověřit na inspekci práce..

Kecy "proč to pes nevydrží, nedávej mu pít" - i 12h je moc, tomu psovi odejdou ledviny. A další hodina navíc neni málo ale hodně přes čáru.

Osobně bych to řešil někým na vyvenčení v půlce.. i těch 12 h je fakt příliš. Nebo psí hajzlík.

jd

Psovi odejdou ledviny když půlden nebude pít? Aha, a jíst třikrát denně anebo plnou misku co hrdlo ráčí po celý den jak to vídávám vedle účtů za Veta, to je vlastně v Přírodě zcela běžné, ta pravidelnost stravy a pití :)

Ve skutečnosti je to imho hřeb do rakve. Viz testy na krysách, ty hladovějící se dožily 250% déle jak ty s plným komfortem :) Taky kecy?

Na mě platí vedle vlastních testů a poznatků i odkazy na metastudie a ne hypotézy a domněnky.

asd1

To vyzkoušej na sobě, málo pít a 14h bez vychcání. Denně. Uvidíme co tvoje ledviny za pár let...

Tady se bavíme o čoklovi...lidi jsou jinak postavení.

koko
hodnocení

0x
Múžete dělat max.11.h +1h přestávka.ve směném provozu.
Pak músí být mezi,směnami 12.h přestávkA.
Samozřejmě jak se dohodnete tak bude,ale kdyby jste delal víc ja 12 .h oficialně tak z toho bude průser.

-Novodobí otroci-,co já vím,tak byla uzákoněnná prac.doba 8hod.toto by si na západě nedovolili,páč by měli hned na zádech odbory,toto si ani komunisti nedovolily-aby v kde jaké fabrice museli makat 12ctky, dnes lituju mladé lidi po pracovní stránce,kde je tuzemští a západní kapitalisté pořádně zdírají.

jd

Nemyl nesmysly, za komunistů si tady makal v sobotu, musel jsi chodit na prvomájový průvod :)

A musel jsi makat. Dnes hákovat nemusíš, ani platit daně...

A jestli se eu zhroutí, tak to bude na pře regulováno st, protože s každou regulací vychovává neschopnější a neschopnější občany, kteří více a více volají po dalších regulacích! Šílenost!

Pokud někdo chce psa, anebo není schopen akceptovat požadavky zaměstnavatele, tak ať změní zaměstnání, nechal si vytvořit rodinou, partnetem přítelem, cokoliv... to JE svobodná volba.

inspa*

@viktor - nevím co tím lhaním sledujete, asi aby vám někdo uvěřil, co to tu bylo za komoušů za ráj na zemi. Trapné. Můj otec v 80. letech dělával v tiskárně Svoboda na 3 směny a velice často měl dvanáctky.

jd
hodnocení

0x

Však jste ani nenapsala, jakou činnost vykonáváš?

Třeba ve zdravotnictví se běžně dělají i čtyřiadvacítky, nebo ne?

otroci? A někdo vás nutí setrvat v zaměstnání?

doplněno 26.07.22 20:53:

Jakože kvůli psovi problém s 1 h navíc?

závěr – v jednom kalendářním dni, resp. během 24 hodin po sobě jdoucích, může zaměstnavatel nad 12hodinovou směnu nařídit maximálně 4 hodiny práce přesčas, aby dodržel nepřetržitý odpočinek mezi směnami.

barbora1
hodnocení

Nejde o tu hodinu navíc.. Jde o to že takhle půjdu se psem v 6 ráno a večer až 21 hodin. Musím započítat cestu z a do zaměstnání...
jd

A jeden až dva dny v týdnu to nezvládnete? 14 hod. asi nebudete mít každý den v týdnu že ne

Ale to vysvětlíte svému zaměstnavateli, proč nechcete a nemůžete mít tak dlouhou směnu. Chcete, aby jsi za vás našel náhradu?

etana*

Zatím není v Zákoníku práce ani jiných předpisech, že by musel zaměstnavatel kromě dětí zaměstnanců zohledňovat i jejich mazlíčky.

barbora1
hodnocení

Já? Já to zvládnu určitě. Já si přece na záchod můžu zajít kdy chci. Pokud jste to nepochopil tak ten pes si ale na záchod nezajde. A pokud vám přijde normální nechat celý den psa nevyvenceneho tak s vámi asi není něco v pořádku.
jd

A vy nezvládnete být bez záchodu 14 hod.? Já tedy ano a klidně i 20 hod. :)) prostě mu nedávejte tolik pití a jídla, anebo mluvte se šefem anebo měňte job...

já vím, čím víc máte možností, tím méně se umíte rozhodovat

jirib
Pokuď vám to pracovní podmínky neumožní,tak "skrzeva" psa si budete hledat asi jiné zaměstnání...néjlépe osmičky a po-pá.
Věnovat se psu je sice hezké,ale když vy potřebujete chodit do zaměstnání...
jd

Podle mě je úplně jedno, jestli není pes čeká 13 nebo 14 hod. - vůbec mít psa v bytě je týrání zvířat :))

já jednou nechal psát čekat 10 dnů na mě, byl víc v pohodě jak já, vítal mě jako kdybych tam přišel za den. Jako když prší tak se napije, no... Ale je to vychovaný pes odmala, ne nějaký starý rozmazlenej gaučák. Ten by tě asi udělám pěkný čurbes, když se paníčka zpozdí o 0,5 hod. :))

bara1
hodnocení

Pane vy jste chytrý jak rádio a k tomu jste snidal vtipnou kaši... Podle vás je normální nechat psa někde tak dlouho ale mít ho v bytě je týrání... Ale to je fuk. Vidím, že se jen nudíte a tak hledáte nějakou zábavu. Doufám, že jste se Teda pobavil. A myslím, že byste si už žádné zvíře neměl pořizovat. Raději ani rybičky ne.. Hezký den

jenda22
hodnocení

0x

Nemůže. Délka směny nesmí přesáhnout 12 hod. a mezi směnami musí být 11 hod. Jednoduchá matematika.

alen
hodnocení

0x

Od 1.1.2022: U nepravidelného režimu práce se do dlouhodobého fondu pracovní doby počítá průměrný počet hodin odpracovaných za 26 týdnů, kdy průměr by měl odpovídat 40 hodinám, bez ohledu na to kolik času zaměstnanec strávil v práci v různých týdnech. Nepřetržitý odpočinek v délce 11 hodin může být zkrácen až na 8 hodin za podmínky, že ihned potom následující den musí být nepřetržitý odpočinek minimálně 14 hodin.

alena1
hodnocení

0x

Řekněte šéfovi nebo majiteli ať vezme svoje děcka a jdou si to dělat sami, jestli je to tak výhodné. Prostě jednoduše poslat je do p...e. Po 12 hodinách práce musí být 12 hodin odpočinku.

jd

Nepravda, pravda je 8 hodin.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]