Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obrovský požár v národním parku a mapa ovzduší vykazuje čistotu?

Od: petraaa odpovědí: 35 změna:

Dobrý den, jak je možné, že aktuální mapa ovzduší v ústeckém kraji a okolí vykazuje čistý vzduch, když tam hoří obrovské hektary lesa? Ve zprávách bylo, že je kouř cítit v celých západních Čechách. pr-asu.chmi.cz:8080/...

Obrovský požár v národním parku a mapa ovzduší vykazuje čistotu?

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

1x
Ono také záleží, kde ty měřící zařízení jsou a v jaké nadmořské výšce jsou splodiny. Také u nás je dost vetrno a může to značně tyto splodiny rozredit

hodnocení

0x

To jste kápla na zajímavou věc. Nechápu, mapa na ČHÚ vypadá, jakoby se nic nedělo.

jd
hodnocení

0x

@petraaa Podle vaší mapy hoří někde u Olomóca?

Na Libavé hořelo, asi jsou tam čidla lépe umístěna.

hodnocení

0x

U Olomouce hořelo/hoří. Podobně hořelo (možná ještě hoří u Holešova). Možná ten kouř vítr už rozfoukal. Viděl jsem snímky z rána a tam je to vidět pěkně.

jd

olomoucky.denik.cz/...Stejna mapka jako tady

007cz
hodnocení

0x
Mapa je správná, zplodiny letí po větru a momentálně brzdí o Jeseníky.

No to by platilo, kdyby dohořelo, ale hoří přece stále.

007cz
Nad požárem zplodiny stoupají vzhůru a potom po větru klesnou kde jsou změřeny.

To platí jen částečně, máte krapet mylné představy o lesních požárech.

007cz
26.07.22 16:07
Aha...
007cz
Pohled z Pravčické brány.
Obrovský požár v národním parku a mapa ovzduší vykazuje čistotu? #2

Hezká fotka, vítr je evidentně v moment focení slabý a nejde směrem k bráně, jde někam doleva.
Tady máte jinou fotku:

Něco se nepovedlo, tak znovu:

Obrovský požár v národním parku a mapa ovzduší vykazuje čistotu? #3

Chci se zeptat, když vložím špatný obrázek, lze ho odstranit? Nějak jsem nenašel možnost.

007cz
Už tomu rozumím, dým jde proti větru a evidentně nestoupá vzhůru.

Ježiš nebuďte jak ženská a nechytejte mne za slovo, přepsal jsem se, na vaší fotce jde vítr samozřejmě do prava. Ale je slabý, takže kouř může stoupat nahoru. Na mé fotce vidíte, že když je vítr silnější, tak se kouř různě převaluje a značná část je odnášena v malých výškách.

Tady třeba jde do leva (požár na Sibiři):

Obrovský požár v národním parku a mapa ovzduší vykazuje čistotu? #4
007cz
Tak jsme zjistili, že se dým šíří po směru větru, pokud nefouká, dým stoupá. Čili šíření zplodin je závislé na klimatických podmínkách...a jsme zase na začátku.

Chtěl jsem vám jen říci, že to co jste naznačil, že splodiny z lesního požáru vyletí do výšky, neškodně přeletí půl republiky aby až před horami klesly, je mylná. Požáry mne dříve fascinovaly a něco jsem o nich přečetl, ale nechci vám nic vnucovat.

007cz
splodiny z lesního požáru vyletí do výšky, neškodně přeletí půl republiky aby až před horami klesly,
To já nikde nepsal, i když si myslím, že za určitých podmínek je i tohle možné. Už toho necháme co?
26.07.22 18:48

OK *mir*

007cz
26.07.22 19:08
-:)

tm
hodnocení

0x

Z toho si nic nedělejte. Ony ty výstupy ČHMÚ jsou celkově takový pochybný. Například jedna červnová mapa ukazovala asi 130 mm srážek u Bystřice nad P. a podle radaru tam možná spadly tak 1 - 2 mm. Myslím, že kdyby někde spadlo 130 mm, všude by se o tom psalo. Stejně jako když někde evidentně prší a na radaru nic. Omalovánky na miliardy ročně, co byste chtěli. Zajímavý je, že hoří 30 ha lesa a ČHMÚ místo aby informoval, tak mlčí - na webu vůbec nic. Možná za 14 dnů se v aktualitách objeví vyhodnocení.

jiofa
hodnocení

0x

Kdyby chtěli a záleželo jim na tom, tak to změří každým metrem či v každém metru výšky. Na to jsou dávno vybaveni.

hodnocení

0x

Ta mapa je nějaká divná, protože tem kouř byl cítit např. i v Boskovicích - a to je teda pěkně daleko - a nebylo to z nějakých bližších požárů. Dokonce to ráno bylo vidět, taková divná smradlavá mlha.

hodnocení

0x

Já netuším jaké máte zkušenosti s ohněm.

My když jsme v zimě pálili v lese zbytky po těžbě dřeva, tak z ohniště se kouří několik minut po zapálení. To tam ještě není dost vysoká teplota. Pak se v jednom okamžiku výrazně zvýší rychlost hoření a z ohniště nejde téměř žádný kouř. Je tam obrovský žár. Díky to mu se dřevo vysušuje a pak hoří téměř bez kouře.

A meteorologové mají měřící stanice většinou v oblastech s koncentrovaným průmyslem. Tam to má smysl měřit znečistění vzduchu.

To že je ve vzduchu cítit kouř z požáru ještě neznamená, že ten vzduch je nebezpečný.

Jenže při lesních požárech většinou žádný "ohromný žár" nevzniká, krom nějakých ložisek s přebytkem materiálu, proto také v lese zůstává spousta nedohořelého materiálu. Lesní požár je ve většině nedokonalé spalování, které produkuje spoustu kouře, prachu, popílku a dalších zplodin.

Tak to se zkus zeptat hasičů na jakou vzdálenost se můžou k ohni přiblížit.

Samozřejmě, to je ale dáno rozsahem, velká plocha ohně produkuje ohromné množství tepla a ohřeje ohromné masy vzduchu. Je třeba oddělit množství vyprodukovaného tepla a teplotu hoření, to jsou dvě odlišné věci.

Dřevo nehoří bez kouře. Ráno byla v Praze "mlha". Mimochodem i zdravotní testy obývákovách krbů to říkají.

hodnocení

0x

Když si to projedete po hodinách, uvidíte i ten smrad po páté ráno v Praze ..

hodnocení

0x

Tak já se dnes ráno probudila a zřetelně jsem cítila ve vzduchu ten typický odér po spáleništi. Myslela jsem si, že v noci u nás někde poblíž muselo hořet a že to nebyl jenom malý ohníček, jako když člověk doma něco chce spálit. Bydlím v Poděbradech. No a pak jsem si otevřela počítač a tam se dočetla o tom obrovském ohni v Českém Švýcarsku a tom, kde všude je ten kouř cítit. Tam kde to hoří, tak to musí být doslova peklo.

hodnocení

0x

Já se tomu ani nedivím. Nikdo nechce vyvolávat panika. Můj osobní názor je, že všechna tato šudlátka jsou jenm jako.

U nás je chemička. Nepamatuju, že by někdy byly emise nad normu. Přitom je vidět z komínů různobarevný kouř, na ulici se občas lidi dusí /když vane ten správný vítr/ a nedá se dýchat.

makk
hodnocení

0x

Vysvětlení bude asi v textu: "Mapy jsou pouze informativní a orientační. Mapy jsou vytvářeny na základě modelování s použitím naměřených a neverifikovaných dat automatizovaných monitorovacích stanic (AMS), mohou obsahovat chybné údaje a mohou být neúplné." uvedeném na tom webu. Je klidně možné, že stanice v okolí vypnuli (třeba aby se jim nezanesly bordelem) nebo prostě jen nechtějí šířit paniku. Každopádně to na kvalitě ovzduší musí být znát, ale protože ten web vám nic nezaručuje, tak si tam mohou dávat údaje jaké chtějí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]