Nejste přihlášen/a.
Za prvé: najděte si nezávislého finančního poradce, a on vám dle vaší finanční a rodinné situace zjistí, co se vám vyplatí a co vám bude vyhovovat.
Můj pohled: Záleží, jaké máte priority. S úrokovýma sazbama si nejsem jistý, jestli bude výhodnější spotřebitelský úvěr nebo hypotéka, každopádě záleží, kolik si budete moct dovolit splácet měsíčně. Mám za to, že banky ale nenabízí spotřebák 1 milion, ale třeba kolem maximálně 700 tisíc na maximálně 9 let (trvání doby splácení a půjčenou částku cca střílím) - to znamená vysoká měsíční splátka. Zatímco hypotéka lze splácet třeba 20 let - to znamená nižší měsíční splátka, ale o to více zaplatíte bance na úrocích. U hypotéky taktéž můžete ručit tou nemovitostí, což u spotřebáku myslím ne - to znamená také nižší úrok u hypotéky. Hypotéky mají cca těch 5-6% úrok a spotřebáky jsem viděl snad i 11%. Taky bych si zkusil zjistit, zda li získám podmínky pro státní půjčku. U hypoték ještě můžete předčasně splatit jednou za rok 25% z jistiny bez sankce, zatímco u většiny spotřebitelských úvěrů můžete předčasně splácet kdykoliv kolik chcete.
Myslím si teda, že 1milion patří k hypotéce. Nebrat překlenovací hypotéku.
Dám jednoduchý vzorec bez dalších nákladů: Hypotéka 1mil. Kč s úrokem dnešních cca 5-6% na 15 let = měsíční splátka cca 8500 Kč = po 15 letech splácení je zaplacený úrok cca 500tis. Kč = půjčil jste si 1mil. Kč ale bance vrátil 1,5mil. Kč po 15ti letech. Čím dělší splácení (třeba 20 let), tím menší měsíční splátka, ale tím vyšší zaplacený úrok dlouhodobě.
Snad jsem trochu pomohl, ale říkám, sežeňte si odborníka, když jste úplný laik, anebo zkuste studovat sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.