Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Místenka a koupení jízdenky (/ve vlaku bez přirážky)

Od: herd® odpovědí: 4 změna:

Plánuji cestu 10 lidí vlakem (na výběr jsou České Dráhy) A jaké pozitiva mi přinese místenka? Nutnost to je, protože si chci pojistit místa pohromadě. Například je možné koupit jízdenku ve vlaku bez přirážky?

Víte, jaké jsou slevy pro cestující 15až18 a do15 let? Koupil bych skupinovou, ale nevím jestli se nezměnil způsob výpočtu cen tuším že to lim n→∞ Cena=1/2 původní ceny jednotlivé ---- neboli jinak y=(n/2+2/n)) ... ale tou dvojkou si nejsem jistý

tak 5 jich bude do 12-15 a 5 do 18. Je možné kombinovat skupinou jízdenku s Babišnými slevami a nebo aspoň koupit skupinovou jízdeku pro lidi v daném rozpětí?

A další věc : od jisté doby jsem ke vzteku zjistil, že cena jízdenek je někdy dražší když se kupuje (i na nádrží) nějakou dobu před odjezdem vlaku. Něco jako přirážka v jiném odstínu. Je tento způsob cenotvorby někde popsán, od čeho se cena odvíjí (vím, že podle aktuální obsazenosti), ale od jaké původní ceny a jakým způsobem se cena mění a v jakým časových oknech dochází ke změně cen.

doplněno 25.07.22 21:43: Zapomněl jsem to napsat, ale tu místenku si samozřejmě koupím předem, když místa budou volná. Přišlo mi to logické a nenapadlo mě to napsat.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Při koupi jízdenky přes internet najdeš pod specifikací jízdenky před placením i možnost připojit k ní místenku zdarma. U kasy už stojí 40kč. Navic ti aplikace nabídne i přímo volbu místa pokud je ve vagóně dost volných míst. U skupinových jízdenek se nabízí volba rezervace části oddílu

hodnocení

1x

Všechny vaše odpovědi je možno nalézt na stránkách ČD.

Tak jen letmo. Místenka ve vlaku koupit jde, ale neradi to průvodčí dělají. Není všude signál, trvá to a najde vám to místa různá, i když lze si i vybrat neobsazená, ale jak píšu je to složité a nejspíš vám často řeknou že je buď plno, nebo že to nejde.

Slevy pro cestující 6-18 let jsou automatické. Od 15 let je potřeba průkaz s fotem. Od 18 studentský, nebo ISIC.

Skupinové už jsou jinak než byly. Není sleva tak vysoká.

Žádná Babišova sleva neexistuje, takže ji nelze kombinovat. V globále nejde kombinovat více slev, ale jsou výjimky.

Existují ještě slevy na konkrétní vlak a pokud si jízdenku koupíte včas, ale způsob výpočtu ČD příliš neobjasňují.

Je potřeba studovat a ptát se na infolinkách. Budou z vás mít radost.

hodnocení

To jsem už absolvoval, ale spíš co se týče uživatelského účtu. Odpoví za týden až, ale jinak OK a skutečně tomu rozumí.

hodnocení

1x

Místenka v běžném IC,EC,R stojí 35,- V Pendolínu od 35,- -200,- Ve vlaku ve kterém jedete a chtěl by jste si v něm koupit místenku u průvodčího(pokuď by ještě byla k mání) stojí 50,- Místenkou si zajistíte místo i v nepovinně místenkovém vlaku aby jste v případě plného vlaku nemusel celou cestu stát v chodbičce --)) Např. v pátky,víkendy a v pondělky bývají dálkové vlaky dosti plné a teď přes prázdniny vlastně každý den.Vy si sednete na volné místo a přijde jiný cestující s místenkou na toto místo a vy mu budete muset uvolnit místo.Pokud ne a on zavolá průvodčího,dotanete pokutu myslím že to je 500,-.,,Babišovy,,slevy už nejsou. Děti do od 6-18 let mají 50 %slevu,do 15-ti let věk neprokazují,15-18 let musí prokázat věk OP nebo jiným oficiálně vydaným průkazem s fotkou a datem narození.( Pas,Odiska...) Pokuď nastoupíte do vlaku kde je v té době obsazená pokladna tak je přirážka 40,-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]