Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Houkání sirén - co bych měl dělat?

Od: mawerick odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, dneska v poledne zase houkaly sirény a já si uvědomil, že vůbec nevím, co mám dělat, kdyby to bylo skutečně. Vím, že je první středa v měsíci, ale co kdyby to bylo jindy? Houkaly by stejně?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

1x

Mawe, doopravdy by to byl asi větší hukot. Houkaly by sirény, rozezněli se zvony na kostelech, rozhlas by hlásil nebezpečí. Ovšem... Při dnešní vybavenosti zbraněmi si myslím, že bychom akorát tak *zed* stihli obejmout své nejbližší.

doplněno 04.08.10 16:53:

Milane , to je pravda *plac*

Mařenko, kéž bychom to stihli.

fidonet*
hodnocení

0x

Já jsem pod tou sirenou dnes ve městě vedle hasišů parkoval. To byl ale kraval :( fujtajblik *cert*

michalbares
hodnocení

Dovolím si odpovědět v několika bodech:
- Sirény by NEhoukaly stejně. V ČR existuje v současné době jediný varovný signál - Všeobecná výstraha - vyhlašovaný kolísavým signálem po dobu 140 sekund. V tom je rozdíl oproti zkoušce, která má sice také 140 sekund, ale je stálým tónem.
- Moderní elektronické sirény a některé místní rozhlasy jsou napojeny do systému varování a vyrozumění, takže umožňují bezprostředně po zaznění sirény odvysílat verbální informaci. To bohužel nedokáží klasické rotační sirény, kterých je zatím nejvíce.
(Nejlépe to zjistíte právě po zkoušce sirén, jestli je slyšet doplňková verbální informace. Pokud ne, neuslyšíte ji ani v případě skutečné výstrahy).
- Hlavní je nepropadat panice. Poud pomineme povodně, tak siréna s největší pravděpodobností signalizuje havárii s únikem nebezpečné látky a podle toho je vhodné se chovat - vejít do nejbližší budovy, NEvyhledávat podzemní prostory, zavřít okna, dveře, vypnout klimatizaci a zapnout rádio nebo televizi.

Toť pár nejdůležitějších informací. Na závěr doporučím ještě jeden odkaz: VarujemeVas.cz, kde se dozvíte další podrobnosti.

marenka*

Michale a proč to nenapíšeš rovnou a jdeš sem nejdřív jako mawerick a pak až nám povíš tohle? Informace je to zajímavá, jen nechápu proč je řečena takhle blbým způsobem. *nevi*

Já se na ty stránky podívám, ale fakt mě to docela vytočilo. *bzum*

michalbares
hodnocení

Teď nějak nechápu.
Přišel ke mě kolega (mawerick) kvůli přeinstalování počítače a po probuzení NTB jsem si nemohl nevšimnout stránky, kterou měl otevřenou, tedy tuto. Byla z toho zajímavá debata a tak jsem zrovna odpověděl i zde, protože jistě není jediný, kdo má stejnou otázku.

marenka*

Michale, tak to jsi borec. Za cca 50 minut přeinstalovat počítač se vším všudy a ještě tam mít naposledy otevřenou stránku. *palec*

doplněno 04.08.10 17:32:

Já prostě nějak nevím.. Jakmile se tu někdo na něco zeptá a vzápětí si odpoví, tak jsem hodně moc opatrná. *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]